حتی ممکن است از راههای غیرقانونی به بیرون از کشور بروم و با جان خود بازی کنم تا پول بهدست بیاورم.
میلاد به روز چهارشنبه، ۱۲ ماه جدی در صحبت با رادیو آزادی گفت با مشکلات جدی اقتصادی روبهرو است و در صورتی که نتواند شغلی پیدا کند، مجبور خواهد شد برای یافتن کار راهی کشورهای همسایه شود.
«هوا سرد شده و حتی چوب برای گرم کردن خانه نداریم. بسیار وضع مالی ما ضعیف است. شرایط زندگی خیلی دشوار شده، بهخصوص برای ما جوانان که در نهایت بیکاری بسر میبریم. اگر وضعیت اینگونه ادامه پیدا کند و کار مطابق رشته یا خلاف رشته پیدا کرده نتوانم، حتی ممکن است از راههای غیرقانونی به بیرون از کشور بروم و با جان خود بازی کنم تا پول بهدست بیاورم.»
«کسانی در وظیفه گماشته شدهاند که حتی امضا ندارند»
شفیق، باشنده ولایت ننگرهار و فارغ رشته اداره و دیپلوماسی یکی از پوهنتونهای خصوصی است.
او میگوید، نبود زمینه کار، مایوسش کرده است.
«کسانی در وظیفه گماشته شدهاند که حتی امضا ندارند. وقتی دوازده سال مکتب بخوانید و چهار سال تحصیل کنید با بسیار مشکلات که حتی پول قلم و کتابچه را به مشکل بهدست بیاورید و کار برایت پیدا نشود، انسان بسیار مایوس میشود. حتی به اندازهی مایوس شدیم که میخواهم تمام اسناد تحصیلی خود را پاره کنم.»
این جوانان از حکومت طالبان و نهادهای بینالمللی میخواهند که برای حل مشکل بیکاریشان تلاش و زمینه کار را برای آنان فراهم کنند.
کلید راهحل مشکل در دست کیست؟
کارشناسان امور اقتصادی تأکید میکنند که حکومتها باید با حمایت بخش سکتور خصوصی، زمینه کار را برای جوانان تحصیلکرده فراهم سازند.
حکومتها میتوانند با تقویت و حمایت جدی از سرمایهگذاریها و سکتور خصوصی که سکتور خصوصی منحیث شریک استراتژیک حکومت عمل میکند، اشتغال بیشتری را مساعد کنند.
عبدالنصیر رشتیا یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
«حکومتها میتوانند با تقویت و حمایت جدی از سرمایهگذاریها و سکتور خصوصی که سکتور خصوصی منحیث شریک استراتژیک حکومت عمل میکند، اشتغال بیشتری را مساعد کنند. در کنار آن خود مردم هم مسئولیت دارند تا با حمایتهای جدی از تولید و سرمایهگذاریها زمینه اشتغال بیشتری در جامعه ایجاد کنند.»
برخی از فارغان پوهنتون و موسسات تحصیلات عالی در افغانستان ادعا میکنند که استخدام در ادارات حکومت طالبان بهاساس شناخت و روابط صورت میگیرد و افراد تحصیلکرده و واجد شرایط در بسیاری موارد به کار گماشته نمیشوند.
اما مولوی عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاستالوزرای حکومت طالبان، هفته پیش در مراسم فراغت ۲۳۰۰ محصل رشتههای مختلف پوهنتون کابل گفت که پس از حاکمیت حکومتشان در افغانستان حدود ۴۳ هزار فارغالتحصیل از طریق رقابتهای آزاد در ادارات حکومتی مربوط به آنان استخدام شدهاند.
بر اساس معلوماتی که در وبسایت وزارت تحصیلات عالی طالبان نشر شده، او تأکید کرده که آنها همواره در تلاش هستند تا برای فارغان پوهنتونها زمینه بیشتر کار را فراهم کنند.
اما بر اساس گزارشها، پس از حاکمیت دوباره طالبان در بیش از سه سال گذشته، افزون بر افزایش بیکاری جوانان، شمار زیادی از افراد مسلکی و کدرهای علمی نیز به دلایل مختلف از جمله بیکاری، محدودیتها و مشکلات اقتصادی، افغانستان را ترک کرده و در تلاش برای ساختن زندگی بهتر برای خود و فرزندانشان راهی کشورهای همسایه و جهان شدهاند.