شورای انسجام ترکمنهای شمال از ایستادهگی والی پیشین سمنگان در برابر فرمان رئیس جمهور مبنی بر برکناری عبدالکریم خدام از سمتاش بهعنوان والی سمنگان، حمایت کردند.
دهها تن از اعضای شورای انسجام ترکمنهای شمال و متنفذین قوم ترکمن در بلخ طی یک گردهمایی اعتراضآمیز ضمن حمایت از بغاوت والی پیشین سمنگان در برابر دولت و فرمان رئیس جمهور از حکومت وحدت ملی نیز تقاضاهای را مطرح کردند.
عبدالکریم خدام والی پیشین سمنگان طی فرمانی از سوی ریاست جمهوری افغانستان از وظیفهاش به روز شنبه برطرف شد، اما آقای خدام به روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری ابراز داشت که رئیس جمهور صلاحیت برکناری وی را نداشته و تصمیم گیرندهگان اصلی شورای ترکمنهای افغانستان و مردم سمنگان هستند.
Your browser doesn’t support HTML5
اکنون در بلخ، اعضای شورای انسجام ترکمنهای شمال ضمن حمایت از ایستادهگی آقای خدام در برابر فرمان رئیس جمهور غنی خواهان کرسیهای بیشتر ولایات و وزارت خانهها به ترکمنهای ساکن در افغانستان هستند.
آنان در مورد قطعنامهای را نیز صادر کردند که در یک بخش آن چنین آمدهاست:
"حکومت وحدت ملی باید حکومتی باشد که در آن مشارکت اقوام بهگونه عادلانه صورت گیرد، توسعه متوازن باشد و توزیع قدرت مساویانه در نظر گرفته شود. قوم ترکمن بهعنوان پنجمین قوم نظر به کمیت در ساختار حکومت وحدت ملی سهم بیشتر داشته باشد."
شورای ترکمنهای شمال تصمیم رئیس جمهور مبنی بر برکناری والی سمنگان را یک عمل عجولانه توصیف کرده و میگویند که آقای غنی برای برکناری عبدالکریم خدام که بیشتر از یک سال از تقررش نمیشود، دلایل قابل قبول را ارائه کند.
آنان والی سابق سمنگان را مأمور پر کار دولت توصیف کرده گفتند که خواهان ابقای عبدالکریم خدام در پست والی سمنگان هستند.
زوری گیلده اوچی یک عضو رهبری شورای انسجام ترکمنها به رسانهها گفت:
"ما ترکمنها تقاضا داریم که جایگاه خود را در حکومت وحدت ملی داشته باشیم، بناً کسی که خدمت میکند، برای مردم، این ملت و خاکش خادم است نباید بدون کمی و کاستی و غلفت در وظیفه تبدیل یا برکنار شود."
اعضای شورای انسجام ترکمنهای شمال میگویند که در صورت عدم پذیرش خواستهایشان توسط حکومت آنان دست به شورش خواهند زد و تظاهرات گستردهای در شمال به راه خواهند انداخت.
عبدالحی حمیدی یک عضو این شورا میگوید:
"ترکمنها در سرحدات زندهگی میکنند، اگر حکومت به خواستههای مشروع ما پاسخ مثبت ندهد، ما در برابر آن دست به اعتراض گسترده میزنیم و دوست نداریم که اختشاش کنیم، اما ما نباید مجبور ساخته شویم."
پیش از این والی پیشین بلخ عطا محمد نور نیز منظوری استعفایش توسط رئیس جمهور غنی را نپذیرفت.
عطا محمد نور با آنکه از منظوری استعفایش توسط ارگ ریاست جمهوری دو ماه میگذرد، اما اکنون نیز بهعنوان والی خود خوانده بلخ به وظیفهاش ادامه میدهد.
با این حال اداره مستقل ارگانهای محلی افغانستان میگوید که فرمان رئیس جمهور افغانستان در خصوص مأمورین دولتی حتماً عملی میگردد.
منیره یوسفزاده سخنگوی این اداره به رادیو آزادی گفتهاست که اولویت کار حل مشکلات به میان آمده از راه گفتوگو میباشد.
کارشناسان به این باورند که باید در برابر کسانی که از حکم رئیس جمهور سر باز میزنند، از گزینههای نظامی استفاده شود.
گزارش: مجیبالرحمن حبیبزی