عاملان محاکمۀ صحرایی یک زن در ولایت تخار بازداشت شدند.
مسئولان این ولایت روز دوشنبه «۱۶ دلو ۱۳۹۶» به رادیو آزادی گفتند، در پیوند به این قضیه هفت تن که در لتوکوب یک زن ۲۲ ساله دست دارند از سوی پولیس بازداشت شدهاند.
سنتالله تیمور سخنگوی والی تخار گفت، اکثر کسانی که بازداشت شدهاند اعضای خانواده این زن استند که در لتوکوب وی دست دارند.
آقای تیمور میگوید، افراد بازداشت شده به نهادهای عدلی و قضایی سپرده شدهاند.
او افزود:
"ما تا حال در پیوند به این قضیه هفت تن را بازداشت کردهایم، در حال حاضر در توقیفخانه بسر میبرند و آن زن را ما به مرکز ولایت آوردهایم، در حال حاضر در خانه امن بسر میبرد، وضعیت صحیاش خوب است. چند تن دیگر نیز در لیست ما استند و ما در پی بازداشت آن هستیم."
این رویداد در ولسوالی چاه آب تخار زمانی توجه مردم و حکومت را جلب کرد که ویدیویی از جریان لتوکوب این زن در صفحات اجتماعی به خصوص فیسبوک منتشر شد.
در ویدیو دیده میشود که یک زن در میان مردم ایستادهاست و و شماری از افراد وی را با ضربات چوب مورد لتوکوب قرار میدهند.
Your browser doesn’t support HTML5
در کنار این، برخی مردان این زن را با لگد میزنند و این زن رو به زمین میافتد.
بهگفته آقای تیمور این رویداد در قریه رباط حمیدالدین ولسوالی چاه آب این ولایت رخ دادهاست.
سخنگوی والی تخار پیش از این به رادیو آزادی گفتهاست، شوهر این زن از مدت دو سال به اینسو در ایران بسر میبرد.
بهگفته او این زن پس از آن مورد لتوکوب قرار گرفته که اعضای خانواده وی گمان کردند یک پسر جوان وارد منزل این زن شده و چند ساعت را در خانه سپری کردهاست.
منیره یوسفزاده سخنگوی اداره مستقل ارگانهای محلی به رادیو آزادی گفتهاست، این زن ثریا نام دارد و شماری از افرادی که او را در یک محاکمه صحرایی مورد لتوکوب قرارداده بودند، در بازداشت بسر میبرند.
با این همه، محاکمه صحرایی یک زن در ولایت تخار قضیه تازه نیست، بلکه دو سال پیش زنی به نام رخشانه در ولایت غور در یک محاکمه صحرایی سنگسار و به قتل رسانیده شد.
همینگونه میشود به قضیه قتل فرخنده دختر جوانی که چند سال پیش در کابل به اتهام سوزانیدن نسخههای از قرآن مورد لتوکوب شماری از افراد قرار گرفت، به قتل رسید و پس از آن پیکرش را به آتش کشیدند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید، برای اینکه جلو محاکم صحرایی در کشور گرفته شود، نهادهای عدلی و قضایی باید با عاملان این قضیه برخورد جدی کنند.
بلال صدیقی سخنگوی این کمیسیون به رادیو آزادی گفت:
"این یک عمل جنایت کارانه و غیر انسانی است که سبب قربانی یک زن شدهاست. ما میخواهیم تا با عاملان این قضیه برخورد قانونی شود و آرزو داریم که دولت افغانستان در این بخش اقدامات جدی کند برای هیچکسی اجازه ندهد تا به صلاحیت خودش مردم را محاکمه کند."
صدیقی میگوید، در این اواخر چنین قضایا در بخشهای از کشور بیشتر شدهاست.
بهگفته او در ده ماه نخست سال روان میلادی این کمیسیون شش قضیه این چنین را ثبت کردهاست.
اما شماری از مقامهای افغان میگویند، پیوسته برای جلوگیری از خشونت در برابر زنان به نهادهای مربوط پیشنهادهای جدی داشتهاند.
با این همه، پس از این رویداد تازۀ محاکمه صحرایی در ولایت تخار وزارت امور زنان روز یکشنبه از عالمان دین و ملا امامان مساجد خواستهاست تا از بهر جلوگیری از خشونت در برابر زنان برای مردم آگاهی دهی کنند.
گزارش: نظیفه محبوبی