والتز این اظهارات را در مصاحبهای با شبکه خبری انبی سی که یکشنبه منتشر شد، بیان کرد.
«من فکر نمیکنم که مردم امریکا بخواهند از طریق قراردادی های سازمان ملل بیش از ۳ میلیارد دالر به طالبان اختصاص دهند، آن قراردادیان که تنها به طالبان اجازه میدهند در میدان عمل تصمیم بگیرند که چه کسی از آنها بهرهمند شود و چه کسی مجازات شود.»
پیش از این، حکومت طالبان، سازمان ملل متحد و وزارت خارجه دولت پیشین امریکا گفته اند که هرگونه کمک به افغانستان از طریق نهادهای مختلف سازمان ملل متحد به نیازمندان افغان میرسد.
مایک والتز ادعا کرده که شواهد و مدارکی در این زمینه جمعآوری کرده و همچنین از اداره توسعه بینالمللی ایالات متحده (یو اس ای آی دی) انتقاد کرده که کمکهای مالی این کشور را به درستی مدیریت نکرده است.
او همچنان در این مورد گفته است:
«ما شواهد مستند زیادی در این زمینه داریم که این موضوع را تأیید میکند. ما نمیخواهیم تحقیقات بیشتری انجام دهیم و کمیسیونهای جدید تشکیل دهیم. رئیسجمهور خواستار اقدام عملی است و دقیقاً همین کار را انجام میدهد.»
تلاش کردیم نظر حکومت طالبان را در این باره داشته باشیم، اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به سوالات رادیو آزادی پاسخ نداد،با این حال، پیش از این، او گزارشها و ادعاهای مربوط به هرگونه دخالت در امور سازمان ملل و نهادهای خیریه را رد کرده گفته که آنها برعکس، تسهیلاتی برای کارمندان این نهادها فراهم میکنند تا کمکها به نیازمندان افغان برسد.
اما برخی از کارمندان نهادهای مختلف سازمان ملل متحد و برخی از نیازمندان افغان در داخل کشور به رادیو آزادی گفتند که مقامات محلی طالبان در امور آنها دخالت میکنند.
یکی از کارمندان یک نهاد سازمان ملل که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و هویت نهادش فاش شود، به رادیو آزادی گفت:
“وضعیت اینگونه است که بدون اجازه طالبان هیچ کسی نمیتواند قراردادی با سازمان ملل ببندد. فرمان آنها این است که هر قرارداد ابتدا باید مورد تأیید طالبان باشد و هیچ کس دیگری اجازه ندارد. همچنین در ولایتها نیز توزیع کمکها تحت نظارت هیئت طالبان انجام میشود و افراد آنها در نظر گرفته میشوند. بنابراین، این حقیقت دارد."
یکی دیگر از کارمندان برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی ) سازمان ملل در ولایت ننگرهار نیز در این مورد به رادیو آزادی در پیامی نوشته که "موضوع دخالتهای طالبان صد درصد حقیقت دارد."
رحیمالله، یکی از ساکنان شهر کابل که نیازمند کمکهای بشری است، نیز شکایت کرد که این کمکها به او نمیرسد.
"کمکهای بشری که به اینجا میآید، اول طالبان افراد خود را در آن ثبت میکنند، سپس به ملک محلی و امام جماعت داده میشود، و بعداً به مردم عادی داده میشود. زیرا همه آنها با هم مرتبط هستند. آنها میگویند که ما به نیازمندان کمک میکنیم، اما هیچگاه چنین چیزی اتفاق نیفتاده است."
این در حالی است که اخیراً رئیسجمهور امریکا دونالد ترمپ کمکهای مالی خارجی ایالات متحده را به همه کشور ها از جمله افغانستان به دلیل این که گفته بیروکراسی آن با منافع امریکا همسو نیست،برای مدت سه ماه متوقف کرده است.
امریکا در بیش از سه سال گذشته بزرگترین تمویل کننده کمک های بشری در افغانستان بوده است.
تیم ترمپ و نمایندگان جمهوریخواه در کانگرس گفتهاند که طالبان در سه سال گذشته از کمکهای بینالمللی بهرهبرداری کردهاند.
اداره هماهنگی امور بشری سازمان ملل (اوچا) در گزارشی که در اول عقرب سال جاری منتشر شد، اعلام کرده بود که امسال ۸۳ پروژه بشردوستانه به دلیل دخالتهای مستقیم طالبان موقتا متوقف شدهاند.
اوچا قبلاً گفته است در سال ۲۰۲۵، نزدیک ۲۳ میلیون نفر در افغانستان برای زنده ماندن به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
اوچا همچنین اعلام کرد که طالبان از استخدام کارمندان گرفته تا توزیع کمکها و سایر جنبهها دخالتهای مستقیم داشتهاند و این مداخلات نسبت به سال گذشته ۶۳ درصد افزایش یافته است.