لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۱۷

مجاهد: چین میتواند پاکستان و مخالفان مسلح را به میز مذاکره حاضر کند


عبدالحکیم مجاهد معاون شورای عالی صلح افغانستان
عبدالحکیم مجاهد معاون شورای عالی صلح افغانستان

پس از آنکه کابل از عدم همکاری صادقانه اسلام آباد با پروسه صلح افغانستان مایوس شد، این کشور تلاش ها را بخاطر بدست آوردن این هدفش از طریق چین آغاز کرد.

شورای عالی صلح افغانستان می گوید چین ظرفیت آن را دارد که پاکستان و مخالفان مسلح را به میز مذاکرات صلح حاضر کند.

عبدالحکیم مجاهد معاون این شورا روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، با توجه به نفوذ چین بر پاکستان و روابط گذشته اش با طالبان مسلح می تواند بر آنان اعمال نفوذ کند.

آقای مجاهد روی ایجاد یک میکانیزم که مورد قبول همه طرف های درگیر باشد تاکید کرد:

"حکومت چین استعداد و ظرفیت آن را دارد که حکومت افغانستان، پاکستان و طالبان مسلح را متقاعد بسازد تا به میز مذاکره حاضر شوند تا که راجع به مساله صلح افغانستان افراد دخیل قضیه به صراحت گفتگو بکنند و میکانیزم خاصی را بوجود بیاورند که مورد قبول همه طرف های درگیر باشد."

این در حالیست که رییس جمهور اشرف غنی پس از برگشت از سفر چند روزه اروپایی اش گفت که صلح یکی از اولویت های افغانستان است و جهت رسیدن به آن نیاز به مساعد بودن شرایط ملی، منطقه یی و بین المللی است.

آقای غنی قبل از این در جریان همین سفر اش از مذاکرات مقدماتی به منظور میانجی گری احتمالی چین در مذاکرات دولت افغانستان با طالبان خبر داد.

رییس جمهور افغانستان چالش های فعلی در منطقه را تهدید مشترک علیه چین و افغانستان خوانده و گفته است که شبکه های تروریستی که در همسایگی چین فعال اند، ثبات آن کشور را نیز تهدید می‌ کنند.

این اظهارات پس از آن صورت می گیرند که چندی قبل چین بخاطر میزبانی مذاکرات صلح میان حکومت افغانستان، پاکستان و طالبان مسلح ابراز آماده گی کرد.

گفته می شود طرح برگزاری این نشست، در جریان سفر رییس جمهور غنی به چین از سوی مقامات آن کشور ارائه شده است.

از سوی دیگر گزارش ها می رسانند که استقلال طلبان ایغور در غرب چین، یکی از تهدید ها برای امنیت این کشور پنداشته شده و گفته می شود که چین از این بابت نگران است.

بر اساس گزارش ها جنگجویان ایغور، در کنار تروریست های عرب، چچینی، پاکستانی و ازبکدر مناطق قبایلی پاکستان فعال اند و برخی از آن ها در جنگ افغانستان نیز شرکت می کنند.

در همین حال شماری از آگاهان مسایل منطقوی می گویند که چین بخاطر تامین منافع اقتصادی و امنیت داخلی اش علاقمند است تا صلح در افغانستان تامین شود.

غفور لیوال یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت، چین توانمندی اعمال نفوذ بر پاکستان و مخالفان مسلح را دارد اما باید این اقدام در تفاهم با جامعه جهانی صورت گیرد:

" چین توانمندی اعمال نفوذ را دارد اما باید هر نوع اعمال نفوذ و تفاهم با افغانستان و پاکستان در هماهنگی با جامعه جهانی صورت گیرد و در راس آن ایالات متحده امریکا قرار داشته باشد، اگر این چنین هماهنگی وجود داشته باشد من فکر می کنم این کار ممکن است و یک تغییر جدی را در سیاست های منطقه بوجود خواهد آورد."

به باور برخی از آگاهان چین از یک سو به منابع طبیعی افغانستان به حیث نزدیک ترین کشور نیاز دارد و از طرف دیگر چون این کشور در موقعیت مهم جغرافیایی به حیث حلقه وصل کشورهای آسیای مرکزی و شرق میانه قرار دارد برای چین مهم است.

به باور آنان از همین رو چین تلاش خواهد کرد که بنیاد اقتصادی و حکومتداری افغانستان را تقویت ببخشد.

سحرلیوال

XS
SM
MD
LG