زمانیکه عربستان سعودی در ماه دسمبر ائتلافی را به اشتراک ۳۴ کشور علیه تروریزم اعلان کرد و به دنبال آن یک مانور نظامی گسترده را آغاز نمود، سر و صدا های زیادی بلند شد.
این ائتلاف مسلمانان سنی که از قدرت های منطقه مانند ترکیه که عضو ناتو و کشور های مقتدر مانند مصر و پاکستان دارای سلاح اتمی تشکیل یافته، قوی و نیرومند به نظر می رسد.
اما پیمان نظامی ریاض، کشور های مانند اندونیزیا و ایران را در خود نداشته و همین موضوع سؤالاتی را در مورد این ائتلاف به میان آورده است.
نبود کشور های مانند ایران، عراق و سوریه در این ائتلاف شک و تردید های را برانگیخته است که گویا خواست عربستان سعودی مبارزه با تروریزم نیست.
حیدر خوایی همکار در انستیتوت امور بین المللی در لندن بنام چتم هاوس می گوید، انگیزه و دلیل سعودی ها برای تشکیل این ائتلاف امنیت داخلی و همچنان بدست آوردن قدرت بیشتر نسبت به ایران رقیب منطقوی آن می باشد.
تنش ها بین عربستان سعودی و ایران در ماه های اخیر بخصوص در ماه جنوری امسال زمانی بالا گرفت که معترضان ایرانی بعد از اینکه مقامات عربستان سعودی یک روحانی شیعه را اعدام کردند، بر سفارت عربستان در تهران حمله کرده و آن را آتش زدند. به دنبال آن ریاض و تهران روی جنگ و درگیری در سوریه و یمن نیز در مقابل هم قرار گرفتند.
حیدر خوایی گفت، روشن نیست که این ائتلاف چگونه علیه تندروان گروه دولت اسلامی یا داعش در عراق و سوریه بدون توافق این کشور ها مبارزه خواهد کرد.
از افغانستان و اندونیزیا برای پیوستن به این ائتلاف دعوت شد، اما این کشور ها تا هنوز پاسخ مثبت نداده اند. در ضمن از ده کشور دیگر نیز دعوت شده بود تا به این ائتلاف بپیوندند و اما آنها از شمولیت در آن، خودداری کردند.
عدۀ از تحلیلگران می پرسند، ائتلاف این کشور ها به رهبری عربستان سعودی کشوری که خود متهم به گسترش تندروی اسلامی در جهان می باشد، آیا می تواند علیه تندروان و افراطگرایان مبارزه کند؟
ریاض به خاطر حملات هوایی بر علیه شورشیان حوثی در یمن که از حمایت ایران برخوردار اند، نیز تحت فشار بین المللی قرار دارد.
این کشور همچنان روحانی های را که افراطگرایی وهابیت را گسترش می دهند، تعقیب نمی کند.
عدۀ از منتقدین می گویند که ریاض افراط گرایی را حمایت می کند.
زمانیکه ریاض مانور نظامی را در پانزدهم ماه دسمبر اعلان کرد، از چندین کشور برای شرکت در آن دعوت نمود.
وزارت امور خارجه اندونیزیا گفت، به مرکز هماهنگی مبازره با تروریزم می پیوندد، اما نه به یک پیمان نظامی.
وزارت خارجه لبنان ایجاد این ائتلاف اسلامی ضد تروریزم به رهبری عربستان سعودی را رد کرد.
روزنامه دان پاکستان از اعزاز چودری معاون وزیر امور خارجه پاکستان نقل قول کرده است که می گوید، او متعجب شده است که در باره شمولیت اسلام آباد در این ائتلاف مطلبی را می خواند.
پاکستان که روابط قوی با ریاض دارد، بعداً از این ائتلاف حمایت کرد.