وزارت امور داخله افغانستان دوسیههای مربوط به آمر امنیت، قوماندان میدان هوایی و آمر حوزه اول پولیس ولایت بامیان را در پیوند به کوتاهی در تأمین امنیت میدان هوایی این ولایت، به لوی سارنوالی فرستادهاست.
نجیب دانش سرپرست دفتر سخنگوی این وزارت روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی با بیان این مطلب میگوید، این مسئولان متهم به کوتاهی در تأمین امنیت نشست طیاره مربوط به شرکت خصوصی هوایی کام ایر اند.
او افزود:
"دوسیههای سه نفر را به سارنوالی روان کردیم و توقع داریم که امروز این اسناد به سارنوالی برسد، کاری را که ما کردیم این است که اسناد و مدارک اثباتیه را جمعآوری کردیم و از طریق ما به سارنوالی ارسال شد."
هفته گذشته شرکت هوایی کام ایر ادعا کرد که شماری از مسئولان امنیتی و باشندهگان بامیان به درخواست عبدالرحمان شهیدانی عضو ولسی جرگه، مانع نشست طیاره این شرکت در میدان هوایی این ولایت شدند و در خط نشست این طیاره در بامیان سنگ انداختند.
صمد عثمان صمدی جنرال دایرکتر کام ایر گفتهاست، به همین دلیل، پرواز هایش به بامیان را توقف داده و نیز نامهای عبدالرحمان شهیدانی و غلام حسین ناصری دو عضو ولسی جرگه را در لیست سیاهاش قرار داد.
بهگفته وی، زمانی که این دو عضو ولسی جرگه به دلیل ناوقت آمدن از پرواز کابل-بامیان، باز ماندند، به طرفداران خود و برخی مسئولان امنیتی بامیان دستور دادند تا مانع نشست طیاره شوند.
اما آقایان شهیدانی و ناصری ادعاهای کام ایر را رد کردهاند و در این باره رئیس ولسی جرگه در نشست عمومی روز دو شنبه گفتهاست، کمیسیون مصونیت و امتیازات وکلا، باید این رویداد را بررسی کند.
وزارت امور داخله به دنبال این رویداد اعلان کرد که به دنبال بررسیهای شان در این باره، آمر امنیت، آمر حوزه اول پولیس و قوماندان میدان هوایی بامیان را بازداشت و وظایفشان را تعلیق کردهاست.
بهگفته این وزارت، در کنار اینکه سه مسئول امنیتی به سارنوالی معرفی شدهاند، تحقیقات از دو نوکریوال میدان هوایی نیز ادامه دارد.
جمشید رسولی سخنگوی لوی سارنوالی از ابراز نظر در باره اینکه آیا دوسیه سه مسئول امنیتی بامیان در این باره را تسلیم شدهاند یا نه؟ خودداری کرد.
جلوگیری از نشست طیاره شرکت خصوصی هوایی کام ایر با واکنشهای زیادی روبهرو شدهاست.
داوود سلطانزوی مشاور رئیس جمهور در امور هوایی میگوید، این کار افغانستان را در بخش هوانوردی ملکی آسیب زیاد رساند.
او افزود:
"افغانستان در حالت فعلی کوشش دارد از لیست سیاه بینالمللی خود را بکشد و این رویداد افغانستان را دوباره به همان لیست حفظ میکند، بهخاطری اینکه نشان میدهد حکومتداری امکان ندارد، تطبیق قوانین هوانوردی امکان ندارد و سازمان هوانوردی قادر به این نیست که از عهده مصونیت پروازها براید."
بهگفته وی، طیارههای مربوط به خطوط هوایی افغانستان در حال حاضر در بسیاری کشورهای دنیا بهشمول امریکا و اروپا، حق نشست را ندارند.
آقای سلطانزوی بررسیهای جدی درین باره را یک نیاز دانسته و تأکید میکند که باید تمام جوانب این رویداد، بررسی شود.
گزارش: نصرت پارسا