(دبلیواچاو) در گزارشی که به تاریخ ۲۵ اپریل منتشر کرده، گفته که تنها در ماه مارچ ۱۲ هزار و ۵۳۵ کودک به این بیماری مبتلا شدهاند.
در ادامه آمده است که در ماه مارچ ۸۲ تن، که بیشترشان کودکان بودهاند، در نتیجهٔ ابتلا به این بیماری در افغانستان جان باختهاند.
(دبلیواچاو) افزوده که شمار مجموعی جانباختگان ناشی از بیماری سرخکان در این کشور در سه ماه اول سال جاری میلادی به ۱۹۳ نفر رسیده است.
نگرانی خانوادهها از شیوع سرخکان
شماری از خانوادهها در ولایات مختلف افغانستان میگویند که در این اواخر واقعات سرخکان در مناطقشان افزایش یافته و نگرانی شدید مردم را برانگیخته است.
او تب زیاد داشت، از اینرو ما او را نزد داکتر بردیم.
مریم، باشندهٔ شهر کابل، به رادیو آزادی گفت که چند روز پیش برادرزادهاش در نتیجهٔ این بیماری جان باخته است: «او تب زیاد داشت، از اینرو ما او را نزد داکتر بردیم. داکتر گفت به بیماری سرخکان مبتلا شده است. تب و دوا بسیار او را ضعیف ساخته بود.»
معاذ، باشندهٔ ولسوالی بهسود ولایت ننگرهار، به رادیو آزادی گفت که تقریباً در هر خانهٔ قریهشان یک طفل به بیماری سرخکان مبتلا است: «اخیراً بیماری سرخکان افزایش یافته است. در قریهٔ ما در هر دو تا سه خانه یک طفل به سرخکان مبتلا است. وضعیت اقتصادی مردم نیز خراب است. آنها توانایی تداوی فرزندانشان را در شفاخانههای خصوصی ندارند و در شفاخانههای دولتی امکانات خوب وجود ندارد.»
سرخکان یک بیماری ساری است که از طریق عطسه، تنفس و تماس با شخص مبتلا به یک شخص سالم انتقال مییابد.
اطفال، زنان باردار و افرادی که سیستم دفاعی بدنشان ضعیف است، در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری قرار میگیرند.
توصیۀ داکتران چیست؟
واکسین برای جلوگیری از آن ضروری است. واکسین نشدن یک نشانه از خطر است.
داکتران متخصص معمولاً ادویههای ضد درد را برای جلوگیری از درد در جریان این بیماری تجویز میکنند.
آنان برای جلوگیری از این بیماری تطبیق واکسین را بسیار مهم میدانند و میگویند که کودکان بیمار باید از کودکان سالم دور نگه داشته شوند.
متخصص داکتر حبیب ارول در این مورد میگوید: «تب، بخارهای سرخرنگ روی جلد، سرفه، سرخی چشم و ریختن اشک از چشم از علایم عمدهٔ این بیماری است. واکسین برای جلوگیری از آن ضروری است. واکسین نشدن یک نشانه از خطر است. اگر کودکی به دلیل بیتوجهی والدین از واکسین باز بماند، ممکن است کودک در معرض خطر قرار گیرد.»
سازمان جهانی صحت همچنین گفته است که واکسین یکی از مهمترین راههای جلوگیری از سرخکان است.
این سازمان سردی هوا و بازگشت مهاجران به افغانستان را از دلایل مهم افزایش این بیماری عنوان کرده است.
شماری از کارشناسان صحی نیز میگویند که بازگشت بیسابقهٔ پناهجویان، ترس از گسترش سرخکان و سایر بیماریهای ساری را افزایش داده است.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان به سوالات رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد، اما این وزارت در ماه نومبر سال گذشته گفته بود که واقعات مثبت سرخکان در میان کودکان افزایش یافته است.
سازمان جهانی صحت پیش از این اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۴، ۵۲ هزار نفر در افغانستان به این بیماری مبتلا شدهاند.