دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) در افغانستان میگوید که افغانستان بیشترین آمار مرگ و میر مادران و نوزادان را در جهان دارد.
بر اساس گزارش اوچا که در وب سایتش منتشر شده، در هر ۱۰۰ هزار زایمان در افغانستان ۶۹۹ مورد مرگ و میر ثبت میشود.
در این گزارش به کمبود داکتران زن و امکانات صحی، عدم سرمایه گذاری در سکتور صحت و کمبود منابع مالی در مناطق دور افتاده و روستاهای افغانستان اشاره شده و آمده است که در حال حاضر دسترسی مادران و کودکان به خدمات صحی کمتر شده است.
در گزارش اوچا به نقل از داکتر سحر، رئیس بخش صحی سازمان ملل متحد در افغانستان آمده است که پس از آغاز حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، تقریباً سیستم صحی این کشور از بین رفته است.
خانم سحر گفته است:
"اگر افغانستان خواهان افزایش دسترسی مادران و کودکان به خدمات صحی است، به کارمندان صحی بیشتر نیاز است."
در گزارش به نقل از داکتر سحر آمده است که پس از سقوط حکومت جمهوری پیشین بسیاری از زنان متخصص صحی افغانستان را ترک کرده اند که باعث ایجاد شکاف قابل توجهی در بخش صحت شده است.
سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان به سؤالات ما در بارۀ آخرین گزارش اوچا پاسخی نداد، اما روز یکشنبه هفتۀ گذشته قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در مراسم افتتاح یک شفاخانۀ خصوصی در افغانستان مدعی شد که تعداد مرگ و میر مادران و کودکان هنگام زایمان در افغانستان کاهش یافته است.
وی گفت که در سال ۲۰۲۲ بیش از ۵۰۰ مادر و کودک در هنگام زایمان جان خود را از دست دادند، اما این شمار در سال ۲۰۲۳ به ۲۵۰ مورد کاهش یافته است.
اما زرمینه، باشندۀ ولایت لوگر میگوید که در زمستان سال گذشته نوزادش به دلیل نبود مرکز صحی در منطقهشان جان باخت.
زرمینه به رادیو آزادی گفت:
"سال گذشته در فصل زمستان که حامله بودم و برای به دنیا آوردن طفلم به کابل میرفتم، طفلم در راه به دنیا آمد، اما هیچ فرد باتجربهای همراه من نبود، هوا هم سرد بود، طفلم را در وقت برگشت به خانه از دست دادم."
این در حالی است که کمکهای سازمانهای کمکرسان خارجی به افغانستان پس از ممنوعیت کار زنان در ادارههای غیردولتی از سوی حکومت طالبان کاهش یافته که بر بخش صحی افغانستان نیز تاثیر گذاشته است.
به تاریخ نهم ماه سنبله سال جاری دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ ملل متحد برای افغانستان "اوچا" در حساب اکس خود هشدار داد که در صورت عدم دریافت بودجۀ لازم، امسال میلیونها نفر در افغانستان از خدمات صحی محروم خواهند شد.
این اداره اعلام کرد که ۳.۷ میلیون نفر از خدمات اولیۀ زندگی و ۲۹۶ هزار زن حامله و شیرده و کودکان آنها پس از تولد از خدمات صحی محروم خواهند شد.
پیش از این سازمان جهانی صحت گفته بود که روزانه ۱۶۷ کودک نوزاد در افغانستان که میتوان از مرگ آنها جلوگیری کرد، جان خود را از دست میدهند.
این سازمان همچنان گفته بود که لازم است اقدامات جدی برای نجات مادران و کودکان انجام شود.