امید مهدوی محد این اقدام را برای تنظیم و کنترل آنها مهم دانسته است.
خبرگزاری تسنیم گزارش داده که آقای مهدوی محد این اظهارات را در یک کنفرانس خبری بیان کرده و افزوده که کرایه دادن یا فروش خانهها و واحدهای تجاری به (اتباع غیرمجاز خارجی) ممنوع است و معاملات کنندهگان طبق قانون مجرم شناخته میشوند و املاک آنها نیز مهر و لاک خواهد شد.
مقامات و رسانههای ایرانی از اصطلاح "اتباع غیرمجاز خارجی" به مهاجرین افغان در این کشور استفاده میکنند.
در همین حال، برخی از مهاجرین افغان در ایران نیز از افزایش مشکلات خود شکایت دارند.
یکی از آنان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست از او نام ببریم، به رادیو آزادی گفت:
"شب بود، همه را گرفتند و به مرکز دیپورت منتقل کردند. من و دوستم به خرید رفته بودیم، وقتی آمدیم فرار کردیم. همه را از کار بیرون کردند، نمیدانیم وضعیت ما چگونه خواهد شد. همه کارخانهها بسته شده و هیچ کاری وجود ندارد. ایرانیها همه را بیرون میکنند. وضعیت بسیار خراب است. ما آمدهایم تا کار پیدا کنیم، اما افغانها را بیرون میکنند و کار نیست. حالا دیگر مثل قبل نیست."
یک مهاجر دیگر افغان به نام گوهرشاد که به دلیل حفظ امنیت خود از ذکر مکاناش خودداری کرده، به رادیو آزادی گفت:
"زندهگی در ایران خیلی سخت است، مشکلات زیادی وجود دارد. پسرانم دکان باز کرده بودند، اما اصلاً اجازه نمیدهند کار کنند. نمیتوانیم به افغانستان برگردیم. زندهگی اینجا بسیار سخت است و وضعیت اقتصادی هم خراب است. همه دکانها را میبندند."
پیش از این، پولیس ولایت یزد ایران اعلام کرده بود که ۱۹ مرکز تجاری را به دلیل استخدام مهاجران غیر قانونی بسته است.
مهاجرین افغان در ایران پیش از این نیز با مشکلات جدی دیگری از جمله ممنوعیت خرید نان از نانواییها، محدودیت در کار و تحصیل کودکانشان، محدودیت حسابهای بانکی، آزار و اذیت، دستگیری و اخراج اجباری مواجه بودهاند که بهگفته آنها، این مشکلات زندهگی آنان را دشوار کردهاست.
مرکز مشترک پناهندهگی (امامسی) در گزارشیکه در پنجم فبروری منتشر کرد، اعلام کرده که مهاجرین افغان نهتنها با افزایش تهدیدات دستگیری و اخراج در ایران، ترکیه و تاجیکستان مواجه هستند، بلکه با خشونتهایی از سوی مقامات دولتی نیز روبهرو هستند.
این سازمان حمایت از پناهندهگان اضافه کرده بود که مهاجرین افغان در این کشورها با شرایط بد و رنجهای زیادی مواجه هستند که نشاندهنده افزایش آسیبپذیری آنها در منطقه است.
اخیراً سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) اعلام کرده که از جنوری تا دسمبر ۲۰۲۴ بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار افغان بدون مدارک ثبت شده که از ایران به افغانستان بازگردانده شدهاند.