لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۱ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۱۷

جان الن: ماهیت روابط آیندهء امریکا و افغانستان با تردید روبروست


جنرال جان الن سابق قوماندان عمومی قوای امریکا و ناتو در افغانستان
جنرال جان الن سابق قوماندان عمومی قوای امریکا و ناتو در افغانستان
روزنامه واشنگتن پوست در شماره اخیر به قلم سابق قوماندان عمومی قوای امریکا و ناتو در افغانستان جنرال جان الن مطلبی را به نشر رسانده است، تحت عنوان "اهداف مشترک بین امریکا و افغانستان."

جان الن در روزنامه واشنگتن پوست می نویسد : ماهیت روابط آینده بین امریکا و افغانستان با تردید روبروست و این تردید حتی بعد از امضای موافقت امنیتی بین دو کشور ادامه خواهد داشت.

اما به نوشته روزنامه بدون موافقت امنیتی قوای امریکا نمی توانند بعد ازسال آینده در افغانستان باقی بمانند و نبود قوای امریکا در افغانستان حضور دیگر کشورهای متحد آن را بسوال روبرو ساخته و دوام کمکهای بین المللی را به افغانستان هم مشکل می سازد. در نهایت این عمل پیروزی را که طالبان نتوانستند در جنگ بدست آورند به آنها میسر می سازد.

روزنامه می افزاید از اینرو روابط بین امریکا و افغانستان باید از یک مشارکت صرف متکی به مفاد دو کشور، بیشتر باشد. تلاش طرفین نباید به جنگ و دولتسازی منحصر گردد بلکه بیشتر به خواسته دو طرف در ساحه ایجاد یک دولت مستقل، با ثبات و با امن در افغانستان باشد که هروز بیشتر بسمت دموکراسی می رود و می تواند از مردم وسرحدات خود دفاع کند. به نوشته روزنامه این عمل هم برای افغانستان و کشورهای منطقه مفید است و هم می تواند یک نمونه خوبی برای ادغام سیاسی واقتصادی در منطقه باشد.

به نوشته روزنامه امریکا تعهدات و علایق زیاد در افغانستان دارد. ایالات متحده هیچگاه در یک جنگ مشترک با یک کشور بر علیه یک دشمن مشترک 12 سال پیهم دخیل نبوده است.فراموش نباید کرد که این دشمن مشترک در داخل افغانستان حضور دارد و از اشتباهات و ضعف حکومت این کشور وخطاهای امریکا قدرت و حمایت بیشتر کسب می کند.

به نوشته جان آلن بعد از وقایع 11سپتمبرسال 2001 در امریکا و تحولات در افغانستان بسیار جوانا ن و تکنوکراتهای افغانستان به وطن برگشتند و مردم عام افغانستان نسبت به هر کشور دیگرامریکا را بیشتر دوست خود می شمارند، در چنین حالت امریکا می تواند بدون در نظرداشت اینکه رهبر افغانستان چه می گوید، دوستی را با مردم افغانستان ادامه بدهد و اشتباه سال 1989 را که افغانها در جنگ علیه شوروی پیروزی کسب کردند و بعد امریکا آنها را رها کرد، تکرار نکند.

روزنامه دیلی تلگراف درشماره اخیر خود در مورد باز شدن اکادمی نو حربی در کابل نوشته است که بسویه اکادمی های بریتانیا خواهد بود. اما روزنامه می افزاید در شرایط افغانستان بازهم محصلین این اکادمی بیشتر کسانی خواهند بود که پدرانشان در اردو مقام بلند دارند و یا به یک قوم خاص تعلق خواهند داشت که امروز در اردو اکثریت دارد.

روزنامه می نویسد پشتونها در حدود 2 فیصد اردوی ملی افغانستان را تشکیل میدهند که گذاشتن نام اردوی ملی را بر این اردو تاحدی به سوال روبرو می سازد.

به نوشته روزنامه این خوب می بود که در این اکادمی افراد صرف باشماره ثبت نام میکردند، بدون اینکه قومیت و یا نام خانوادگی آنها مد نظر گرفته میشد. بنوشته روزنامه در چنین حالت شاید عدالت تا حدی حفظ می گردید.
XS
SM
MD
LG