سازمان ملل متحد مبارزه با تطهیر پول و تقویت نهادهای مالی دولت افغانستان را برای جلوگیری از دست یافتن جنجگویان و تروریستان به پول مواد مخدر یک نیاز جدی میداند.
وزارت داخله افغانستان میگوید، توانسته اند در همکاری با ‘د افغانستان بانک’ جلو فرستادن پول بهدستآمده از مواد مخدر را از طریق حساب بانکی و حوالهجات بگیرند و تنها در شش ماه گذشته، صدها هزار دالر امریکایی از این درک ضبط شده است.
کارشناسان امور مالی به این باور اند که سیستم حوالۀ مصونیت نظام مالی افغانستان را با مشکل روبهرو کرده و امکان دستبهدست شدن پول مواد مخدر از این طریق بیشتر است.
ادارۀ مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد مبارزه علیه تطهیر پول و افزایش نظارت دولت افغانستان بر نظام مالی این کشور را یک نیاز میداند.
"UNODC" میگوید، این اداره با دولت افغانستان همکاری میکند تا از طریق مبارزه با تطهیر پول و برهم زدن منابع مالی تروریستان، جلو فعالیتهای این گروهها را بگیرد.
اسدالله یادگاری سخنگوی معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت داخله میگوید، دولت افغانستان توانسته تنها در شش ماه گذشته ۴۱۸ هزار دالر مربوط قاچاقبران را که از درک مواد مخدر بهدست آورده بودند، ضبط نماید.
آقای یادگاری میگوید، این پول در نتیجۀ افزایش نظارت بر حواله بهدست آمده است.
او گفت: "حواله پول به دو شیوه صورت میگیرد که یکی آن از طریق حساب بانکی صراف و شیوۀ دیگر آن از یک ولایت به ولایت دیگر از یک صراف به صراف دیگر است. معینیت مبارزه علیه مواد مخدر با شعبۀ استخباراتی مالی د افغانستان بانک در ارتباط است و هر پولی که از درک مواد مخدر به بانک ها حواله شود، به اساس حکم محکمه حساب بانکي مذکور بسته میشود و پول آن به حساب سارنوالی اختصاصی مبارزه علیه مواد مخدر واریز میشود."
ما تلاش کردیم تا در این رابطه نظر د افغانستان بانک را نیز داشته باشیم، اما با تلاشهای پیهم موفق نشدیم.
به اساس گزارش مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه مواد مخدر، در جریان بررسی دوسیه های متهمان قاچاق مواد مخدر در سه ماه اول سال جاری شمسی، این مرکز توانسته بیش از هشت لک پول افغانی و بیشتر از هشت هزار دالر امریکایی را ضبط و به د افغانستان بانک تحویل دهد.
خان افضل هده وال معاون پیشین د افغانستان بانک و تحلیلگر مسایل مالی، قوانین و سیستم بانکی افغانستان را قابل اعتماد میداند، اما به این باور است که سیستم حواله دارای مشکلات جدی است و امکان سوء استفاده از آن وجود دارد.
او گفت: "یکی حواله دارانی اند که ثبت اند و بهگونه منظم مورد نظارت قرار میگیرند، اما یک تعداد زیادی حواله دارانی اند که نزد افغانستان بانک ثبت نیستند. به همین دلیل امکان آن وجود دارد که از این طریق سوء استفاده صورت گیرد، ولی این کار تنها در افغانستان محدود نمیشود، بلکه این مشکل در منطقه و حتٰی در جهان وجود دارد."
به اساس گزارش ادارۀ سرمفتش امریکا از بازسازی افغانستان يا SIGAR، طالبان هر سال از درک کاروبار مواد مخدر بیش از دو صد میلیون و گروههای مافیایی جهانی پنجصد میلیون دالر بهدست میآورند که بیشتر آن از طریق سیستمهای غیرقانونی دستبهدست میشود.
گزارش: مرسلین ارسلا