سازمان ملل متحد نتایج سروی کشت کوکنار از ماه دسمبر سال ۲۰۲۳ تا ماه اکتوبر سال ۲۰۲۴ میلادی در افغانستان را نشر کرد.
این سروی که با استفاده از ستلایت انجام شده، نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴ میلادی در افغانستان بر دوازده هزار و (۸۰۰) هکتار زمین کوکنار کشت شده، در حال که سال گذشته تنها بر ده هزار و (۸۰۰) هکتار زمین کوکنار کشت شده بود.
نتایج این سروی سازمان ملل متحد نشان میدهد امسال در نزده ولایت افغانستان کوکنار کشت نشده و سیزده ولایت افغانستان شاهد کشت کوکنار بوده است.
بر بنیاد یافتههای اداره مبارزه با مواد مخدر این سازمان، امسال بیشترین کوکنار افغانستان در ولایتهای بدخشان و بادغیس کشت شده بود.
امسال در بدخشان بر هفت هزار و چهار صد هکتار زمین، در بادغیس بر یک هزار و دو صد هکتار، در هملند بر هفت صد هکتار، در کندهار بر هشت صد و هشتاد هکتار زمین کوکنار کشت شده بود.
گادا ویلی، رییس اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد علت ادامه کشت کوکنار در افغانستان را مشکلات اقتصادی دهقانان میداند و تاکید میکند که برای کاهش کشت کوکنار باید با این دهقانان کمک صورت گیرد:
" در حال که کشت کوکنار در افغانستان در سطح پایین آن باقی مانده، ما این فرصت را داریم تا با دهقانان افغانستان کمک کنیم که بدون وابستگی به عاید غیر قانونی، منابع مشروع را توسعه دهند. زنان و مردان در افغانستان با وضعیت ناگواری مالی و مشکلات بشری روبرو اند و به معیشیت بدیل بگونه عاجل نیاز است."
امسال بیشترین کوکنار در ولایات بدخشان و بادغیس کشت شده بود
سازمان ملل متحد وابستگی دهقانان به عاید کوکنار به دلیل مشکلات اقتصادی، کاهش تریاک در ذخایر آن و بلند رفتن قیمت تریاک در سال جاری را از عوامل اصلی افزایش دوباره کشت کوکنار در افغانستان خوانده است.
بر بنیاد معلومات اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم این سازمان، سال گذشته قیمت یک کیلوگرام تریاک در افغانستان یک صد دالر امریکایی بود، اما امسال قیمت یک کیلوگرام آن به (۷۳۰) دالر امریکایی افزایش یافته است.
رهبر طالبان در ماه حمل سال ۲۰۲۲ با دادن یک حکم کشت کوکنار، تولید و قاچاق مواد مخدر را منع اعلان کرد.
حکومت طالبان هرچند به سروی کننده گان سازمان ملل متحد اجازه سروی حضوری کشت کوکنار را نه داده، اما ظاهراً سازمان ملل متحد نتایج سروی اش را قبل از نشر با حکومت طالبان در میان گذاشته است.
در نامهی معینیت مبارزه با مواد مخدر و وزارت داخله طالبان که در ضمیمه گزارش سازمان ملل متحد آمده، حکومت طالبان در آن ادعا کرده که امسال نیروهای آنان توانسته اند شانزده هزار هکتار زمین را از بتههای کوکنار پاکسازی کنند.
عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان نتایج سروی سازمان ملل متحد را رد میکند:
" وزارت امور داخله این نظر سنجی و ادعای را که سازمان ملل ذکر کرده است، کاملاً رد نموده و دور از واقعیت و حقیقت میداند، یا هم ممکن این نظر سنجی قبل از عملیات پولیس برای محوه مزارع کوکنار در اوایل سال از سوی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد صورت گرفته باشد که بعد از آن تمام کشتزارها از سوی پولیس محوه گردید. به اساس ارزیابیهای وزارت امور داخله پیرامون موضوع کشت و تولید مواد مخدر، به ویژه کشت کوکنار در یک سال اخیر، کاهش قابل ملاحظه در مقایسه به سالهای گذشته را نشان میدهد."
در حالی که در سالهای گذشته ولایتهای جنوب غربی افغانستان مناطق سنتی کشت کوکنار به شمار می رفت و بر بنیاد گزارشهای سازمان ملل متحد (۷۵) فیصد کوکنار افغانستان در این مناطق کشت میشد، اما ارزابی تازه سازمان ملل متحد نشان میدهد که حال (۵۹) در صد کشت کوکنار در شمال شرق افغانستان صورت می گیرد.