شورای عالی صلح: عربستان می‌تواند نقش کلیدی در پروسه صلح افغانستان بازی کند

شورای عالی صلح افغانستان می‌گوید، عربستان سعودی می‌تواند نقش کلیدی را در پروسۀ صلح افغانستان بازی کند.

سید احسان طاهری

سید احسان طاهری سخنگوی این شورا در جریان گفتگوی تیلیفونی دیشب به رادیو آزادی با ابراز امیدواری چنین توضیح داد:

"عربستان سعودی گام‌های عملی و استواری را در کنار دولت افغانستان برداشته و همکارانه به پیش می‌رود و امیدواریم که برنامه‌های صلح افغانستان را بتوانیم قوی تر بسازیم و همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی مؤثرتر به پیش رود. هر آن کشوری‌ که به مثابۀ همکاران حکومت افغانستان در بخش صلح افغانستان گام می‌بردارد، ما از آن استقبال می‌کنیم و آن را لبیک می‌گوییم."

موضوع نقش عربستان سعودی در کمک به پروسۀ صلح افغانستان به تازه‌گی برجسته تر شده‌است.

به گزارش روزنامۀ والستریت ژورنال، مقام‌های ارشد افغانستان، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ایالات متحدۀ امریکا در ۲۳ ماه مارچ در واشنگتن دیدار کردند.

بر بنیاد گزارش، مقام‌ها گفته‌اند، در جریان این نشست که حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان هم حضور داشت، نماینده‌گان چهار کشور در بارۀ ایجاد یک گروه کاری توافق کردند، گروهی‌که به گونۀ منظم دیدار کند و در بارۀ نقشۀ راه صلح در افغانستان تصمیم گیرد.

مقام‌ها گفته‌اند که عربستان سعودی یا امارات متحده عربی ممکن است در آینده گفتگوها را میزبانی کنند.

زلمی خلیلزاد

زلمی خلیلزاد سفیر پیشین ایالات متحدۀ امریکا در افغانستان، عراق و سازمان ملل متحد هفتۀ گذشته در صحبت تیلیفونی به رادیو آزادی گفت که سعودی می‌تواند از طریق پاکستان در پروسۀ صلح همکاری کند.

او افزود:

"عربستان و امارات رابطۀ قوی با پاکستان دارند. اگر آنان از سیاست جدید امریکا به طرفداری افغانستان کار کنند؛ یعنی بالای پاکستان فشار آرند که در سیاست خود تغییر بیاورد، یک قدم مثبت خواهد بود."

با وصف آنکه مقام‌ها از مؤثر بودن نقش عربستان سعودی در ترغیب طالبان به انجام گفتگوهای صلح سخن می‌گویند، موانع هم بر سر راه صلح موجود اند.

به گونۀ مثال، والستریت ژورنال در مقالۀ روز شنبه خود از رقابت‌های منطقه‌ای و نیز اختلاف و انشعاب در درون گروه طالبان یادآوری کرده‌است.

روزنامه گفته‌است که عناصر نیرومندی در گروه طالبان در سال‌های اخیر به دو رقیب بزرگ عربستان سعودی، ایران و قطر نزدیک شده‌اند.

از سوی دیگر، مسکو از داشتن تماس با طالبان سخن گفته‌است.

طالبان به خصوص ملا هبت الله آخندزاده رهبر یکی از گروه‌های عمدۀ طالبان هنوز به بستۀ پیشنهادی صلح رئیس جمهور افغانستان که در ۲۸ ماه فبروری به آن‌ها پیشکش شد، به گونۀ رسمی پاسخ نداده‌اند.

یکی از موقف‌های طولانی مدت طالبان بیرون شدن نیروهای بین‌المللی از افغانستان بوده‌است.

اکنون، سخنگوی شورای عالی صلح می‌گوید، وقتی توافق صلح میان حکومت و طالبان امضاء شود در آن صورت می‌توان جدول زمانی در بارۀ خروج نیروهای خارجی از افغانستان را هم تعیین کرد.