لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۷ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۲۴

«طی 10 سال گذشته، بیش از 600 خبرنگار به قتل رسیده اند»


سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد یا یونسکو می گوید که خبرنگاران رسالت عظیمی را در زمینه اطلاع رسانی به مردم دارند اما این گروه طی سال های اخیر در بسیاری از کشورهای نا امن همواره مورد تهدید و خشونت قرار گرفته اند.

به باور این سازمان ادامهء این خشونت ها در برابر خبرنگاران، حق آزادی بیان را محدود ساخته و مصوونیت خبرنگاران را با چالش مواجه ساخته است.

پاولو فونتانی یک مسوول سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد به روز سه شنبه در محفلی که به مناسبت تجلیل از روز جهانی مطبوعات در کابل برگزار شده بود در ارتباط به امنیت جان خبرنگاران ابراز نگرانی کرد.

پاولو فونتانی:
« طی 10 سال گذشته به تعداد بیش از شش صد خبرنگار به قتل رسیده اند و اکثریت این قتل ها در حالی صورت گرفته اند که خبرنگاران مذکور در شرایط غیر جنگی مصروف گزارش دهی بودند، فرهنگ معافیت هنوزهم حاکم است چنانچه از هر 10 تن قاتلین خبرنگاران 9 تن شان بدون مجازات به سر می برند. »

آقای فونتانی، آزادی بیان را حق اساسی مردم خوانده افزود که سازمان ملل متحد در راستای حفاظت از مصونیت جان خبرنگاران در تمام کشور ها به شمول افغانستان و از میان برداشتن فرهنگ معافیت از مجازات اهداف یکسان را دنبال می کند.

دو روز قبل ادارهء حمایت از رسانه های آزادی افغانستان "نی" گفت که 40 مورد خشونت علیه خبرنگاران را طی چهار ماه گذشته میلادی ثبت کرده اند که نسبت به زمان مشابه سال گذشته دو برابر افزایش را نشان میدهد.

این اداره سال گذشته از افزایش 38 درصدی خشونت علیه خبرنگاران و رسانه ها خبر داده گفته بود که 80 مورد خشونت عليه خبرنگاران و رسانه ها را ثبت کرده كه اكثر آنها از سوی مقام های دولت صورت گرفته بود.

نشستی روز سه شنبه تحت نام مصونیت سخن گفتن از سوی فدراسیون ژورنالیستان به همکاری سازمان ملل متحد در کابل برگزار شده بود. در این نشست برخی از نهاد های دفاع از حقوق خبرنگاران از افزایش خشونت ها در افغانستان نیز ابراز نگرانی کرده اند.

عبدالله خنجانی یکتن از مسوولین کمیته مصونیت خبرنگاران بر تامین مصونیت خبرنگاران و دست اندرکاران رسانه ها تاکید کرده گفت که از آغاز سال میلادی تا اکنون تنها در این اداره 27 مورد خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده است.

عبدالله خنجانی:
« آمار خشونت علیه خبرنگاران 27 مورد ثبت شده که 11 مورد از جانب حکومت افغانستان است 6 مورد خشونت از جانب افراد نامعلوم، 4 مورد خشونت از جانب طالبان، 4 مورد از جانب اصحاب رسانه و دو مورد خشونت از سوی جنگسالاران بر خبرنگاران اعمال شده است. »

خنجانی، خبرنگاری در کشور را شغل کم درآمد خوانده گفت که در اکثریت موارد خبرنگاران حرفوی و با تجربه به دلیل مشکلات اقتصادی از مسلک شان فاصله گرفته و به ادارات پر درآمد مراجعه می کنند.

اما برخی از آگاهان، یگانه دلیل این کار را بی توجهی حکومت در خصوص تامین امنیت جان خبرنگار و عدم پی گیری عاملین خشونت ها در برابر این گروه می دانند. آنان می گویند که عدم به محاکمه کشانیدن عاملین خشونت علیه خبرنگاران سبب تکرار همچو قضایا شده است.

اما رییس جمهوری کرزی و دیگر مقام های حکومتی آزادی بیان را یکی از دست آورده های مهم دوره کاری 10 ساله شان می دانند. مسوولان وزارت اطلاعات فرهنگ می گویند که در سال های گذشته همواره برای ایجاد سهولت ها به خبرنگاران در کشور تلاش کرده اند.
XS
SM
MD
LG