خطر ماین‌ها و مواد منفجر ناشده در افغانستان؛ تمویل پروژه های ماین پاکی تا حد زیادی متوقف شده است

کارمند یکی از موسسات ماین پاکی در حال خنثی سازی یک ماین .

درحالیکه میلیونها نفر در افغانستان با خطر مستقیم و غیرمستقیم ماین ها و سایر مهمات منفجر ناشده رو به رو هستند، تمویل برنامه های ماین پاکی در این کشور نسبت به گذشته ۷۰ درصد کاهش یافته است.

برخی از مؤسسات پاکسازی ماین در افغانستان میگویند که دلیل اصلی این کاهش در تمویل مالی این برنامه ها؛ تغییر سیاست ها و رفتار جامعه جهانی نسبت به افغانستان پس از تحولات سیاسی جدید است.

شهاب حکیمی رئیس مؤسسهٔ ماین پاکی MDC درصحبت با رادیو آزادی گفت که توقف فعالیت های ماین پاکی، جان میلیونها تن را با خطر روبرو می سازد:

«در حال حاضر حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع از ساحات به ماین ها آلوده است که شامل ۴۲۳۳ قریه میشود. از این مناطق ۳ اعشاریه ۴ میلیون نفر به طور مستقیم و ۳ اعشاریه ۴ میلیون نفر به طور غیرمستقیم متضرر هستند. این مناطق در ۲۶۶ ولسوالی واقع شده اند. بخش ماین پاکی بودجه بسیار کمی دریافت میکند که علت آن تحولات سیاسی در افغانستان، به ویژه پس از سال ۲۰۲۱ است. طی دو سال اخیر بودجهی ماین پاکی ۷۰ درصد کاهش یافته است. در گذشته ۱۵ هزار پرسنل مسلکی در این بخش فعالیت داشتند، اما اکنون به دلیل کمبود بودجه تنها ۳ هزار نفر مشغول به کار هستند و متباقی خانه نشین شدند.»

کودکان قربانیان اصلی ماین ها و مواد منفجر ناشده در افغانستان اند.

گزارشها نشان میدهند که تاکنون کمکهای مالی به برنامه های ماین پاکی در افغانستان توسط سازمان ملل متحد صورت میگرفت.

مؤسسهٔ ام دی دسی (MDC) گفته است که انفجارهای ماین و مهمات منفجر ناشده، هر ماه به بیش از ۷۰ نفر در افغانستان خطر مرگ را ایجاد می کند.

تاج محمد باشنده ولسوالی کوه صافی ولایت پروان میگوید که پسر ۱۲ ساله اش قربانی انفجار ماین شده است:

«در نتیجه انفجار ماین پسرم شهید شد، در روز ۲۱ ماه رمضان بود که پسرم همراه با کودکی دیگر از قریه به کوه برای چوپانی رفته بود. در آنجا ماین یاد است. آنها از روی نادانی این ماین را برداشته بودند و به گمانم با سنگ به آن کوبیده بودند که منفجر شده بود. کودک دیگر در فاصلهی حدود پنج متری از او قرار داشت و زخمی شد.»

پیشتر، دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) در تاریخ ۲۱ جولای در صفحه ی ایکس خود نوشته بود که حدود سه و نیم میلیون نفر در افغانستان به گونه با خطر دوامدار و زیان ماینها و سایر مهمات منفجر ناشده روبرو اند.

اوچا در سال جاری میلادی از کمبود کمکها برای قربانیان انفجار ماینها و سایر مهمات منفجر ناشده و همچنین برای خنثی سازی ماینها در افغانستان خبر داده است.

تمویل پروژه های آگاهی دهی به ویژه برای کودکان درافغانستان نیز تا حد زیادی متوقف شده است.

اوچا اعلام کرده که از ماه جنوری تا جون سال ۲۰۲۴، انفجار ماینها و مهمات منفجر ناشده در سراسر افغانستان، سبب مرگ و زخمی شدن ۲۹۲ غیرنظامی شده که ۸۸ درصد از آنان کودکان هستند.

این اداره میگوید که ولایات کابل، هرات، ننگرهار، غزنی و کندهار آسیب پذیرترین مناطق به دلیل وجود ماینها و مهمات منفجر ناشده اند.

این درحالی است که هر ازگاهی از ولایات مختلف افغانستان گزارشهایی از تلفات ناشی از انفجارهای ماینها و سایر مهمات منفجر ناشده به گوش می رسد.

هرچند از شدت جنگها در افغانستان کاسته شده، اما خطر انفجار ماینها و مهمات منفجر ناشده ازجنگ ها به ویژه از زمان اشغال روسها و ماین های جا به جا شده طی بیست سال گذشته همچنان باقی است.