وزارت کار و امور اجتماعی حکومت طالبان روز گذشته گفته که در یک نشست پنج جانبه فیصله شده که بخاطر اعزام کارگران ماهر افغان از طریق مجراهای قانونی به خارج و سایر مسایل مرتبط توافقنامه ء ترتیب شود.
در خبرنامه این وزارت در صفحه اکس «توییتر سابق» آمده که در این نشست به شمول وزارت های خارجه و داخله حکومت طالبان برخی از نهادهای دیگر نیز اشتراک داشتند.
خیوا گل باشنده ولایت خوست است که می گوید حدود ۱۵سال دربخش پلاسترکاری تعمیرات درشهر دبی کار کرده است و حالا درداخل کشور بیکار است زیرا به گفته او مشکل ویزه دارد.
او به رادیو آزادی درمورد گفت :
«با مشکلات اقتصادی و بیکاری روبرو استم، حالا بخاطری بیکاراستم که اینجا زمینه کارنیست ، و به خاطررفتن به آنجا ویزه داده نمیشود ، ازحکومت خواست من این است که اینجا برای ما زمینه کاررا فراهم کند، یا با این کشورها هرچه زودترگفتگو کند که مشکل ویزه ما حل شود ، تا ما بخاطر کار برویم»
محمد نعیم باشنده ولایت پکتیکا نیز می گوید که مدت هفت سال دربخش تعمیرات درعربستان سعودی کارکرده است.
او نیز به رادیوآزادی گفت :
«من دربخش کارساختمانی مهارت دارم ، اینجا و درآنجا کار براورد پروژه های ساختمانی را کرده میتوانم ، اما اینجا سه سال میشود که بیکاراستم ، اینجا «افغانستان» آمدم حالا ویزه هم پیدا نمی شود ، برای افغان ها ویزه داده نمی شود ، هفت تا هشت سال درمدینه منوره کار کردیم ، از زمانی که حکومت امارت آمده است یک روپیه هم کار نکردیم ، اینجا هم کار نیست»
این درحالیست که وزارت کاراموراجتماعی حکومت طالبان روزشنبه ۱۵جدی درصفحه ایکس «تویتر»سابق خود با نشر خبرنامه ای گفته که آنها مشترکا با وزارت های خارجه ، داخله ، اداره احصائیه مرکزی و وزارت صحت عامه شان نشست پنج جانبه را برگزارکرده اند تا به گفته این وزارت بخاطر فرستادن کارگران ماهر به بیرون از کشور ، فراهم ساختن سهولت ها در آنجا ورسیدگی به مشکل شان هماهنگی کنند.
این وزارت افزوده ، که در این نشست فیصله شده که تسریع کردن روند فرستادن کارگران ماهر به بیرون از کشور به شکل قانونی، ایجاد سهولت در بخش تحلیل وتنظیم بهتر اسناد و کار و بار کارگردان افغان مقیم در آنجا و آگاه ساختن آنها ازحقوق شان یک توافقنامه پنج جانبه ترتیب شود ، تا به گفته این وزارت مطابق آن هر اداره در پیوند به موضوع مکلفیت های خود را به گونه درست عملی کند.
حکومت طالبان درحالی برای فرستادن کارگران ماهر به بیرون از کشور اقدام به این کار کرده است که رفتن جوانان افغان به دلیل نبود کار درافغانستان از راه های دشوار و غیرقانونی به بیرون از کشور افزایش یافته است.
قابل ذکر است که پیش از این شماری از کارگران افغان دربخش های مختلف و به کشورهای دیگر به ویژه کشورهای عربی وخلیج از راه های قانونی و به طور شخصی سفرکرده اند.
به اساس معلومات اتحادیه کارگران و کارمندان افغانستان ، تنها درحال حاضر حدود دوصد هزار کارگر ماهر افغان درعربستان سعودی مصروف کارهستند.
یک مسئول این اتحادیه که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدایش پخش در گزارش پخش شود، به رادیوآزادی گفت که قبل از حاکمیت دوباره طالبان درافغانستان ، درهر سال از طریق پروسه قانونی و درچوکات وزارت کار اموراجتماعی و ادارات مربوط آن تا ۵۰هزار کارگر به کشورهای یاد شده فرستاده می شدند.
قابل تذکر است که پیش از این نیز در۲۳ماه جولای سال ۲۰۲۴میلادی برخی ازمقام های حکومت طالبان درکنفرانس ملی کار درکابل گفته بودند که زمینه فرستادن کارگران ماهر به بیرون از افغانستان را فراهم می کنند، اما این گفته ها تا کنون جنبه عملی نداشته است.