رئیس جمهور افغانستان با نواختن زنگ مکتب در لیسه امانی شهر کابل ابراز امیدواری کرد که این زنگ مکتب، سبب آرامش، ثبات و تحرک در کشور شده و توجه بیشتر به کیفیت معارف صورت گیرد.
در مراسم که به روز سه شنبه به همین مناسبت برگزار شده بود رئیس جمهور غنی، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین و شماری از اعضای کابینه و شورای ملی اشتراک داشتند.
رئیس جمهور افغانستان در این مراسم ساختار فعلی معارف را مورد انتقاد قرار داده گفت، تا حال مشکلات در بخش کیفیت معارف به گونه بنیادی حل نشده است.
وی گفت:
"ساختار فعلی وزارت معارف جوابگوی معلمین و متعلمین ما نیست، از نگاه کمیت تغییرات زیاد آمده اما از نگاه کیفیت مشکل بنیادی ما حل نشده بنابر این تقویه کیفیت و دستآوری به متعلمین تنها کار وزارت معارف نیست تمام دولت به یک آواز به تقویه معارف اقدام خواهد کرد."
رئیس جمهور غنی همچنان روی ایجاد یک دیدگاه واضح برای وزارت معارف تأکید کرد و از تمام استادان، علما، جامعه مدنی و تمام اقشار جامعه تقاضا کرد تا به یک گفتمان ملی حاضر شده و دیدگاه واضح خود را با وزارت معارف مطرح کنند.
به باور رئیس جمهور، این دیدگاه باید وزارت معارف را از سیاست و فشار های کوتاه مدت به دور نگهداشته و به این وزارت جهت واضح بدهد.
رئیس جمهور افغانستان پذیرفت که مشکلات معلمین در افغانستان به صورت درست حل نگردیده و آنان از این ناحیه نا راضی هستند.
وی می افزاید:
"از من گله دارید و گله شما اینست که یک معلم را رئیس جمهور ساختید اما وضع معلمین به صورت بنیادی تغییر نکرده است، از نگاه امتحان من خود را مشروط میدانم و امید است امسال نمره کامیابی از پیش تان بگیرم."
توجه به استخدام به گونه شفاف، مساوات میان مرد و زن در معارف، مدیریت درست منابع، حسابدهی، پس گیری ۳۶ هزار جریب زمین غصب شده معارف و تلاش های بیشتر در این زمینه از مسایل دیگر بود که رئیس جمهور آنرا برای بهتر شدن وضعیت معارف مهم خواند.
این در حالیست که با گذشت چندین سال و وعده های پی هم از سوی حکومت انتقاد های وجود دارند که هنوز هم توجه لازم به کیفیت معارف صورت نگرفته و وضعیت معلمین نیز بهبود نیافته است.
در همین حال مسئولان وزارت معارف از تلاش ها برای مبارزه با فساد و دور نگهداشتن معارف از برخورد های سیاسی سخن گفتند.
اسد الله حنیف بلخی وزیر معارف گفت تلاش می کنند که در سال ۱۳۹۵ نظام معارف را از لحاظ کمی و کیفی بهبود ببخشند.
وی افزود:
"در سال گذشته بر اساس رهنمایی رئیس جمهور کار های وزارت معارف را ارزیابی و حالا بسوی ساخت و ساز روان است همین گونه وزارت معارف ستراتیژی پنج سال را برای معارف به همکاری دوستان بین المللی طرح کرده که در مرحله نهایی شدن قرار دارد که این نقشه راه پنج سال آینده ما خواهد بود."
این در حالیست که وزارت معارف افغانستان می گوید، در سال جاری یک میلیون و یکصد و هفت هزار تن تازه در نظام معارف جذب شده و به تعداد ۹۵۰ باب مراکز تعلیمی ایجاد شده و به تعداد ۵۱۷ هزار سواد آموز که شصت درصد آنرا طبقه اناث تشکیل می دهد در سراسر کشور تحت آموزش قرار می گیرند.
مسئولان وزارت معارف سال گذشته را برای معارف پُر دستآورد خوانده و تأکید می کنند که در سال جاری پلان های مؤثرتری را عملی می سازند.
این در حالیست که بر اساس اظهارات مقامات وزارت معارف افغانستان، هنوز هم حدود پنج صد باب مکتب در مناطق دور دست به سبب ناامنی ها مسدود بوده و حدود سه و نیم میلیون اطفال و نوجوانان از فراه گیری علم محروم مانده اند.
گزارش: جاوید حسن زاده