بیشتر افغان‎های برگشتانده شده از اروپا به بیماری‎های روانی مبتلا شده‎اند

بخش عاجل شفاخانه روانی و معتادین

مسئولان صحی در کابل می‎گویند، بیشتر افغان‎های که درخواست‎های پناهنده‎گی شان در کشورهای اروپایی رد شده و دوباره به کشور برگشت کرده‎اند، به بیماری‎های روانی مبتلا شده‎اند.

به‌گفته این مسئولان روزانه حد اوسط پنج تا ده تن این افراد برای تداوی به شفاخانه صحت روانی در کابل مراجعه می‎کنند.

داکتران می‎گویند، در میان این افراد کسانی هم اند که قصد خودکشی کرده‎اند.

ده‎ها تن در عقب اتاق‎های معاینه شفاخانه صحت روانی در کابل صف بسته‎اند و از میان مبتلایان بیماری‎های روانی کسی حاضر نیست با نام اصلی خود با رادیو آزادی صحبت کند.

ایمل صافی ترینر متخصص شفاخانه صحت روانی کابل می‎گوید، اخیراً شمار بیماران روانی که تازه از مهاجرت برگشته‎اند، افزایش یافته‎است.

ایمل صافی ترینر متخصص شفاخانه صحت روانی کابل

وی افزود:

"روزانه در حدود دوصد مریض سرپا به این شفاخانه مراجعه می‎کنند، اگر ما تاریخچه فامیلی‌شان را بگیریم درین صورت گفته می‎توانیم که روزانه به تعداد پنج تا ده نفر مراجعه می‎کنند که از کشورهای خارجی دیپورت شده‎اند."

امروز دهم اکتوبر برابر است به روز جهانی سلامت روانی.

آنچه مسئولان در وزارت صحت عامه افغانستان می‎گویند، حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد جمعیت این کشور به مشکل روانی یا افسرده‎گی مبتلا اند.

روانشناسان فقر، بی‌کاری و ادامه جنگ را از عوامل مشکلات و بیماری‎های افسرده‎گی و روانی در کشور می‎دانند.

به‌گفته وزارت مهاجرین افغانستان، از سال ۲۰۱۴ میلادی به این‌سو حدود دوصد هزار افغان کشور را ترک کرده‎اند که بیشتر شان در کشورهای اروپایی درخواست پناهنده‎گی داده‎اند.

داکتران می‎گویند، افغان‎های که به‌گونه اجباری از کشورهای اروپایی اخراج می‎شوند، در افغانستان اکثراً مورد تحقیر از سوی خانواده و نزدیکان‌شان قرار می‎گیرند.

محمد محسن حسن

محمد محسن حسن داکتر صحت روانی در کابل می‎گوید، اکثریت بیماران که نزد وی مراجعه می‎کنند، تمایلی برای برگشت به زنده‎گی عادی و جامعه را ندارند.

وی افزود:

"این‎ها در کشور بی‌کار بودند و زمانی که خارج می‎روند طبعاً زنده‎گی ممالک اروپایی برای‌شان جدید است و ذهناً خود را آماده می‎سازند که در آن‎جا زنده‎گی کنند، مشکلات وطن‌شان در ذهن‌شان است و قبلاً این مشکلات را دیده‎اند و نمی‎خواهند به این زنده‎گی برگردند، زمانی که اخراج می‎شوند با امراض مختلف دچار می‎شوند، مانند امراض افسرده‎گی و اضطراب."

از سوی دیگر، نصرالله محسنی یکی از استادان پوهنتون به این باور است که برای بیرون رفت از این مشکلات باید خانواده‎ها و مردم با کسانی که از کشورهای اروپایی اخراج می‎شوند، برخورد مناسب و معقول کنند.

به‌گفته وی، حکومت نیز مکلف است تا برای افغان‎های که از کشورهای خارجی اخراج می‎شوند، زمینه‎های شغلی را فراهم کند.

اما وزارت مهاجرین افغانستان می‎گوید، آنان در همکاری با وزارت کار و امور اجتماعی برنامه‎های را برای اشتغال‌زایی برای مهاجرین برگشته، روی دست گرفته‎اند.

حفیظ احمد میاخیل مشاور مطبوعاتی این وزارت به رادیو آزادی گفت، مهاجرین که از کشورهای خارجی اخراج می‎شوند، از طریق برنامه ادغام مجدد کمیشنری عالی سازمان ملل‌متحد در امور پناهنده‎گان نیز زیر پوشش قرار می‎گیرند.

گزارش: نصرت پارسا