صدراعظم پاکستان بار دیگر تلاش کرده تا همکاری ها را در عرصه انرژی از کشور های آسیای میانه جلب کند.
نواز شریف در جریان سفر های سه روزه اش به قرغیزستان و ترکمنستان در مورد پروژه های انتقال برق و گاز به پاکستان، با رهبران دو کشور گفتگو کرده است.
از هر دو پروژه برای افغانستان هم منفعت خواهد رسید و برخی مناطق کشور صاحب برق و گاز خواهند شد.
در حالیکه پاکستان با کمبود دوامدار برق روبرو است، رهبری آن کشور رخ به سوی آسیای میانه کرده و خواهان وارد کردن انرژی از کشور های حوزه شوروی سابق است.
نواز شریف صدراعظم پاکستان روز جمعه سفر سه روزه اش به کشور های آسیای میانه را پایان داد و در این جریان با رهبران قرغیزستان و ترکمنستان دیدار کرد.
او در ملاقات با تیمور سرییوف صدراعظم قرغیزستان روی پروژه وارد کردن یک هزار میگاوات برق آن کشور و تاجیکستان به پاکستان گفتگو کرد.
این کیبل برق، یک هزار و دو صد کیلومتر طول دارد که از افغانستان می گذرد.
پروژه آن به نام "کاسا یک هزار CASA 1000" شناخته می شود و افغانستان هم از این پروژه، صاحب سه صد میگاوات برق خواهد شد.
صدراعظم قرغیزستان تعهد کرده که کشورش در پروژه کاسا یک هزار به صورت فعال شرکت خواهد داشت.
در جریان دیدار دو روزه از قرغیزستان، صدراعظم پاکستان همچنان با الماس بیک آتم بایف رئیس جمهور و سایر مقام های قرغیزی، در کنار انرژی، روی امنیت و مبارزه با تروریزم هم گفتگو کرده است.
پنجاه درصد پروژه کاسا یک هزار از سوی بانک جهانی تمویل می شود اما چالشی که در آن برجسته دانسته می شود، کمبود آب در تاجیکستان و قرغیزستان است.
پیش از این گفته شده بود که هر دو کشور تنها می توانند در جریان تابستان برق کافی تولید کنند، زمانیکه سرچشمه های دریا های تاجیکستان و قرغیزستان پُر از آب استند.
خبرگزاری فرانس پریس در این مورد گزارش می دهد که وارد کردن برق از دو کشور آسیای میانه تا یک اندازه، نیازمندی های برق پاکستان را رفع خواهد کرد.
نواز شریف از ترکمنستان به بشکیک رفت. او پیش از این در عشق آباد با قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان دیدار کرده بود.
با آنکه جزئیات کمی از دیدار شریف و محمدوف نشر شده اما به نظر می رسد که تمرکز اصلی هر دو رهبر روی پروژه تاپی TAPI یعنی انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند بوده است.
این پروژه ده میلیارد دالر بر آورد شده و پایپ لاین آن یک هزار و هشت صد کیلومتر امتداد می یابد.
از طریق این پایپ لاین، همه ساله سی و سه میلیارد متر مکعب گاز به افغانستان، پاکستان و هند منتقل خواهد شد.
صدراعظم پاکستان گفته که پروژه تاپی برای تمامی منطقه منفعت خواهد آورد. اما نگرانی ها بعضاً در مورد امنیت پایپ لاین در داخل خاک افغانستان مطرح می شود.
رئیس جمهور اشرف غنی در ماه اپریل گفته بود: پروژه تاپی شاید در جریان پنج سال تکمیل شود.