حکومت افغانستان از ایالات متحده امریکا میخواهد تا در مذاکرات صلح با طالبان از این گروه بخواهد که موقف شان را در رابطه به مواد مخدر در آینده روشن سازند.
صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهور افغانستان به رادیو آزادی گفت: "طالبان جنگ جاری شان را با پول به دست آمده از مواد مخدر تمویل میکنند، از همین رو مواد مخدر یک تهدید جدی برای ثبات و امنیت آیندۀ افغانستان است و حکومت افغانستان از امریکا میخواهد تا در صورت توافق صلح با طالبان موضوع مواد مخدر روشن شود.
مواد مخدر به عنوان منبع بزرگ تمویل و عامل عمده دوام جنگ جاری در افغانستان گفته میشود، اما در هشت دور مذاکرات صلح میان ایالات متحده امریکا و نمایندهگان طالبان برای پایان این جنگ، هیچ اشاره به چگونگی برخورد با مسألۀ مواد مخدر صورت نگرفته است.
صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهور افغانستان در صحبت با رادیو آزادی گفت، مواد مخدر منبع تمویل طالبان و گروههای تروریستی است، از همین رو حکومت افغانستان خواهان آن است تا طالبان در مذاکرات شان با ایالات متحده در مورد چگونگی مسأله مواد مخدر پس از توافق صلح وضاحت دهند. او افزود: "یکی از ملاحظات جدی حکومت افغانستان این است که طالبان باید به امریکا و مردم افغانستان و ضاحت بدهند که مدیریت آنان در رهبری و قاچاق مواد مخدر به عنوان منبع اصلی تمویل جنگ جاری چگونه خواهد شد. اینها سوالات و ملاحظات جدی مردم افغانستان است که در مراحل مختلف باید از طالبان سوال شود. به ویژه این که طالبان از قاچاق مواد مخدر جنگ شان را تمویل میکنند، چون مواد مخدر برای افغانستان یک تهدید جدی است."
رئیس جمهور غنی به روز چهار شنبه در دیدار با جنرال تود ولترز فرمانده نیروهای امریکایی در اروپا گفته است که طالبان باید در مورد رابطۀ شان با مواد مخدر به افغانها وضاحت دهند.
به تازهگی جان سُپکو رئیس اداره سیگار نیز گفته است که رسیدن به صلح و امنیت پایدار در صورت دوام کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر ناممکن است و اگر پدیدۀ مواد مخدر در افغانستان ریشهکن نشود، حتی پس از امضاء توافق صلح با طالبان نیز ناامنی در افغانستان دوام خواهد کرد.
انتظار خادم کارشناس سیاسی موفقیت در مبارزه علیه مواد مخدر را نیازمند ارایه تضمین از سوی حکومت افغانستان، ایالات متحده امریکا و طالبان میداند، زیرا به گفتۀ وی، سطح کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در ده سال گذشته هم در ساحات تحت کنترول طالبان و هم مناطق تحت حاکمیت دولت افزایش یافته، از همین رو هر سه جانب در مبارزه علیه آن مسئولیت مشترک دارند. او گفت: "در کنار سایر عوامل، مواد مخدر یکی از عوامل دوام جنگ در افغانستان است. در سالهای بین ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ تنها در هفت هزار هکتار زمین کوکنار کشت میشد، ولی در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ بگونه اوسط در ۷۴ هزار هکتار زمین کوکنار کشت میشود. این به این معنی است که مواد مخدر عامل بزرگ دوام جنگ است. در حال حاضر حکومت بیشترین کنترول را بالای افغانستان دارند و نزدیکه به ۹ میلیارد دالر در مبارزه با آن مصرف شده، اما بهجای آن که کم شود، بیشتر شده است، بناءً بهتر خواهد بود تا طالبان، امریکا و حکومت افغانستان این موضوع را جدی بگیرند، زیرا سطحی نگری موضوع مواد مخدر و تلاش برای صلح احمقانه خواهد بود."
یافتههای سیگار نشان میدهد که طالبان بهگونۀ اوسط سالانه از درک مواد مخدر دو صد میلیون دالر امریکایی بهدست می آروند، اما طالبان با نشر یک اعلامیه دست داشتن در کاروبار مواد مخدر را رد کرده اند.
گزارش: مرسلین ارسلا