بانک جهانی در آخرین گزارش خود که روز دوشنبه، ۱۷ فبروری منتشر کرد، گفته که کسر تجارت افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی ۵۴ درصد افزایش یافته که به ۹ میلیارد دالر میشود و معادل ۴۵ درصد تولید ناخالص داخلی افغانستان است.
بانک جهانی همچنان گفته که سطوح بالای دوامدار فقر، بیکاری و محدودیت منابع در افغانستان میلیون ها افغان را که قبلاً از سال ها درگیری و حوادث طبیعی رنج می برند، در معرض خطر قرار داده است.
بیشتر از افغان ها نیز می گویند که به دلیل بیکاری شدید با چالش های متعدد اقتصادی روبرو هستند.
سباوون یکی از باشندگان ننگرهار به رادیو آزادی گفت:
"مشکلات اقتصادی زیاد است فعلا در یک هوتل در بدل ۱۵۰ افغانی کار میکنم که برای فامیل هشت نفری ام کافی نیست ما در یک خانه کرایی زندگی میکنیم به دلیل مشکلات اقتصادی نمیتوانیم اولاد های خود را به مکتب بفرستیم باید زمینه کار و اشتغال برای ما فراهم شود."
گل اختیار باشنده کابل می گوید که همه روزه به دنبال کار از خانه بیرون می شود، اما شام با دست خالی به خانه بر می گردد.
"بیکاری بسیارزیاد شده است. از صبح تا شام به دنبال کار هستم، اما هیچ کارپیدا نمیشود. هیچ چیز به دست ما نمیاید.، ما از دولت می خواهیم که برای ما زمینه کاررا فراهم کند ، زیرا بیکاری یک بیماری است و راه را از ما گم کرده است."
آنان از جامعه جهانی میخواهند که در زمینههای مختلف به افغانها کمک کنند.
در گزارش اخیر بانک جهانی آمده است که افغانستان در سال گذشته به ارزش ۱.۸ میلیارد دالر صادرات داشت که عمدتاً پنج درصد در صادرات زغال سنگ و نساجی کاهش آمده بود.
این بانک همچنین گفته است که صادرات زغال سنگ افغانستان در سال ۲۰۲۴ با ۶۴ درصد کاهش یافته و به ۹۲ میلیون دالر رسیده است، زیرا به گفته گزارش که این مواد اکنون کمتر از گذشته به پاکستان صادر میشود.
اداره ملی اطلاعات و احصائیه افغانستان که تحت کنترل طالبان است روز شنبه (۱۵ فبروری) اما درمورد تمام صادرات افغانستان گفته بود که در ربع اول سال روان مجموع صادرات افغانستان صادرات ماه جدی درمقایسه به ماه قوس ۲۸ میلیون دالر کاهش داشته است.
در آخرین گزارش بانک جهانی نیز از افزایش ۱۱.۵ درصدی در جمعآوری عواید یاد شده و افزوده است که حکومت طالبان از ۲۲ مارچ ۲۰۲۴ تا ۲۱ جنوری سال ۲۰۲۵میلادی ۱۹۰.۵ میلیارد افغانی که ۲.۵ میلیارد دالر می شود مالیات جمعآوری کرده است که ۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی افغانستان را تشکیل میدهد.
قابل یادآوری است که شکایت مردم از بیکاری، فقر، و مشکلات اقتصادی در افغانستان در حالی مطرح میشود که جامعه جهانی به شمول ایالات متحده امریکا پس ازحاکمیت دوباره حکومت طالبان درافغانستان و به دلیل اقدامات سرکوب گرانه شان دربرابر زنان، کمکهای شان را به افغانستان کاهش داده است که وضعیت بشری را بدتر کرده است.
دولت امریکا کمک های خارجی خود را در ماه جنوری سال جاری ، به تمام کشورها متوقف کرد.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا گفت که کمکهای خارجی ایالات متحده و بروکراسی آن با منافع این کشور همخوانی ندارد و در بسیاری موارد با ارزشهای آن کشور در تضاد است
دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) به تاریخ ۶ جنوری در گزارشی گفته است که حدود ۲۲.۹ میلیون افغان که نیمی از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، در سال ۲۰۲۵ میلادی به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
اوچا هشدار داده است که برخی از کمک های کلیدی از جمله صحت، آموزش، غذا و سرپناه به دلیل کمبود بودجه از جنوری تا مارچ سال روان درخطر متوقف شدن قرار دارند.