وزارت مالیه افغانستان میگوید که در سال ۱۳۹۶ مجموعاً بیش از ۵۰ درصد بودجه انکشافی به مصرف رسیدهاست.
مسئولان وزارت مالیه افغانستان میگویند، واحدهای بودجوی حکومت افغانستان ۵۱ درصد بودجه انکشافیشان را در سال مالی جاری به مصرف رساندهاند.
اجمل حمید عبدالرحیمزی سخنگوی این وزارت روز چهارشنبه «۰۸ قوس ۱۳۹۶» در یک نشست خبری گفت که در مصرف بودجه انکشافی امسال نسبت به سالهای گذشته ۹ درصد افزایش آمدهاست.
او افزود:
"مصرف بودجه انکشافی تأثیر مستقیم به رشد اقتصادی کشور دارد، در مجموع ۵۷ واحد بودجوی ۵۱ درصد بودجه انکشافی سال مالی ۱۳۹۶ شان را مصرف کرده و اگر یازده ماه سال مالی را با یازده ماه سال مالی گذشته مقایسه کنیم ما ۹ درصد افزایش داشتیم."
اما وی میگوید که وزارت مالیه افغانستان توانستهاست تا در سال جاری مالی ۸۱ درصد بودجه انکشافیاش را به مصرف برساند.
آقای عبدالرحیمزی میگوید که حدود ۶۶ درصد تخصیص بودجه انکشافی واحدهای بودجوی از سوی وزارت مالیه اجرأ شدهاست.
این در حالیست که مصرف نشدن بودجه انکشافی از سوی واحدهای بودجوی همواره مورد انتقاد مردم و اعضای شورای ملی بودهاست.
سال گذشته هفت وزیر کابینه به دلیل مصرف نکردن بودجه انکشافیشان از سوی ولسی جرگه سلب صلاحیت شدند، موضوع که سبب تنش میان حکومت و ولسی جرگه نیز گردید.
وزارت مالیه افغانستان میگوید که بودجه مالی سال ۱۳۹۷ که ۱۳۶۱.۶ میلیارد افغانی است از سوی مشرانو جرگه تائید و به ولسی جرگه فرستاده شده و امیدوار اند که هرچه زودتر از سوی این جرگه نیز تصویب گردد.
اما شماری از اعضای کمیسیون مالی و بودجه ولسی جرگه حکومت را به ضعف مدیریتی متهم میکند و میگوید که به همین علت بودجه انکشافی کمتر مصرف شدهاست.
کمال صافی منشی این کمیسیون به رادیو آزادی چنین گفت:
"حکومت از روز اول بنیاداش ضعیف بوده، تا حال بدنهاش تکمیل نشده و سه سالاش در سرپرستی سپری شده، ضعف مدیریتی و عدم هماهنگی همه سبب شده تا ادارات نتوانند بودجهشان را مصرف کرده و خدمات عرضه کنند و بسیار جای افسوس است."
در همین حال سیفالدین سیحون استاد اقتصاد پوهنتون کابل میگوید، تا زمانیکه بودجه ادارات دولتی اختیاری نشود، صلاحیت به واحدهای بودجوی داده نشود و یک نهاد برای نظارت از مصرف بودجه ایجاد نگردد، مصرف بودجه انکشافی بهگفته وی همواره با نقایص روبهرو خواهد بود.
گزارش: نورالله شایان