شماری متخصصین بخش آب میگویند، مشکلات آب افغانستان با کشورهای همسایه از دید سیاسی نه بلکه از نگاه تخنیکی بررسی گردد.
آنان میگویند، بهخاطر کنترول بهتر تنظیم آب حکومت اینکشور باید پیش از همه به ایجاد ظرفیتها توجه بیشتر نماید.
تا زمانیکه در این بخش ظرفیتهای لازم بهمیان نیاید مشکلات آب در این کشور حل نخواهد شد.
شیر جان احمدزی رئیس مرکز مطالعات افغانستان در پوهنتون نبراسکا امریکا روز چهارشنبه «۲۴ عقرب ۱۳۹۶» در کنفرانس ملی آب در کابل گفت، تا زمانیکه در این بخش ظرفیتهای لازم بهمیان نیاید مشکلات آب در این کشور حل نخواهد شد.
آقای احمدزی میگوید، مشکلات آب افغانستان با کشورهای همسایه باید سیاسی نه بلکه این مشکل از راه تخنیکی بررسی گردد.
او افزود:
"یک قسمت آبهای افغانستان به بیرون از کشور میرود و شکل جهانی دارد، حوزهها و دریاهای شریکی را ایجاد میکند. این بدان معنی است که ما پس از تکمیل نمودن ضروریات خود با همسایههای خود صحبت نماییم این کار به پالیسیها و استراتژیهای بزرگ نیاز دارد. بیشتر از همه نبود ظرفیت علمی در افغانستان است. اول باید ظرفیت خود را بلند ببریم تا آماده شویم که در برابر کشورهای همسایه از لحاظ دیپلوماتیک و علمی برابر صحبت نماییم."
افغانستان ۵ حوزه بزرگ آب دارد که سطح آب در آن حدود ۵۷ میلیارد متر مکعب تخمین شدهاست.
موقعیت افغانستان از لحاظ جریان آب قسمی است که آب اینکشور به ایران، پاکستان و کشورهای آسیای میانه جریان دارد و افغانستان را از لحاظ آب به یک کشور غنی مبدل ساختهاست.
از سوی هم حامد صبوری یک تن دیگر از متخصصین آب میگوید، اگر آب افغانستان مدیریت درست و از آن استفاده مؤثر گردد این منبع برای افغانستان به یک فکتور مهم اقتصادی مبدل میشود.
این در حالیست که رئیس جمهور غنی گفتهاست که آب عزت افغانستان است و حفاظت آن وجیبه ملی هر افغان میباشد.
آقای غنی گفتهاست که ساختارها در بخش آب مشکلات افغانان را پاسخ نمیدهد و لازم است تا روی ساختارهای منابع آبی در کشور غور صورت گیرد.
در عین حال وزارت انرژی و آب میگوید، بهخاطر استفاده و کنترول بهتر آب در افغانستان پلانها و طرحهای مشخص روی دست گرفته شدهاست.
یحیی عازم مشاور این وزارت درین نشست گفت:
"خوشبختانه ما پلان پنج سالۀ سکتور آب وزارت انرژی و آب در حال نهایی کردن داریم. پیشگام پلانما اینست که ما چگونه اول انجام بدهیم به دوم راه پیدا کنیم و دوم را انجام دهیم و زمانیکه مطمئن شدیم که ما آمار و ارقام درست داریم و از لحاظ جایگاه به یک جایگاه برابر همسایهها قرار گرفتیم آن زمان میرویم به سمت مذاکرات."
در کنفرانس ملی آب پورتال آب افغانستان نیز گشایش یافت که در مورد آبهای افغانستان معلومات مهم درج آن میباشد.
هدف از ایجاد این پورتال اینست که نوشتهها، معلومات، تحقیقات علمی، نوآوریها و منابع بشری در مورد آبهای افغانستان در یک چوکات ساده جمعآوری شده تا نویسندهها و پالیسی سازهای این بخش به آسانی بتوانند به معلومات در مورد آب دسترسی پیدا نمایند.