مسئولان صحی در کابل میگویند، بیشتر افغانهای که درخواستهای پناهندهگی شان در کشورهای اروپایی رد شده و دوباره به کشور برگشت کردهاند، به بیماریهای روانی مبتلا شدهاند.
بهگفته این مسئولان روزانه حد اوسط پنج تا ده تن این افراد برای تداوی به شفاخانه صحت روانی در کابل مراجعه میکنند.
داکتران میگویند، در میان این افراد کسانی هم اند که قصد خودکشی کردهاند.
دهها تن در عقب اتاقهای معاینه شفاخانه صحت روانی در کابل صف بستهاند و از میان مبتلایان بیماریهای روانی کسی حاضر نیست با نام اصلی خود با رادیو آزادی صحبت کند.
ایمل صافی ترینر متخصص شفاخانه صحت روانی کابل میگوید، اخیراً شمار بیماران روانی که تازه از مهاجرت برگشتهاند، افزایش یافتهاست.
وی افزود:
"روزانه در حدود دوصد مریض سرپا به این شفاخانه مراجعه میکنند، اگر ما تاریخچه فامیلیشان را بگیریم درین صورت گفته میتوانیم که روزانه به تعداد پنج تا ده نفر مراجعه میکنند که از کشورهای خارجی دیپورت شدهاند."
امروز دهم اکتوبر برابر است به روز جهانی سلامت روانی.
آنچه مسئولان در وزارت صحت عامه افغانستان میگویند، حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد جمعیت این کشور به مشکل روانی یا افسردهگی مبتلا اند.
روانشناسان فقر، بیکاری و ادامه جنگ را از عوامل مشکلات و بیماریهای افسردهگی و روانی در کشور میدانند.
بهگفته وزارت مهاجرین افغانستان، از سال ۲۰۱۴ میلادی به اینسو حدود دوصد هزار افغان کشور را ترک کردهاند که بیشتر شان در کشورهای اروپایی درخواست پناهندهگی دادهاند.
داکتران میگویند، افغانهای که بهگونه اجباری از کشورهای اروپایی اخراج میشوند، در افغانستان اکثراً مورد تحقیر از سوی خانواده و نزدیکانشان قرار میگیرند.
محمد محسن حسن داکتر صحت روانی در کابل میگوید، اکثریت بیماران که نزد وی مراجعه میکنند، تمایلی برای برگشت به زندهگی عادی و جامعه را ندارند.
وی افزود:
"اینها در کشور بیکار بودند و زمانی که خارج میروند طبعاً زندهگی ممالک اروپایی برایشان جدید است و ذهناً خود را آماده میسازند که در آنجا زندهگی کنند، مشکلات وطنشان در ذهنشان است و قبلاً این مشکلات را دیدهاند و نمیخواهند به این زندهگی برگردند، زمانی که اخراج میشوند با امراض مختلف دچار میشوند، مانند امراض افسردهگی و اضطراب."
از سوی دیگر، نصرالله محسنی یکی از استادان پوهنتون به این باور است که برای بیرون رفت از این مشکلات باید خانوادهها و مردم با کسانی که از کشورهای اروپایی اخراج میشوند، برخورد مناسب و معقول کنند.
بهگفته وی، حکومت نیز مکلف است تا برای افغانهای که از کشورهای خارجی اخراج میشوند، زمینههای شغلی را فراهم کند.
اما وزارت مهاجرین افغانستان میگوید، آنان در همکاری با وزارت کار و امور اجتماعی برنامههای را برای اشتغالزایی برای مهاجرین برگشته، روی دست گرفتهاند.
حفیظ احمد میاخیل مشاور مطبوعاتی این وزارت به رادیو آزادی گفت، مهاجرین که از کشورهای خارجی اخراج میشوند، از طریق برنامه ادغام مجدد کمیشنری عالی سازمان مللمتحد در امور پناهندهگان نیز زیر پوشش قرار میگیرند.
گزارش: نصرت پارسا