مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه مواد مخدر میگوید، نقش زنان در قاچاق مواد مخدر در مقایسه به گذشته بیشتر شده است.
مقامات این مرکز میگویند، حال خانوادهها بهگونه دسته جمعی به قاچاق و کاروبار مواد مخدر رو آوردهاند و تمامی اعضای خانواده در آن دخیل اند و حتی در برخی موارد زنان رهبری گروههای قاچاقچی را به عهده دارند.
احمد خالد موحد سخنگوی این مرکز به رادیو آزادی گفت، در سال ۱۳۹۶ در مجموع ۷۴۱ دوسیه به این مرکز مواصلت کرده که از این میان ۲۸ تن آنان زنان اند و در میان آنان زنانی نیز شامل اند که رهبری گروههای قاچاق مواد مخدر را به عهده دارند.
بهگفته آقای موحد، در گذشته زنان با جبر و زور به قاچاق مواد مخدر واداشته میشدند و از مجبوریتهای آنان استفاده میشد، اما حال زنان با رضایت خود به قاچاق مواد مخدر رو آوردهاند.
وی گفت:
"در گذشته نیز از زنان در قاچاق مواد مخدر استفاده میشد و آنان به این کار مجبور میشدند، اما در هنگام بررسی قضایای سال ۱۳۹۶ ثابت شد که زنان رهبری و مدیریت گروههای قاچاق را به عهده گرفتهاند، بهگونۀ مثال قضیه تولید و قاچاق مواد مخدر. از این قضایا به اثبات رسید که حال برخی زنان بهگونه آگاهانه و به رضایت خود شان در قضایای مواد مخدر دخیل شدهاند."
پیش از این معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله گفته بود که در قاچاق مواد مخدر از زنان و اطفال نیز استفاده میشود و آنان به قاچاق مواد مخدر تشویق میشوند.
سلامت عظیمی وزیر مبارزه علیه مواد مخدر افغانستان نیز پیش از این گفتهاست که افغانها در سالهای اخیر در کنار قربانی شدن در جنگ جاری، قربانی کشت و قاچاق مواد مخدر نیز اند که تعداد زیاد آنان را اطفال و زنان تشکیل میدهد.
اسدالله یادگاری سخنگوی معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله میگوید، پولیس در سال ۱۳۹۶ شمسی به تعداد ۶۲ زن را به اتهام قاچاق مواد مخدر دستگیر کرده و به ادارات عدلی و قضایی سپردهاست.
وی گفت:
"پولیس مبارزه علیه مواد مخدر در سال ۱۳۹۶ به تعداد ۶۲ زن را به اتهام قاچاق مواد مخدر دستگیر کرده که تعداد زیاد آنان در کابل دستگیر شده اند."
برخی نهادهای مدافع حقوق زنان، دخیل ساختن زنان در قاچاق مواد مخدر را نگران کننده میدانند و از حکومت افغانستان میخواهند که برای جلوگیری از آن باید اقدام کند.
سپوژمی وردک معین وزارت امور زنان میگوید، هرچند تا حال شکایتی در مورد دست داشتن زنان در قاچاق مواد مخدر به آنان نرسیدهاست، اما آن را نوعِ خشونت در برابر زنان میداند.
وی گفت:
"تا حال ما همچو گزارشی را دریافت نکردهایم، اما باید ما رسماً از این موضوع آگاه شویم. از زنان افغان در بخشهای مختلف استفاده سوء صورت میگیرد و قاچاق نیز حتماً در آن شامل است. این هم نمونۀ خشونت در برابر زنان است و جلو آن باید گرفته شود."
این در حالی است که بر اساس گزارش وزارت امور داخله در رابطه به سال ۱۳۹۶ پولیس مبارزه علیه مواد مخدر در این سال با انجام ۲۴۶۸ عملیات، ۲۸۴۸ افراد متهم به قاچاق مواد مخدر را دستگیر کردهاند که بهشمول خارجیها، برخی از کارمندان خدمات عامه دولت افغانستان نیز شامل اند.
برای شنیدن گزارش صوتی روی لینک زیر کلیک کنید.
Your browser doesn’t support HTML5
گزارش: عبدالنافع همت