ستره محکمه ایالات متحده بتازگی دستور داده که از تاریخ ۱۲ ماه می دولت امریکا بهطور رسمی بررسی پرونده های پناهجویان افغان را از سر بگیرد.
از این میان شماری از پناهجویان افغان دارای پرونده های مهاجرت به امریکا ساکن پاکستان تأکید می کنند که اجرای این حکم باید فوری و بدون وضع شرایط جدید صورت گیرد.
ناهید سادات یکی از آنان در صحبت با رادیو آزادی گفت:
«خواهش ما از دولت امریکا این است که همین حکم دادگاه را قبول بکند،اما شرایط نگذارد که یک تعداد محدود را قبول کنند و طوری نباشد افرادی را که هنوز کار پرونده های شان نیمه تمام است کیس های شان پروسس نشود،زیرا تعدادی هستند که تا حال یک مصاحبه شان انجام شده،از بسیاری ها دو مصاحبه یا کسانی هم هستند که در مرحله چک امنیتی قراردارند.»
همچنان یکی دیگر از این افغان ها در پاکستان که نخواست نام اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
ما از آن استقبال می کنیم خدا مهربان است که انشاالله یک نتیجه درست بدهد
«ما از آن استقبال می کنیم خدا مهربان است که انشاالله یک نتیجه درست بدهد و مردم از این مشکلات و آواره گی رهایی پیدا کنند. رفتن دوباره به وطن هم مشکل است جان های بسیاری ها در خطر است،مشکلات زیاد است.»
یکی از نکات مهم دیگر این حکم ستره محمکه ایالات متحده امریکا، آغاز فوری تسهیل سفر برای پناهندگانی است که اسناد طبی و امنیتی آنها هنوز اعتبار دارد، علاوه بر این، دولت امریکا موظف شده تا برای افرادی که این مجوزهایشان ختم شده، برنامهای برای تمدید سریع این اسناد ارائه دهد.
این حکم در نتیجه بررسی پرونده «پاکیتو علیه ترمپ» Pacito v. Trump صادر شده است.
این پرونده از سوی شماری از پناهجویان افغان و سازمانهای حامی حقوق بشری در برابر دولت ایالات متحده، در واکنش به توقف روند پذیرش پناهجویان به امریکا ثبت و اقامه شده است.
شان ون دایور، رئیس سازمان «افغان ایوک» این فیصله را پیروزی بزرگ برای متحدان افغان در امریکا توصیف کرده و گفته در صورت اجرای آن از سوی اداره ترمپ، گامی مهم برداشته خواهد شد.
او در ادامه وضاحت داده که افرادی تحت حمایت این حکم محکمه قرار میگیرند، که تا تاریخ ۲۰ جنوری ۲۰۲۵ وضعیت پناهندگی آنان تایید شده باشد؛ تاییدی سفر «تراول کلیرنس» داشته باشند و برنامههای سفرشان یا از طریق سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) یا از جانب خودشان تنظیم شده باشد.
این حکم در حالی صادر شده که هزاران پناهجوی افغان که گفته می شود بهدلیل همکاری با نیروهای امریکایی یا فعالیتهای حقوق بشری در افغانستان معرض تهدید قرار داشتند، همچنان در کشورهای سوم مانند پاکستان، ترکیه و امارات متحده عربی منتظر تصمیم نهایی هستند.
دولت ایالات متحده امریکا تا کنون در پیوند به این حکم ستره محکمه آن کشور ابراز نظر نکرده است.
پیش از این دونالد ترمپ رئیس جمهورامریکا برنامه اسکان مجدد پناهجویان به آن کشور را به تاریخ ۲۰ جنوری، به حالت تعلیق درآورد که سبب شد هزاران افغان که در انتظار انتقال به آن کشور اند با سرنوشت نامعلوم روبرو شوند.
قصر سفید گفته است که واشنگتن میخواهد روند بررسیها را بازنگری کند و از شفافیت آن مطمین شود.