افغانستان
کابل از اقدام اخیر امارات متحدۀ عربی استقبال کرد
حکومت افغانستان از اقدام اخیر امارات متحده عربی مبنی بر جلوگیری از ورود یک هیئت طالبان به آنکشور، استقبال میکند.
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه افغانستان میگوید که این اقدام امارات متحده عربی زنگ خطر برای طالبان و کشورهای حامی آن است.
این در حالیست که شماری از رسانهها به نقل از مقامهای امارات متحده عربی گزارش دادهاند که اینکشور به آن نمایندگان طالبان اجازه ورود به امارات متحده عربی را نداد که میخواستند در مراسم فاتحه جمعه الکعبی سفیر پیشین امارات متحده عربی مقیم افغانستان که در رویداد کندهار زخمی و بعداً جان باخت، شرکت کنند.
تا هنوز کدام منبع رسمی این موضوع را تائید نکردهاست و طالبان مسلح نیز در این زمینه ابراز نظر نکردهاند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
افغان ایوک: پرونده های اسآیوی، از فرمان اجرایی ترمپ متاثر نخواهند شد
سازمان افغان ایوک که در زمینۀ تخلیه افغان ها کار می کند می گوید که پرونده های اس آی وی یا ویزای خاص مهاجرت امریکا و دیگر پرونده هایی غیرپناهندگی از فرمان اجرایی دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده متاثر نخواهند شد.
این سازمان پاسخ وزارت خارجۀ ایالات متحده را به ایمیل افغان ایوک در شبکۀ ایکس (توییتر سابق ) امروز چهارشنبه ۲۲ جنوری منتشر کرده است.
این وزارت نوشته است که به دنبال صدور فرمان اجرایی، ورود پناهجویان به ایالات متحده تا اطلاع ثانی به حال تعلیق درآمده و تمام سفرهایی قبلاً برنامه ریزی شدۀ پناهجویان به ایالات متحده لغو میشوند.
وزارت خارجۀ ایالات متحده همچنان نوشته که همه پرونده های پناهندگی و فعالیت های پیش از خروج نیز تعلیق شده است ؛ اما در بخشی از این ایمیل وزارت خارجۀ ایالات متحده آمده است که این رهنمود در بارۀ دارندگان پرونده های SIV صدق نمی کند و آنان ممکن به ایالات متحده سفر کنند و خدمات پذیرش و اسکان را دریافت کنند.
فرمان اجرایی ترمپ برنامۀ امریکا برای پذیرش پناهندگان را از روز دوشنبه هفتۀ آینده ۲۷ جنوری به حال تعلیق در می آورد. خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع روز سه شنبه گزارش داده بود که انتظار می رود این فرمان سبب لغو پرواز تقریباً ۱۶۶۰ مهاجر افغان به امریکا شود.
مقام امنیتی طالبان: یک شهروند چین در حملۀ مسلحانه در تخار کشته شده است
یک مقام امنیتی طالبان در ولایت تخار تایید میکند که یک شهروند چین در حملۀ مسلحانه در این ولایت کشته شده است.
محمداکبر حقانی، سخنگوی فرماندهی امنیۀ طالبان در تخار گفته است که این شهروند چین بهنام «لی» شب گذشته در مسیر ولسوالی دشت قلعه کشته شد.
او افزود که این مرد چینی بدون اطلاع دادن به مقامهای امنیتی طالبان با ترجمان خود به مقصدی نامعلوم میرفت.
به گفتۀ آقای حقانی، در این رویداد به ترجمان او آسیبی نرسیده است.
مسئولیت رویداد را هیچ کسی هنوز نپذیرفته.
پیش از این، یک شهروند چین در حمله در قلمرو تاجیکستان در نزدیک مرز افغانستان در اواخر ماه عقرب کشته شد و چهار تن دیگر زخمی شدند.
منابع آگاه گفته بودند که حمله از خاک افغانستان صورت گرفته.
منابع: طالبان برخی از ساکنان پنجشیر را "بازداشت" کردهاند
برخی منابع در ولایت پنجشیر میگویند که طالبان به تازگی شماری از ساکنان این ولایت را بازداشت کرده اند.
تعدادی از باشندگان ولسوالی حصۀ دوم کوهستان ولایت کاپیسا به رادیو آزادی گفتند که غلام دستگیر صدیقی باشندۀ ولایت پنجشیر و مشاور سابق عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی جمهوری مخلوع افغانستان با پسرش سه روز پیش در این ولسوالی توسط طالبان دستگیر شد و آنان به جای نامعلوم منتقل شدند.
به گفتۀ ساکنان محلی، صدیقی زندگی عادی داشت و دلیل بازداشتش هنوز مشخص نشده.
از سوی دیگر، منابع در ولسوالی درۀ ولایت پنجشیر تایید می کنند که عبدلمجیب محافظ پیشین آقای عبدالله و برادرش نجم الدین از ساکنان اصلی روستای تندخوی این ولسوالی شش روز پیش در شهر کابل توسط طالبان بازداشت شدند.
مقام های طالبان در مورد این بازداشت ها هنوز چیزی نگفته اند.
نهاد موسوم به «کمیتۀ حقوق بشر و داد خواهی شورای جهانی پنجشیریان» گفته که در این اواخر موارد بازداشت ساکنان این ولایت افرایش یافته است.
عین الدین بیک مسؤل این کمیته به رادیو آزادی گفت که در این باره معلومات و شواهد جمع آوری کرده اند و آن را به ریچارت بنیت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان و سازمانهای حقوق بشری ارائه خواهند کرد.
آقای بنیت قبلاً در گزارش خود نسبت به نقض حقوق بشر در پنجشیر هشدار داده بود.
او مواردی چون بازداشتهای خودسرانه، قتلهای فراقانونی، شکنجه و آوارگی اجباری را گزارش کرده و از جامعهٔ بینالمللی خواسته بود به این مسائل رسیدگی کند.
سرپرست وزارت خارجه طالبان با رئیس یوناما دیدار کرد
امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان و رزا اوتونبایوا نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل متحد برای افغانستان در بارۀ رشد اقتصادی این کشور و وضعیت کمکهای انکشافی گفتگو کردند.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی این وزارت در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) امروز چهارشنبه ۳ دلو نوشت که آقای متقی در این دیدار گفت که پلان های بیشتری در خصوص انکشاف اقتصادی در افغانستان در حال تطبیق است که به گفتۀ او با تکمیل شدن آن شاهد رشد سریع اقتصادی خواهند بود.
در بارۀ این پلانها جزئیات داده نشده است.
معاون سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان به نقل از خانم اوتونبایوا نوشته است که برای اولین بار طی سه سال گذشته میزان کمکهای انکشافی خارجی بیشتر از کمکهای بشردوستانه شده است.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در بارۀ دیدار رزا اوتونبایوا با سرپرست وزارت خارجۀ طالبان هنوز چیزی نگفته است.
این دیدار در حالی صورت میگیرد که دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده در یک فرمان اجرایی کمک های خارجی ایالات متحده را برای ۹۰ روز تعلیق کرد.
یان اگلند سکرترجنرال شورای مهاجرین ناروی در شبکۀ ایکس روز سه شنبه نوشت که این اقدام یک خبر بد برای دختران آواره و گرسنه در افغانستان است.
ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا ) گفته است که نزدیک به ۲۳ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه در سال جاری میلادی نیاز خواهند داشت.
طالبان: از آغاز سال، بیش از ۱۲۰ نفر در رویداد های ترافیکی در بلخ جان باختهاند
ادارۀ ترافیک طالبان در ولایت بلخ میگوید که از آغاز سال جاری هجری شمسی تا حال ۱۲۳ نفر در نتیجۀ رویداد های ترافیکی در این ولایت جان باخته اند و ۱۷۷ تن دیگر زخمی شده اند.
این اداره روز سه شنبه ۲ دلو گفت که در این مدت حداقل ۱۲۴ رویداد ترافیکی در شاهراههای بلخ-جوزجان، بلخ-سمنگان و مزار شریف-حیرتان رخداده است.
پیش از این، حسیب الله مختار رئیس عمومی ترافیک وزارت داخلۀ حکومت طالبان هفتۀ گذشته به رادیو-تلویزیون ملی در کنترل این گروه گفته بود که از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا اکنون، حدود ۲ هزار نفر در حوادث ترافیکی در سراسر افغانستان جان باخته اند و ۷۰۰ تن دیگر زخمی شده اند.
او همچنان گفته بود که در این مدت نزدیک به ۴۰۰۰ حادثۀ ترافیکی در افغانستان رخ داده است.
خرابی جاده ها، عدم رعایت قوانین ترافیکی و بی احتیاطی رانندگان از دلایل عمدۀ رویداد های ترافیکی در افغانستان خوانده میشوند.
کمیته سویدن برای افغانستان تحت نام «کمیتهٔ همبستگی برای افغانستان» در بیرون از کشور فعالیت می کند
کمیته سویدن برای افغانستان (اس سی ای) شام دیروز اعلام کرده است که اکنون با تغییر نام به «کمیتهٔ همبستگی برای افغانستان» از بیرون از این کشور فعالیت میکند.
این کمیته با نشر اعلامیهای در صفحه رسمی فیسبوک خبر داده که دیگر تحت نام این کمیته در افغانستان فعالیت نمیکند و دفترشان بسته است.
کمیته سویدن برای افغانستان در پی فرمان حکومت طالبان در واکنش به آتشزدن قرآن کریم در سویدن، از ماه مارچ ۲۰۲۴ فعالیتهای خود را متوقف کرده است.
هرچند این کمیته تأکید کرده است که این سازمان بیطرف و غیردولتی است، اما با آنهم فعالیتش در افغانستان متوقف شد.
این کمیته در ۱۶ ولایت افغانستان فعالیت داشت و حدود ۷ هزار کارمند افغان با این کمیته کار میکردند.
یک شهروند چین در نتیجۀ حمله مسلحانه در تخار به قتل رسید
منابع محلی می گویند که شام روز سهشنبه(21 جنوری) یک شهروند چین در نتیجۀ حمله مسلحانه بر موتر حامل آنها در منطقه"کتکجر" ولسوالی خواجه بهاءالدین ولایت تخار به قتل رسید.
به گفته منابع محلی، این فرد چینی در بخش استخراج معادن در ولایات تخار و بدخشان کار میکرد.
گفته میشود که پس از حمله، مهاجمان مقداری پول را نیز از نزد این افراد، با خود بردهاند.
تا اکنون از سرنوشت سایر افرادی که همراه با این شهروند چینی بودند، اطلاعی در دست نیست. خواستیم نظر مقامات محلی را در این مورد داشته باشیم، اما با وصف تماسهای مکرر، آنها در دسترس نبودند.
جبهه مقاومت ملی افغانستان ادعا می کند که در حملۀ افرادش دو عضو طالبان کشته شدند
یک گروه مخالف طالبان موسوم به جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود ادعا می کند که در حملۀ افرادش در ولایت پروان دو عضو نیروی طالبان کشته و دو تن دیگر آنان زخمی شدند.
این جبهه در شبکۀ ایکس (توییتر سابق ) امشب دوم دلو نوشت که این حمله به نیروهای طالبان در منطقۀ باریک آب ولسوالی بگرام شب گذشته انجام شد.
طالبان در مورد این ادعا هنوز چیزی نگفته اند.
رادیو آزادی نمی تواند که این ادعا را به طور مستقل تایید کند.
دیدار دو مقام حکومت طالبان با رئیس دولت امارات متحده عربی
دو مقام امنیتی ارشد حکومت طالبان در جریان سفرشان به امارات متحده عربی با رئیس دولت این کشور دیدار کردهاند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان امروز در اعلامیهای که در صفحه ایکس خود منتشر کرده، گفته که سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله و ملا عبدالحق وثیق، رئیس عمومی اداره استخبارات طالبان، با محمد بن زاید آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی، دیدار کردهاند.
در این اعلامیه جزئیاتی از محتوای گفتوگوهای آنان ارائه نشده است.
حقانی و وثیق هر دو در فهرست تحریمهای سازمان ملل متحد قرار دارند و به همین دلیل اجازه سفر به خارج از کشور را ندارند.
اما سازمان ملل در ماه جون سال ۲۰۲۴ به آقای حقانی مجوز ویژهای برای سفر به امارات متحده عربی و پیش از آن به عربستان سعودی داده بود.
سازمان ملل تاکنون درباره سفر کنونی این مقامات طالبان اظهار نظری نکرده است.
فرمان دونالد ترمپ؛ انتظار میرود پروازهای بیش از ۱۶۰۰ پناهجوی افغان به ایالات متحده لغو شود
فرمان اجرایی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا برنامه اینکشور برای پذیرش پناهندگان را از ۲۷ جنوری به حالت تعلیق در می آورد. این فرمان در ۲۰ جنوری در وبسایت قصر سفید منتشر شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع گزارش داده که انتظار می رود این فرمان سبب لغو پرواز تقریبا ۱۶۶۰ مهاجر افغان به امریکا شود.
به گفته منابع، این افراد از سوی حکومت ایالات متحده تأیید شده بودند تا در آن کشور اسکان یابند.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه، اول دلو، از قول یک مقام امریکایی که نخواست نامش فاش شود و شان وندایور رئیس سازمان افغان ایوک که در زمینه تخلیه افغان ها کار می کند، این موضوع را گزارش داده است.
براساس گزارش این افراد شامل نظامیان افغان، کودکان بدون سرپرست و کارمندان سابق دولت پیشین افغانستان می شوند که در انتظار انتقال به امریکا بوده اند.
قصر سفید و وزارت امور خارجهٔ ایالات متحده هنوز در این مورد چیزی نگفتهاند. اما در این فرمان تأکید شده که وزیر امنیت داخلی، با همکاری وزیر امور خارجه موظف است ظرف ۹۰ روز گزارشی به رئیسجمهور ارائه کند.
این گزارش باید بررسی کند که آیا از سرگیری پذیرش مهاجران، به سود منافع ایالات متحده خواهد بود یا خیر.
این درحالیاست که هزاران تن در افغانستان و کشورهای همسایه که پرونده مهاجرتی امریکا را دارند، در انتظار انتقال به امریکا هستند.
ترمپ در طول مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۴ بارها بر سیاستهای سختگیرانه مهاجرتی تاکید کردهاست.
براساس گزارشهای رسانههای امریکایی، پس از به قدرت رسیدن طالبان، دولت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، حدود ۲۰۰ هزار افغان را به امریکا منتقل کرد.
این خبر به روز شده است.