حکومت جدید افغانستان تلاش می ورزد تا کمک های وعده شده جامعه جهانی را برای رسیدن به خود کفایی طبق تعهدات کنفرانس لندن به مصرف برساند.
مصطفی مستور معین وزارت مالیه افغانستان به رادیو آزادی گفت که حکومت این کشور در مصرف کمک های بین المللی شفافیت را در نظر گرفته و سیستم حسابدهی متقابل را به گونه کامل عملی خواهد کرد.
آقای مستور روز شنبه به رادیو آزادی گفت که حکومت افغانستان در نظر دارد تا کمک های جامعه جهانی را در بخش های زیربنایی به مصرف برساند:
"این شانزده میلیارد دالر احتمالاً حدود نُه میلیارد آن در این سه ساله گذشته به مصرف رسیده، قسمت که باقی می ماند حدود کمتر و یا بیشتر از هفت میلیارد آن در کنفرانس لندن وعده شده که در سال 2015 میلادی به افغانستان سپرده شود.
ضمناً یک بار دیگر در پاسخگویی متقابل از هر دو جانب تاکید صورت گرفت که حداقل پنجا درصد کمک ها از طریق حکومت افغانستان به مصرف برسد.
اولویت های حکومت جدید هم زیربنا، ایجاد شغل، بهبود تولیدات داخلی، معادن، مسایل زراعت، معارف و صحت است."
آقای مستور می گوید که در سال 2015 میلادی هفت میلیار دالر با افغانستان از سوی کشور های جهان کمک می شود که بیشتر آن از طریق دولت به مصرف خواهد رسید.
مقامات وزارت مالیه افغانستان این را یک خبر خوش می خوانند که جامعه جهانی در کنفرانس لندن تعهدات اش را که در نشست توکیو بخاطر کمک با این کشور انجام داده بود، یکبار دیگر تجدید کرد.
جامعه جهانی در سال 2012 میلادی در کنفرانس توکیو شانزده میلیارد دالر را برای چهار سال با افغانستان تعهد نموده بود.
در آن زمان نیز تعهد این کمک مشروط به ریشه کن ساختن فساد اداری و ایجاد سیستم حسابدهی در این کشور صورت گرفته بود.
در عین حال کارشناسان افغان تجدید تعهد کمک را از سوی جامعه جهانی با افغانستان برای انکشاف این کشور مفید می دانند و از حکومت می خواهند که در قدم اول در بخش های تولیدات، فعال ساختن فابریکه ها و ایجاد زمینه کاری اقدام نماید.
اجمل حمید عبدالرحیمزی رییس پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل به رادیو آزادی گفت که حکومت باید اقتصاد مصرفی افغانستان را به اقتصاد تولیدی مبدل سازد:
"خود رییس جمهور گفت که جامعه جهانی مسوول آینده ما نیست، خود ما مسوولیت آینده خود را داریم. این جمله به این معنی است که ما باید کار را به اهل کار بسپاریم، جلو فساد را بگیریم و از پیشرفت کار خود در این شش ماه که به ما زمان یا ضرب الاجل تعین شده دست آورد های داشته باشیم و پروسه شفاف داشته باشیم که دوباره بتوانیم جامعه جهانی را قانع بسازیم."
حکومت افغانستان در حالی از ایجاد و عملی ساختن سیستم حسابدهی متقابل بخاطر مصرف کمک های جهانی در این کشور سخن می زند که در سال های گذشته از نحوه مصرف این کمک ها انتقاد های شدید صورت گرفته است.
در سیزده سال گذشته جامعه جهانی میلیارد ها دالر را در بخش بازسازی در این کشور به مصرف رساند، اما گفته می شود که مقدار قابل ملاحظه این کمک ها حیف و میل شده و مردم افغانستان هنوز هم با مشکلات جدی روبرو می باشند.
تمیم اخگر