کمیسیون مستقل نظارت بر تطبیق قانون اساسی افغانستان میگوید که حکومت وحدت ملی بر اساس مواد قانون اساسی بوجود آمدهاست.
هرچند بیشتر انتقاد میشود که حکومت وحدت ملی در تضاد با قانون اساسی بمیان آمدهاست اما کمیسیون مستقل نظارت بر تطبیق قانون اساسی میگوید که از لحاظ قانونی ایجاد حکومت وحدت ملی مشکل ندارد.
رئیس این کمیسیون روز دوشنبه در نشست که به مناسبت تجلیل از هفته قانون اساسی در کابل برگزار شدهبود گفت که قانون اساسی به رئیس جمهور این صلاحیت را دادهاست که یک تعداد نهادها را ایجاد کرده و برخی صلاحیتهای خود را با دیگران شریک سازد.
محمد قاسم هاشمزی رئیس این کمیسیون روز دوشنبه در نشستی که به مناسبت تجلیل از هفته قانون اساسی در کابل برگزار شدهبود به وضاحت گفت که قانون اساسی برای رئیس جمهور صلاحیت ایجاد ادارات و تقسیم برخی صلاحیتها را دادهاست.
هاشمزی میگوید اینکه رئیس جمهور لازم دانست تا صلاحیتهای خود را با دیگران شریک سازد از لحاظ قانونی در آن مشکلی وجود ندارد.
او افزود:
"قانون اساسی به رئیس جمهور صلاحیت میدهد که بعضی ادارات را بوجود بیاورد و کمیسیونها را بوجود بیاورد رئیس جمهور لازم دید که صلاحیتهای خود را انتقال دهد به کسانی دیگر که این کار مخالفت با قانون اساسی ندارد."
در فصل دوم ماده شصت قانون اساسی افغانستان آمدهاست که رئیس جمهور در رأس دولت جمهوری اسلامی افغانستان قرار دارد و صلاحیتهایش را بالای بخشهای اجرائیه، مقننه، و قضائیه بر اساس حکم قانون عملی میکند.
اما شماری از کارشناسان حقوقی میگویند که در قانون این تذکر داده نشدهاست که رئیس جمهور اداره را به میان آورد که صلاحیتهای خاص وی را اعمال کند.
خالد سادات استاد پوهنتون و کارشناس حقوقی افغان به رادیو آزادی گفت این درست است که حکومت وحدت ملی بر اساس مجبوریت بمیان آمدهاست اما در عین حال همه این واقعیت را بپذیرند که این حکومت در قانون اساسی جا ندارد.
او افزود:
"این حکومت بر اساس معامله بوجود آمدهاست به این معنی که در اینجا قانون نقض شدهاست و در بطن نقض قانون اساسی این حکومت بوجود آمدهاست حالا ما و شما نمیتوانیم حکومت را که خلاف قانون بوجود آمده باشد آن را یک حکومت قانونی بگوئیم."
با این همه عبدالبصیر انور وزیر عدلیه افغانستان که در نشست تجلیل از هفته قانون اساسی حضور داشت گفت که قانون اساسی خط قرآن نیست که در آن تغییر وارد نشود.
این در حالیست که خالد سادات کارشناس افغان میگوید که قانون اساسی یک قانون قبول شده معتبر است که قابل اعتبار بوده و هرگاه در آن تغییراتی وارد میگردد باید بسیار مسلکی و بر اساس یک راهکار خاص باشد.
گزارش: جاوید حسن زاده