سیگر یا اداره سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان از عملکرد نا منظم نیروهای امریکایی و ناتو در ماموریتشان از پشتیبانی و آموزش نیروهای امنیتی افغانستان انتقاد کردهاست.
این اداره در گزارش تازهاش گفته است که هیچ نهاد خارجی از چگونگی فعالیتهای نیروهای امریکایی و بینالمللی که مؤظف به آموزش نیروهای امنیتی افغانستان هستند، نظارت نمیکند.
بر اساس یافتههای این گزارش، تاکنون هیچ بخشی از نیروهای امریکایی مشخصاً و از روی یک برنامه مؤظف به بلند بردن ظرفیتهای نیروهای امنیتی افغان نبودهاست و حتی پلانهای پشتیبانیشان از نیروهای امنیتی افغان با تبدیل شدن اشخاص مبدل شدهاند.
جان سپکو سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان در این گزارش گفته است که حتی قوماندان عمومی نیروهای امریکایی و ناتو در این کشور که مسئولیت پیش برد مأموریت این نیروها را دارد نیز صلاحیت این را نداشته است که روشها و فعالیتهای مشخص را برای کشورهای عضو ناتو در افغانستان بدهد تا از آنها هنگام مشوره دهی، آموزش و حمایت بکار روند.
حالا باری عارض از کارشناسان نظامی افغان نیز میگوید که امریکا عمل کرد برخلاف نیازهای افغانستان داشته و این موضوع این کشور را در یک وضعیت بد قرار داده است.
وی گفت: "طوری که لازم بود امریکاییها در طول ۱۸ سال گذشته عملکرد مناسبی را نظر به نیازهای منطقه و افغانستان در پیش نگرفته است. پس عملکرد نادرست و نبود نظارت از اقدامات نیروهای بینالمللی باعث شد که این کشور امروز در یک وضعیت بد جنگی قرار دارد."
اداره سرمفتش امریکا برای بازسازی افغانستان همچنان در این گزارش میگوید با آن که تاکنون بیشتر از ۱۸ میلیارد دالر پول مالیه دهندهگان امریکا برای تجهیز نیروهای امنیتی افغان هزینه شدهاست اما این نیروها هنوز هم با چالشهای زیادی روبرو هستند.
این گزارش نبود یک برنامه جامع برای تجهیز نیروهای امنیتی افغان و نیز دخیل نبودن نهادهای امنیتی افغانستان را در برنامه ریزی مجهزسازی این نیروها از عوامل مهم این معضل نگاشته است.
به گفته این اداره هر چند وزارت دفاع ملی افغانستان بارها از ایالات متحده امریکا خواسته که امبولانسهای زرهی برای آنان فراهم سازد اما در حال حاضر ۳۵۲ هزار نیروی دفاعی و امنیتی افغانستان صرف ۳۵ امبولانس زرهی دارند.
به گفته سرمفتش این اداره امریکا تنها در سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۸۷ عراده امبولانس زرهی را که بر اساس پشتیبانی کانگرس باید به کشورهای متحد امریکا به شمول افغانستان داده میشد نابود کرد و در اختیار افغانستان قرار نداد.
مرزا محمد یارمند از کارشناسان امنیتی افغان نیز با اشاره به این موضوع میگوید که نیازمندیهای نیروهای امنیتی افغان نظر به شرایط این کشور از سوی امریکا و جامعه جهانی تثبیت نگردیده است.
وی گفت: "ما باید بر اساس نیازمندی تثبیت احتیاج شویم، هم در بخش آموزش و تعلیم و تربیه و هم در عرصه تجهیزات و تسهیلات، در این صورت وضعیت بهتر میبود اما چنین یک روشی وجود ندارد."
اداره سرمفتش امریکا برای بازسازی افغانستان در حالی این انتقادها را مطرح میکند که نهادهای امنیتی افغان نسبت به هر زمان دیگر در جنگ شدید با مخالفان مسلح دولت به ویژه طالبان قرار دارند.
هر چند وزارت دفاع و داخله افغانستان قبل از این گفته اند که در وضعیت بهتر و در حالت تهاجمی قرار دارند اما آمار تلفات نیروهای امنیتی بر این انتقادهای اداره سرمفتش امریکا به نحوی مهر تأیید میگذارد.