قرارداد خریداری گبیون برای ۵ حوزۀ دریایی افغانستان امضا شد

مراسم امضای قرارداد خریداری گبیون برای ۵ حوزه دریایی افغانستان در ارگ ریاست جمهوری

حکومت افغانستان به‌خاطر از بین بردن تأثیرات خشک‌سالی و جلوگیری از سیلاب‌ها برای پنج حوزۀ مهم دریایی این کشور، قرارداد خریداری جالی‌های سیمی گبیون را امضا کرد.

این قرارداد بین وزارت انرژی و آب افغانستان و شرکت‌های رحیم گردیزی و مصطفی میتل صورت گرفته‌است.

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در مراسمی که به این مناسب در ارگ ریاست جمهوری دایر شده بود، گفت:

"با شروع این کار و درک نتایج آن، ان‌شاءالله ما خواهیم توانست که هم از تلفات عظیم زمین و املاک در طول سواحل خود، جلوگیری کنیم و هم آب خود را مدیریت کنیم."

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان حین صحبت در مراسم عقد قرارداد خریداری گبیون برای ۵ حوزه دریایی افغانستان در ارگ ریاست جمهوری

آقای غنی هم‌چنان گفت، به‌خاطر کاهش هزینۀ این پروژه از سنگ‌های وطنی در بین این جالی‌های سیمی (گبیون) استفاده خواهد شد.

اما محمد عاصم مایار استاد پولی‌تخنیک کابل که در پوهنتون شتوتگارت جرمنی در بخش مدیریت منابع آب محصل دوره دکتوراست، تأکید می‌کند که این پروژه باید به طور دقیق عملی شود، در غیر آن خسارات آن بیشتر از فواید آن خواهد بود.

محمد عاصم مایار به رادیو آزادی گفت:

"اعمار استحکامات یک امر ضروری برای دریاهاست، چون آب کناره‌ها و سواحل دریا‌ها را تخریب می‌کند، برای جلوگیری از تخریب سواحل دریا مهم و مفید ثابت است، اما تطبیق این تکنالوژی مستلزم دقت لازم است، در غیر آن زیان آن بیشتر خواهد بود."

آرشیف، در اثر آب‌خیزی دریای آمو در سال ۲۰۱۵ منازل رهایشی بیش از ۳۰۰ فامیل در ولسوالی‌های قرقین و خماب ولایت جوزجان تخریب شدند.

در سالیان اخیر در شمال افغانستان به شمول ولسوالی‌های امام صاحب، شورتپه و قرقین در اکثر مناطقی که در مجاورت سواحل دریای آمو قرار دارند، اراضی و املاک باشنده‌گان آن‌ها توسط آب دریای آمو از بین رفته و زیر آب شده‌است.

به عباره دیگر دریای آمو بسترش را به استقامت قلمرو افغانستان تغییر داده است و این پروسه هم‌چنان ادامه دارد.

حکومت افغانستان انتظار دارد که در جریان دو هفته پروژه تعبیه جالی‌های سیمی (گبیون) در پنج حوزۀ دریایی افغانستان آغاز شود و با تطبیق آن مشکل دریای آمو حل شود.

اما برخی متخصصان به شمول محمد عاصم مایار به این عقیده اند که تطبیق این پروژه در پنج حوزه مهم دریایی افغانستان در کوتاه مدت عملی نبوده، حداقل به پنج‌سال وقت نیاز دارد.

حکومت افغانستان می‌گوید که با تطبیق این پروژه برای بیش از ۱۷۹ هزار تن زمینه اشتغال نیز فراهم خواهد شد.