این اداره در ارزیابی تازهای خود که امروز، ۳ قور، منتشر شد گفته است که افغانستان در صدر کشور های قرار دارد که با بحران شدید کمبود مواد غذایی حیاتی، برای کودکان مبتلا به سوء تغذیه روبرو اند.
سازمان حفاظت از کودکان در این ارزیابی گفته است که ادامۀ این کمک ها برای بقای کودکان مبتلا به سوء تغذیه، "نقش حیاتی" دارد.
افغانستان، ایتوپیا، کنیا، مالی، میانمار، نایجریا، سومالیا، سودان جنوبی، سودان و یمن، کشور های اند که به گزارش سازمان حفاظت از کودکان با بحران شدید کمبود مواد غذایی درمانی نجاتبخش "RUTF" برای کودکان مبتلا به سوء تغذیه مواجهاند.
این در حالیست که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، میزان فقر و بیکاری در این کشور به شدت افزایش یافته است.
شماری از خانوادههایی که فرزندانشان به سوء تغذیه دچار شدهاند، میگویند به دلیل مشکلات اقتصادی توان تهیۀ غذای کامل و مقوی برای کودکان خود را ندارند.
در خانهی ما یک کودک سهساله و دیگری دوساله سوء تغذیه استند. چی کنیم؟ فقر بسیار زیاد است.
یک باشنده ولسوالی خیوهای ولایت ننگرهار که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت که دو کودک او به سوء تغذیه مبتلا اند "در اینجا کودکان زیادی دچار سوء تغذیه هستند. در خانهی ما یک کودک سهساله و دیگری دوساله سوء تغذیه استند. چی کنیم؟ فقر بسیار زیاد است. کار نیست. کلینیک نیست. خود ما هم مریض هستیم، اما توان تداوی را نداریم."
همچنین، یک رضاکار صحی از ولسوالی اچین ولایت ننگرهار که نخواست نامش فاش شود، در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد که تنها در این ولسوالی صدها کودک به سوء تغذیه مبتلا هستند و خانوادههایشان به دلیل فقر نمیتوانند غذای کافی برایشان فراهم کنند "در همین یک ولسوالی ما، ۲۳۳ کودک به سوء تغذیهی متوسط و ۹۲ کودک دیگر به سوء تغذیه حاد مبتلا هستند. این فقط وضعیت یک ولسوالی است. مردم فقیر هستند. کار نیست و خدمات صحی هم بهگونهی لازم فراهم نیست."
اما مواد غذایی درمانی نجاتبخش یا «RUTF» که در کشورهای فقیر به کودکان سوءتغذیه داده می شود، چه ویژگی هایی دارد؟
سازمان حفاظت از کودکان میگوید RUTF غذای آماده برای درمان کودکان دچار سوءتغذیه، مُغذی و پر انرژی است که معمولاً از حبوبات، شکر، شیر، پودر منرال ها، ویتامین ها و روغن تهیه می شود.
این سازمان گفته است که طی ۳۰ سال گذشته، این غذاها جان میلیون ها کودک را که از سوء تغذیه رنج می بردند نجات داده است.
این سازمان هشدار داده است که در حالی که سطح گرسنگی در جهان به سرعت در حال افزایش است، غذای مُغذیی که برای کودکان توزیع میکند در حال حاضر کمتر از ۴۰ درصد نیازهای جهان را برآورده می کند و میلیون ها کودک از آن محروم می شوند.
این ارزیابی نشان می دهد که با توجه به افزایش نیاز به این مواد غذایی در سال ۲۰۲۴، سازمان حفاظت از کودکان در تامین آن با مشکلات جدی مواجه است و میتوان انتظار داشت که این وضعیت در سال ۲۰۲۵ بدتر شود.
سیف د چلدرن می گوید که در سطح جهان، از هر پنج مرگ کودکان زیر پنج سال، یک مورد به دلیل سوء تغذیه شدید است – پدیدۀ که به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدها برای بقای کودکان خوانده شده است.
این در حالی است که برنامه جهانی غذا در ۱۵ اپریل هشدار داد که "شرایط کودکان افغان مبتلا به سوء تغذیه به یک وضعیت اضطراری تبدیل شده است."
این سازمان در بیانیهای در شبکهء ایکس خود اعلام کرده است که در افغانستان سه و نیم میلیون کودک به سوء تغذیه مبتلا هستند و برای حمایت از این کودکان به کمکهای فوری نیاز است.
متخصصان صحی میگویند سوء تغذیه به دلیل تغذیهی ناسالم، کمبود و یا قطع کامل مواد غذایی، در کودکان و بزرگسالان ایجاد میشود، اما بیشتر کودکان را متأثر میسازد.
به گفتهی آنان، تأمین غذای کافی و مقوی برای کودکان، یکی از راههای پیشگیری از این بیماری است، اما خانوادههای فقیر افغان میگویند به دلیل بیکاری و وضعیت بد اقتصادی، توانایی فراهم کردن مواد غذایی مناسب برای کودکانشان را ندارند.