لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۰۰

در 11 ولایت افغانستان فعالیت های "پی آر تی" متوقف شده است


جنرال گونتر کتز سخنگوی آیساف
جنرال گونتر کتز سخنگوی آیساف
بر بنیاد معلومات آیساف، 22 تیم بازسازی ولایتی یا "پی آر تی" هنوز هم در افغانستان فعالیت دارند.

نیرو های بین المللی مستقر در افغانستان می گویند که همزمان با تطبیق روند انتقال مسوولیت های امنیتی به نیرو های افغان، مسوولیت امور تمام تیم های بازسازی ولایتی نیز به حکومت افغانستان واگذار می شود.

جنرال گونتر کتز سخنگوی آیساف در صحبت با رادیو آزادی گفت که پی آر تی ها هنگامی به هدف عرضه خدمات ضروری در افغانستان به فعالیت آغاز کردند که در آن زمان ادارات و نهاد های محلی این کشور توانایی ارایه این خدمات را نداشتند.

« آنچه گفته می توانم این است، پی آر تی ها زمانی به منظور فراهم کردن کمک های ضروری آغاز به فعالیت نمودند که حکومت افغانستان در موقعیتی قرار نداشت که خدمات اساسی را در ولایات و ولسوالی ها عرضه کند. ما پیوسته گفته ایم که پی آر تی ها یک راه حل موقتی است، طوریکه مشاهده می شود در سطح ولایات و ولسوالی ها اصلاحات قابل ملاحظه در زمینه حکومت داری محلی به میان آمده و به این اساس زمان آن فرا رسیده است که مسوولیت ها را به حکومت افغانستان واگذار شویم. »

کاپیسا، پنجشیر، بدخشان، نورستان، فاریاب، سمنگان، سرپل، تخار، لغمان، لوگر و پروان یازده ولایتی اند که به گفته آیساف در آنجا فعالیت تیم های بازسازی ولایتی تا حال از سوی نیرو های بین المللی متوقف شده است. نیرو های جمهوری چک در ولایت لوگر در ماه گذشته میلادی به فعالیت تیم بازسازی ولایتی خود خاتمه داد.

مردم در افغانستان در مورد موثریت فعالیت پی آر تی ها در این کشور نظریات متفاوت دارند. بسیاری افغان ها از کار و فعالیت تیم های بازسازی ولایتی در راستای بازسازی و انکشاف ولایات راضی هستند. دو تن از باشنده گان ولایت های پنجشیر و فاریاب در این مورد گفتند:

« اسم من شاه آغا است باشنده ولسوالی عنابه ولایت پنجشیر هستم. موجودیت پی آر تی در ولایت پنجشیر بسیار موثر بود، طور نمونه گفته می توانم که سرک پنجشیر قیر شده و هم چنان سرک های داخل قریه ها به کمک پی آر تی قیر شده اند. »

« شاه رضا منشی زاده یک تن از فرهنگیان ولایت فاریاب هستم. ناروی طی سال های اخیر از طریق پی آر تی خود در این ولایت کار های بسیار موثر و مثبتی را در بخش های معارف، اقتصاد و صحت انجام داده است. با اعمار کلینیک ها، مکاتب و تطبیق پروژه های عام المنفعه نقش خوبی را ایفا کرده است. »


در چند سال اخیر تیم بازسازی ولایتی نیرو های امریکایی در ولایت پنجشیر و پی آر تی عساکر ناروی در ولایت فاریاب فعالیت داشتند. نیرو های امریکایی در اکثر ولایات افغانستان تیم های بازسازی ولایتی دارند که تعداد از آنها تا کنون به کار شان پایان داده اند.

در همین حال یک باشنده ولایت کاپیسا در مورد موثریت پروژه های که از سوی پی آر تی در این ولایت به اجرا گذاشته شده اند شاکی است. او می گوید که از کمک های پی آر تی بیشتر مقامات محلی در کاپیسا نفع برده اند.

« اسم من خلیل الله توحیدیار است وی یکی از باشنده های ولسوالی تگاب ولایت کاپیسا می باشم. متاسفانه میلیون ها دالر از سوی پی آر تی در این ولایت سرازیر شد اما مردم نتوانستند که از آن بهره یی داشته باشند. جیب های مقامات انکشاف یافت اما قریه های انکشاف نیافت، کار های هم اگر انجام شده کار های بسیار عادی است. »

از سوی دیگر حکومت افغانستان اعلام کرده است که در آینده نزدیک یک سلسله بررسی ها را در ارتباط به چگونگی فعالیت تیم های بازسازی ولایتی انجام خواهد داد. داکتر اشرف غنی احمدزی رییس کمیسیون روند انتقال مسوولیت های امنیتی، اخیراً در یک نشست خبری در کابل در این زمینه گفت:

« ما یک بررسی عمومی تمام فعالیت های پی آر تی را روی دست گرفته ایم تا این روشن شود وعده های که شده بود چه بود، کدام پروژه ها به کدام قیمت تکمیل شده، کدام پروژه ها ناتمام مانده اند. این گزارش به صورت تفصیلی نه تنها با دولت شریک می شود بلکه با جامعه و با رسانه ها و هم با منابع خود آنها شریک خواهد گردید. »

رییس جمهور افغانستان تیم های بازسازی ولایتی را نهاد های موازی با حکومت این کشور خوانده و بر توقف فعالیت این تیم ها تاکید کرده است. بسیاری از کشور های که در چهارچوب آیساف در افغانستان سرباز دارند، پی آر تی یا تیم های بازسازی ولایتی را هم در سال های گذشته در این کشور ایجاد کرده اند.

گفته می شود که صد ها میلیون دالر از سوی این تیم ها در اجرای پروژه های مختلف بازسازی و انکشافی در افغانستان به مصرف رسیده است.


ستار قروغ
XS
SM
MD
LG