به دنبال معرفی سرپرست برای مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر از سوی لوی سارنوالی حکومت طالبان، حال ستره محکمه تشکیلات قضایی و یک محکمه اختصاصی را جهت پیگیری قضایای مربوط به مواد مخدر اعلان کردهاست.
این محکمه که دارای سه عضو است، مسئولیت دارد تا به تمامی قضایای مربوط به مواد مخدر رسیدهگی کند و بر متهمین آن حکم صادر نماید.
در تشکیلات تازه محکمه مبارزه با مواد مخدر، مولوی خان محمد بهحیث قاضی، عبدالله تایب بهعنوان مفتی و مولوی الفت نیز محرر این محکمه تعیین شدهاند.
بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو آزادی میگوید، تشکیلات این محکمه در آینده افزایش خواهد یافت و به تمامی ابعاد قضایی مواد مخدر رسیدهگی خواهد کرد.
آقای کریمی میافزاید: "در این بخش یک محکمه ایجاد میشود و در رابطه به جلوگیری از تولید مواد مخدر و سایر فعالیتها در این بخش گام برداشته میشود، این خود یک پیشرفت است و با مرور زمان گسترش خواهد یافت و تمام ابعاد مواد مخدر را که کشور ما را با خطر و تهدید روبهرو ساخته، به بررسی خواهد گرفت."
بلال کریمی
مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر در سال ۱۳۸۴ از سوی حکومت قبلی ایجاد شد که در آن محاکم ابتدائیه و استیناف فعالیت داشت.
این محاکم سالانه با برگزاری جلسات علنی، ۱،۵۰۰ دوسیه قاچاقبران مواد مخدر را بررسی و برای متهمین آن حکم صادر میکرد.
با توجه به بیشتر بودن قضایای مربوط به مواد مخدر، چهار قاضی در محکمه ابتدائیه و پنج قاضی نیز در محکمه استیناف این مرکز کار میکردند.
تحلیلگران از تشکیل این محکمه استقبال میکنند، اما با توجه به گستردهگی کاروبار و قضایای مواد مخدر در افغانستان، تشکیلات مذکور را خیلی اندک میدانند.
خالد پشتون عضو پیشین ولسی جرگه بر عملکرد حکومت طالبان برای مبارزه با مواد مخدر در شش ماه گذشته سخت انتقاد میکند.
آقای پشتون میگوید، با توجه به میزان کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان، تشکیل محکمهی دارای سه عضوی نشان میدهد که حکومت طالبان در مبارزه با مواد مخدر جدی نیست.
خالد پشتون
آقای پشتون میافزاید: "با روی کار آمدن طالبان و حکومت نو، در نظام اینها مبارزه با مواد مخدر شکل نمایشی دارد، از همین خاطر دو قاضی و یک سارنوال را تعیین کردهاند، یعنی اینکه در سیستم یک اداره سمبولیک مبارزه با مواد مخدر وجود دارد، اما در عمل نه. در شش ماه گذشته کسی چنین مبارزه را احساس کرده و به فکر من نه هم در آینده احساس خواهند کرد. تا زمانیکه طالبان قانونی را برای مبارزه با مواد مخدر میسازند و آن را غیر قانونی اعلان میکنند، در آن صورت تشکیلات خود را افزایش خواهند داد، در شرایط کنونی تشکیلات آن خیلی محدود است."
گزارشهای نشر شده از سوی حکومت طالبان نشان میدهد که نهادهای امنیتی آنان در سه ماه اخیر دهها کاروباری کوچک مواد مخدر را دستگیر کردهاند، اما در این شش ماه هیچ قاچاقبر بزرگ مواد مخدر دستگیر و محاکمه نشدهاست.
برای شنیدن فایل صوتی این گزارش روی لینک زیر کلیک کنید:
Your browser doesn’t support HTML5
حکومت طالبان تشکیل محکمه اختصاصی مبارزه با مواد مخدر را اعلان کرد