اوچا: نیم میلیون افغان از راه تورخم بازگشته اند؛ ننگرهار با فشار فزاینده روبه‌روست

آرشیف، کاروانی از بازگشت کننده‌گان افغان از پاکستان

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) می‌گوید که از آغاز سال ۲۰۲۶ تاکنون، بیش از نیم میلیون مهاجر افغان تنها از طریق گذرگاه تورخم به افغانستان بازگشته اند.

اوچا روز دوشنبه «۲۳ سنبله» در گزارشی تازه اعلام کرد که حدود ۴۰ درصد این بازگشت کننده‌گان در ننگرهار ساکن شده‌اند.

به‌گفته این اداره ملل متحد، افزایش شمار بازگشت کننده‌گان فشار بر تمامی خدمات و امکانات موجود در این ولایت از جمله مسکن، خدمات عامه و بازار کار محلی را بیشتر کرده‌است.

در همین حال، برخی خانواده‌هایی که به تازه‌گی از پاکستان به افغانستان بازگشته اند، از مشکلاتی چون نبود فرصت‌های کاری، نداشتن سرپناه و دسترسی محدود به خدمات عامه شکایت دارند.

ثناگل که به تازه‌گی از پاکستان به ننگرهار بازگشته است، می‌گوید زنده‌گی در آن‌جا بسیار دشوار است: "این‌جا اصلاً کار روزمزد پیدا نمی‌شود، درحالی‌که در پاکستان کار بسیار زیاد بود. هر کسی می‌توانست هر نوع کار روزمزدی را که می‌خواست پیدا کند، اما این‌جا همه می‌گویند که می‌خواهند کار کنند، ولی کاری وجود ندارد."

آرشیف، بازگشت کننده‌گان افغان از پاکستان

یکی دیگر از بازگشت کننده‌گان از پاکستان که نخواست نامش در این گزارش نشر شود، چندی پیش به رادیو آزادی گفت: "هشت ماه می‌شود که از پاکستان برگشته‌ایم، اما در این مدت هیچ کاری پیدا نکرده‌ایم. نمی‌دانم چگونه هزینه‌های زنده‌گی خود و فرزندانم را تأمین کنم. هرجا برای کار مراجعه کردم و به هر دری‌که برای پیدا کردن کار زدم، پاسخ منفی گرفتم."

بسیاری از افرادی‌که با اوچا گفت‌وگو کرده‌اند نیز گفته اند که سال‌ها و حتی دهه‌ها در پاکستان زنده‌گی می‌کردند و اکنون با دارایی اندک و بدون منبع مشخص درآمد، برای تأمین نیازهای خانواده‌های‌شان به افغانستان بازگشته اند.

اوچا افزوده که بازگشت کننده‌گان با مشکلات متعددی از جمله کمبود سرپناه مناسب، دسترسی محدود به آب آشامیدنی سالم، فرصت‌های اندک کاری و دشواری در دسترسی به خدمات صحی و آموزشی روبه‌رو هستند.

کمپ برگشت کننده‌گان افغانی‌که بی‌سرپناه اند.

به‌گفته این نهاد، بسیاری از خانواده‌های بازگشت کننده همچنین فاقد اسناد هویتی و مدارک رسمی هستند، مشکلی‌که ثبت‌نام کودکان در مکاتب، دسترسی به خدمات و یافتن شغل را دشوارتر می‌سازد.

اوچا می‌گوید بسیاری از بازگشت کننده‌گان در پاکستان متولد و بزرگ شده‌اند و ارتباط اندکی با مناطقی در افغانستان دارند که محل اصلی سکونت خانواده‌های آنان محسوب می‌شود.

پیش از این، سازمان بین‌المللی مهاجرت در گزارشی گفته بود که از آغاز سال ۲۰۲۵ تا ۱۵ آگست ۲۰۲۶، حدود چهار میلیون و ۱۲ هزار مهاجر افغان از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته اند.

در کنار نگرانی‌ها درباره مشکلات گوناگون بازگشت کننده‌گان، استیفان دوجاریک، سخنگوی سرمنشی سازمان ملل متحد، اخیراً گفته بود که حدود ۶۰۰ هزار کودک از خانواده‌های بازگشته به افغانستان از آموزش محروم هستند.