لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۹ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۲۳

گیلانی: ایجاد کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی یک بازی سیاسی است


سر انجام اعضای کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی برگزیده شدند، اما آنچه هنوز هم مایه نگرانی است، حضور چهره های نزدیک به رئیس جمهور و رئیس اجرائیه در این کمیسیون است.

سید اسحق گیلانی یکی از نامزدان پیشین ریاست جمهوری بدین باور است که با حضور چنین افراد نمی شود این کمیسیون را کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی نامید. وی گفت که ایجاد کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی یک بازی سیاسی است.

وی گزینش چهره های نزدیک به رهبران حکومت را در این کمیسیون جفا در حق ملت می داند و تأکید می ورزد که در چنین وضعیتی، خودش را در انتخابات آینده ریاست جمهوری، نامزد نخواهد کرد.

"افرادی که در این کمیسیون گماشته شده اند به هیچ صورت بر آنان بی طرف گفته نمی توانیم، اگر من باز هم یکی از نامزدان ریاست جمهوری در آینده باشم از انتخابات و شفافیت آن مطمئن نخواهم بود زیرا این کمیسیون یک کمیسیون مختلط است از دو رهبر حکومت.

دیموکراسی نیم بند که در کشور وجود دارد هم از بین خواهد رفت، باید بگویم که نه با این کمیسیون ها مشکل حل خواهد شد و نه هم با چنین چال بازی های رهبران که تنها به سود خود کار می کنند."

رئیس جمهور غنی هفته گذشته به شمول رئیس، سیزده تن دیگر را به حیث اعضای کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی تعین کرد.

شاه سلطان عاکفی به حیث رییس، صدیق الله توحیدی به حیث معاون و کاوون کاکر، محمد علی امیری، عبدالقدیر کریاب، بشیر فاروق، اسدالله سعادتی، فیض الله ذکی، صالح محمد ریگستانی، شاه محمود میاخیل، صبرینا ثاقب، داکتر عالمه، عبدالمجید غنی زاده از سوی حکومت افغانستان و تادامیچی یاماموتو به نماینده گی از سازمان ملل متحد به حیث اعضای این کمیسیون برگزیده شده اند.

در این حال، کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان ابراز امیدواری می کند که کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی به گونه بی طرفانه و مسلکی عمل کند.

نادر محسنی سخنگوی کمیسیون رسیده گی به شکایت های انتخاباتی:

"کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی تنها وظیفه اش همین است تا برای اصلاح سیستم و نظام انتخابات افغانستان پیشنهاد های لازم داشته باشد مانند میکانیزم رای دهی شیوه های رای دهی و جستجوی راه های که از تخلف ها جلوگیری شود و با مشکلات انتخابات باید آشنا شوند تا ما بتوانیم انتخابات بهتر را در سال های آینده شاهد باشیم."

نزدیک به یک ماه پیش سازمان ملل متحد طرح اصلاح نظام انتخاباتی را برای انتخابات پیشرو در افغانستان به حکومت این کشور سپرد و هشدار داد که عاملان تقلب در انتخابات افغانستان باید مجازات شوند.

با این همه، اگر این طرح به علت آنچه مستقل نبودن این کمیسیون در کارش خوانده می شود عملی نگردد، سازمان ملل متحد تا چه پیمانه به ادامه کار این کمیسیون موافق خواهد بود.

خواستیم نظر مسوولان دفتر سازمان ملل در کابل رادر این بارهداشته باشیم، اما آنان از ابراز نظر خود داری کردند.

اما روز یکشنبه سخنگوی یونما در کابل در صحبت با رادیو آزادی بر آوردن اصلاحات بنیادی و شفاف در نظام انتخابات افغانستان تاکید کرده است.

در این میان جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجرائیه می گوید: حضور چهره های نزدیک به رهبران حکومت در کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی به معنای مداخله آنان در امور انتخابات نیست.

"به هیچ کسی و یا گروهی اجازه برآورده شدن خواهشات شخصی و یا سیاسی در این کمیسیون داده نخواهد شد.

کار این کمیسیون تنها آوردن اصلاحات در نظام انتخابات است و اعضای این کمیسیون به گونه جدی کار شان را به پیش می برند.

برای آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی توافق شده است و ما بر اساس این توافق تلاش می ورزیم تا آنچه مردم انتظار دارند را برآورده سازیم.

از یک سو اصلاحات بنیادی بمیان می آید و از سوی دیگر در انتخابات پیشرو یک سیستم خوب انتخاباتی خواهیم داشت."

برخی از نهاد های ناظر انتخابات رهبران حکومت وحدت ملی را به استفاده ابزاری از نام کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی برای رسیدن به اهداف سیاسی شان متهم می کنند.

آنان هشدار می دهند که اگر سازمان ملل متحد، کار این کمیسیونرا به گونه جدی نظارت نکند، انتخابات پیشرو با خطرات همراه خواهد شد و باور مردم نسبت به دیموکراسی در این کشور نیز از بین خواهد رفت.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG