پس از واکنشهای گسترده به مطرحشدن نظریه اخراج پناهجویان افغان متعلق به قوم پشتون از سویس به دلیل قومیت آنان، اداره مهاجرت این کشور این موضوع را تکذیب کرده است.
سفارت و نمایندگی دایمی افغانستان در سویس به نقل از اداره مهاجرت این کشور گفته که در پالیسیهای پناهندگی سویس در قبال پناهجویان افغان هیچ تغییری نیامده است.
در اعلامیهای که از سوی این سفارت منتشر شده، آمده که دولت سویس اطمینان داده که این ادعاها بیاساساند.
نصیر احمد اندیشه، سفیر و سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در دفتر سازمان ملل متحد در سویس، روز چهارشنبه ۱۷ ثور در صحبت با رادیو آزادی گفت: "بر بنیاد درخواست سفارت، ادارهء مهاجرت حکومت فدرال سویس گزارش روزنامه نویه زورشر زایتونگ در مورد اخراج پناهجویان افغان پشتون بر اساس قومیت را بهطور کامل رد کرده است."
در همین حال، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان نیز در شبکهء ایکس خود نوشته که مقامهای سویسی اطمینان دادهاند که موضوع اخراج افغانها بر مبنای قومیت هیچگاه مورد بحث نبوده است.
او در ادامه گفته که این موضوع مهم است، زیرا در افغانستان، ارتباط دادن پشتونها با طالبان و صحبت درباره امنیت و حمایت آنها تحت حاکمیت طالبان، از سوی هر نهادی که باشد، "اشتباه، تبعیضآمیز و زیانبار خواهد بود".
در عین حال، برخی از فعالان حقوق بشر از جمله راحله تلاش، با استقبال از رد این گزارشها در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"هم اکنون نیز ممکن است پشتونها از سوی طالبان بیشتر آسیب ببینند و زبان پشتو بیشترین قربانی را در برابر این گروه بدهد، متاسفانه، تمامی اقوام در افغانستان قربانی سیاستهای طالبان هستند، این که فردی از کشورش خارج شده و در کشوری دیگر درخواست پناهندگی میکند، به این معنی است که در کشور خود در امنیت نیست و کشور میزبان طبق قوانین بینالمللی حق ندارد آنها را دیپورت کند، بنابراین، ما از وضاحت اخیر دولت سویس استقبال میکنیم و اینکه اعلام شد در این زمینه اصلاً بحثی نشده است."
این در حالی است که هفته جاری یک روزنامه سویسی گزارش داده بود که مقامات اداره مهاجرت این کشور در اسناد خود، نظریه حساسی مبنی بر اخراج افغانها بر اساس قومیت، بهویژه پشتونها را مطرح کردهاند.
سویس در ماه حمل سال جاری خورشیدی سیاست جدیدی را برای بازگشت پناهندگان افغان اعلام کرد که بر اساس آن، پناهجویان افغان مجرد و سالم که درخواست پناهندگی آنها از سوی دولت سویس رد شده و در این کشور خانواده ندارند، ممکن است تحت شرایط خاصی به افغانستان بازگردانده شوند.
در اعلامیهای که در این مورد منتشر شده، آمده بود که این تصمیم به دلیل وضعیت بهتر امنیتی و اقتصادی در افغانستان نسبت به زمان بازگشت طالبان در آگست ۲۰۲۱ اتخاذ شده است.
سویس در سال ۲۰۲۴ پنج شهروند افغان را که طبق اظهارات اداره مهاجرت این کشور مجرم و تهدیدی برای امنیت داخلی و خارجی سویس بودند، به کشورشان بازگرداند.