لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۴ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۱۷

« طالبان آمادهء گفتگو به نظر نمی رسند»


روزنامه نیویارک تایمز اندکی به گذشته نگاه کرده و هم تحولات تازه در مورد مفکوره مذاکرات با طالبان را از زاویه های مختلف بررسی و تحلیل کرده است.

روزنامه به تلاش پادشاه عربستان سعودی در این مورد اشاره کرده می نویسد که در تابستان سال 2008 میلادی بود که شاه عبدالله از یک میانجی خواست تا تقاضای شخصی او را به ملا محمد عمر رهبر طالبان برساند.

یک دپیلومات آگاه از پیشنهاد مذاکرات با طالبان، این موضوع را به نیویارک تایمز گفته است. پادشاه عربستان سعودی در آن موقع از ملا عمر خواسته بود که با امضای نامهء در صدد رد القاعده برآید. شبکهء که گمان می رود رهبران آن اسامه بن لادن و ایمن ظواهری، تحت حمایت طالبان در پاکستان زنده گی کنند.

اما همین دیپلومات که نامش را نه گرفته است، گفته که طالبان نیامدند و نامه را هم نیاوردند. نیویارک تایمز می نویسد که ارسلا رحمانی، یک رهبر سابق طالبان گفته های این دیپلومات را تایید کرده است.

نیویارک تایمز با اشاره به این مساله می نویسد که رابرت گیتس وزیر دفاع ایالات متحده امریکا در سفر هفته گذشته اش به هند، انجام معامله با رهبران طالبان را رد کرد و گفت که دیدگاه امریکا این است که تا زمانی که تحرک در سطح رهبری طالبان تغییر داده نه شود و این مفکوره برای شان پیدا نه شود که دیگر برد از آن شان نیست، شانس مصالحه با رهبران ارشد آن ها خیلی اندک است.

نیویارک تایمز می نویسد که مفکورهء مذاکرات مستقیم با رهبران طالبان در همین ماه باز سر زبان ها افتاد.

وحید عمر یک سخنگوی رییس جمهور کرزی در مصاحبه با تلویزیون طلوع گفت که رییس جمهور کرزی شاید از سازمان ملل متحد بخواهد که نام ملا محمد عمر رهبر طالبان را از فهرست سیاه حذف کند.

کسانی که نام شان درج این فهرست است، نمی توانند سفر کنند و حساب های بانکی شان هم منجمد شده است.

به نوشته روزنامهء نیویارک تایمز، گمان می رود که حذف شدن نام ملا محمد عمر از این فهرست سیاه، از پیش شرط های اساسی است که ملا عمر برای موافقه به گفتگو ها مطرح کرده است. اما روزنامه می گوید، وحید عمر چند روز بعد تر از اظهاراتش در تلویزیون طلوع با یک عقب نیشنی دیپلوماتیک گفت که این موضوع در کنفرانس بین المللی در مورد افغانستان در لندن مطرح نه خواهد شد.

اما به باور روزنامه، از لحاظ دیپلوماسی این بدان معنی نیست که سرنوشت ملا عمر اصلاً مورد بحث قرار نه خواهد گرفت.

چندین هفته می شود که گزارش های مختلف در مورد بحث ها میان حکومت افغانستان و شورای رهبری طالبان که به شورای کویته معروف است، از رسانه ها پخش می شود. بسیاری از این گزارش ها تایید نه شده اند اما در هر کدام آنها موضوعات مختلف از مساله فهرست سیاه گرفته تا به معامله با طالبان و سهیم ساختن آن ها در حکومت، سخن گفته شده است.

نیویارک تایمز با اشاره به اظهارات وزیر دفاع امریکا می نویسد که شاید افراد درجه پایین و متوسط طالبان به زنده گی عادی برگردانده شوند و این مفکورهء است که حکومت افغانستان هم پیشنهاد کرده است.

حکومت افغانستان، پلان یک ملیارد دالری را پیشکش کرده که فراهم کردن زمینهء اشتغال، آموزش های مسلکی و حمایت شورشیان مسلح را که متمایل به برگشتن به زنده گی عادی باشند، در بر می گیرد.

اما نیویارک تایمز می گوید در مورد توانایی حکومت افغانستان در خصوص عملی ساختن این طرح، خیلی تردید وجود دارد، زیرا رییس جمهور کرزی تا هنوز نه توانسته کابینهء جدیدش را تکمیل کند.

اما روزنامه می گوید که این پلان، توجه طالبان را به خود جلب کرده است. به دنبال حمله هفته گذشته در قلب شهر کابل، رهبران طالبان نشان دادند که افراد آن ها حاضر به مصالحه با کسی نیستند.

نیویارک تایمز از ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان نقل می کند که هیچ یک از افراد طالبان حاضر به انجام معامله با کسی نیست.

مجاهد هم چنان افزوده که جامعه جهانی و قوای بین المللی می خواهند طالبان را بخرند، از این رو می خواهیم به آن ها نشان بدهیم که ما برای فروش نیستیم. اما نیویارک تایمز می نویسد که این طور معلوم می شد که شاید در آواز این سخنگوی طالبان یک نوع نگرانی موجود باشد.
XS
SM
MD
LG