جهان
نانسی پلوسی دستور تحقیقات جهت استیضاح ترمپ را داد

نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان امریکا دستور تحقیقات رسمی جهت استیضاح رئیس جمهور ترمپ را داده است.
این اقدام به دنبال افشای یک صحبت تلفونی ترمپ با رئیس جمهوری اوکراین صورت میگیرد.
خانم پلوسی دیروز سه شنبه گفت: "رئیس جمهور باید به سبب عملش مسئول قرار گیرد، هیچکس بالاتر از قانون نیست و به همین خاطر امروز اعلان میکنم که مجلس نمایندگان دستور تحقیقات رسمی برای استیضاح رئیس جمهور را میدهد."
گفته شده است در تماس تلفونی که ترمپ با ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین داشت از وی خواهان تحقیقات در مورد جو بایدن معاون رئیس جمهوری پیشین امریکا و پسرش هنتر بایدن شده است.
پسر بایدن در گذشته وظیفه رسمی در اوکراین داشت، با یک مشکل قضایی مواجه شده بود و جو بایدن به گفته ترمپ با استفاده از صلاحیت هایش پسرش را کمک کرده بود.
قرار است جو بایدن رقیب عمده ترمپ در انتخابات ریاست جمهوری بعدی امریکا باشد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
روند خلع سلاح جنگجویان حزب کارگر کردستان ممکن است "ظرف چند روز" آغاز شود

یک سخنگوی حزب بر سر اقتدار ترکیه، میگوید که ممکن است جنگجویان حزب کارگر کردستان در ظرف چند روز روند تسلیم دهی اسلحه خود را آغاز کنند.
عمر چلیک، سخنگوی حزب عدالت و توسعه، دیروز در یک کنفرانس خبری گفت که نمیخواهد تاریخ دقیق آغاز این روند را بگوید، اما افزود که اکنون آنها به مرحله رسیده اند که حزب کارگر کردستان، ممکن است در چند روز دیگر خلع سلاح جنگجویان خود را آغاز کند.
عمر چلیک افزود که "چند روز آینده برای رهایی ترکیه از تروریزم، روزهای مهمی خواهند بود".
همزمان با این، دو منبع حزب کارگر کردستان (PKK) به خبرگزاری رویترز در شمال عراق گفته اند که انتظار میرود در چند روز آینده، یک گروه کوچکی از جنگجویان این حزب اسلحه خود را بسپارند و برای این کار در شهر سلیمانیه عراق، آمادگی گرفته شده است.
حزب کارگر کردستان پس از تقریباً چهار دهه جنگ برای استقلال منطقۀ کردستان، در ماه می امسال، پذیرفت که از جنگ دست بکشد و تشکیلات جنگی خود را لغو کند.
در جنگ بین این حزب و دولت ترکیه بیش از چهل هزار نفر کشته شده اند.
پوتین و مکرون پس از دو سال تلیفونی صحبت کردند

ایمانویل مکرون، رییس جهور فرانسه دیروز با ولادیمیر پوتین همتای روسیاش صحبت تلیفونی کرد.
در نزدیک به دو سال گذشته، این نخستین صحبت مستقیم بین رهبران فرانسه و روسیه بود.
خبرگزاری فرانس پریس گزارش داده است که در این صحبت یک ساعته، مکرون خواستار آتشبس بین روسیه و اوکراین شد، اما پوتین کشور های غربی را مسوول جنگ بین دو کشور خواند.
جنگ در اوکراین، حدود دو سال پیش، پس از اشغال بخشهای این کشور توسط روسیه آغاز شد.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که رهبران فرانسه و روسیه در باره برنامه هستهای ایران نیز صحبت کردند.
در حالی که از آتشبس بین ایران و اسرائیل، پس از جنگ ۱۲ روزه، یک هفته میگذرد، مکرون تاکید کرده است که پاریس و مسکو مانع گسترش جنگ بین دو کشور شوند.
نشست بعدی "فارمت مسکو" در سپتمبر یا اکتوبر برگزار خواهد شد

ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه برای افغانستان میگوید که نشست دیگری در باره افغانستان در چارچوب موسم به "فارمت مسکو" در ماه های سپتمبر یا اکتوبر آینده برگزار خواد شد.
کابلوف به خبرگزاری دولتی تاس روسیه گفته است که تاریخ دقیق این نشست هنوز روشن نیست.
کابلوف این سخنان را در دوحه، پایتخت قطر، در حاشیه نشستی مشورتی گفت که به ابتکار سازمان ملل متحد، در باره افغانستان برگزار شده بود.
ششمین نشست "فارمت مسکو" در چهارم ماه اکتوبر سال گذشته به اشتراک روسیه، هند، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان و ازبیکستان برگزار شده بود.
امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان نیز از اشتراک کننده های این نشست بود.
اسرائیل "در اصول به آتشبس در غزه توافق کرده" است

دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده امریکا میگوید که اسرائیل "در اصول" به یک آتش بس دو ماهه در غزه توافق کرده است.
ترمپ به گروه فلسطینی حماس، که از حمایت ایران برخوردار است، هشدار داد که "پیش از بدتر شدن اوضاع" به این طرح آتش بس موافقت کند.
حماس از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا یک گروه تروریستی دانسته میشود.
رییس جمهور امریکا در پیامی در صفحات اجتماعی نوشت که دیروز نماینده های او با مقامهای اسرائیلی "صحبت طولانی و مفید" داشتند.
به گفته ترمپ، اسرائیل به شرایط آتش بس ۶۰ روزه در غزه، که طرح آن توسط قطر و مصر پیشنهاد شده، توافق کرده است.
انتظار میرود بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم اسرائیل، روز دوشنبه هفته آینده به واشنگتن سفر کند.
رییس جمهور ترمپ فشارها بالای اسرائیل و گروه حماس را افزایش داده است تا جنگ را پایان دهند و گروگانها را رها کنند.
در هفتم ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ گروه فلسطینی حماس در حملۀ بر اسرائیل، نزدیک به ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۵۰ نفر را گروگان گرفت.
سپس اسرائیل حملات هوایی و زمینی را برغزه آغاز کرد که به اساس گزارش وزارت صحت غزه، در کنترول حماس، در نتیجه آن تا به حال بیش از ۵۶ هزار نفر کشته شده اند.
ترمپ: قرار است با نتانیاهو درباره موفقیتهای بزرگی که در ایران داشتیم صحبت کنم

رئیسجمهور امریکا روز سهشنبه ۱۰ سرطان اعلام کرد در دیدار هفته آینده با صدراعظم اسرائیل درباره «موفقیتهای بزرگی» که دو کشور در ایران به دست آوردند، صحبت خواهد کرد.
رسانهها روز گذشته خبر دادند که بنیامین نتانیاهو قرار است دوشنبه هفته آینده به امریکا برود و در قصر سفید با دونالد ترمپ دیدار کند.
آقای ترمپ در گفتوگو با خبرنگاران درباره این دیدار گفت: «قرار است درباره موفقیت بزرگی که در ایران داشتیم حرف بزنیم، موفقیتی که سالها کسی به دست نیاورده بود.»
او در ادامه بار دیگر «حمله دقیق» به تأسیسات هستهای ایران را ستود و تأکید کرد که اکنون میتوان کلمه «نابودی» را درباره این تأسیسات به کار برد.
رئیسجمهور امریکا که پیش از ترک کردن قصر سفید به خبرنگاران پاسخ میداد، همچنین گفت قرار است درباره غزه نیز با صدراعظم اسرائیل گفتوگو کند.
دونالد ترمپ و مسئولان ارشد نظامی و استخباراتی امریکا میگویند حملات هوایی روز اول سرطان این کشور به سه مرکز هستهای ایران در فردو، نطنز و اصفهان باعث نابودی برنامه هستهای ایران شده و تهران تا سالها نمیتواند این برنامه را احیا کند.
موج گرمای سوزان در اروپا؛ هشدار سازمانهای صحی و محیطزیستی به مردم

گرمای شدید و سوزان بخش بزرگی از جنوب اروپا را دربرگرفته و سازمانهای صحی و محیط زیستی به مردم هشدار دادهاند.
این هشدار در حالی صادر شده که پیشبینیها نشان میدهد در روزهای آینده نیز دمای هوا افزایش خواهد یافت و موج گرما ادامه خواهد داشت.
کشورهایی مانند فرانسه، ایتالیا، پرتگال و اسپانیا نیز آمادگیهای خود را اعلام کردهاند.
روز دوشنبه، در بسیاری از مناطق اسپانیا دمای هوا به بالای ۴۲ درجه سانتیگراد رسید و انتظار میرود این موج گرما حداقل تا روز پنجشنبه ادامه یابد.
در سال ۲۰۲۲ نیز اسپانیا زودتر از زمان معمول، یعنی ۲۰ تا ۴۰ روز پیش از فصل گرم، با موج گرما روبرو شد که دلیل آن شدت تغییرات اقلیمی اعلام شده بود.
محکمهای در فرانسه هفت افغان را به اتهام دستداشتن در سرنگونی مرگبار قایق پناهجویان به حبس محکوم کرد

یک محکمه در فرانسه روز دوشنبه هفت افغان و دو کرد عراقی را به دلیل دستداشتن در حادثه واژگونی قایقی که به مرگ چند پناهجو انجامید، به ۷ تا ۸ سال زندان محکوم کرد.
این قایق کوچک بامداد ۱۴ دسمبر ۲۰۲۲ از فرانسه حرکت کرده بود و سرنشینان آن از افغانستان، آلبانیا، هند و سینگال بودند.
در این حادثه که چند کیلومتر دورتر از سواحل بریتانیا رخ داد، چهار نفر کشته و چهار نفر دیگر ناپدید شدند. از میان ناپدیدشدگان، تنها جسد یک مرد افغان یافت شد.
نجاتدهندگان ۳۹ نفر را از غرق شدن نجات دادند.
محکمه شهر لیل سه نفر، از جمله یک افغان را (که غیابی محاکمه شد و طراح اصلی قاچاق دانسته میشود) به ۸ سال زندان محکوم کرد.
دو برادر افغان دیگر نیز به دلیل تأمین مالی این شبکه، به ۷ سال حبس محکوم شدند.
فرد دیگری که در بلژیک زندانی است، در تاریخ دیگری محاکمه خواهد شد.
سارنوالان فرانسوی اعلام کردهاند که پیشتر یک جوان سنگالی که هدایت قایق را به عهده داشته، از سوی محکمه بریتانیا به ۹ سال زندان محکوم شده بود.
بر اساس تحقیقات، چند نفر از سرنشینان پیش از حرکت قایق صدای ترکیدن یا شکستگی بلندی را شنیده بودند.
انفجار قدرتمند در یک کارخانه کیمیاوی در هند، دستکم ۱۲ نفر را کشت و چندین تن دیگر را زخمی ساخت

خبرگزاری فرانس پرس گزارش داده است که این حادثه که روز دوشنبه ۳۰ جون اتفاق افتاده است باعث شده تا بخشهایی از ساختمان ویران شود.
بی ناگیشوارا رائو، مسئول اطفائیه ناحیه در محل حادثه در سانگارِدی، ایالت تلنگانای جنوب هند، گفته است که تاکنون ۱۲ جسد را پیدا کرده اند و در حال جستجو در میان آوار برای یافتن اجساد بیشتر هستند.
کارشناسان علت آن را برنامهریزی ضعیف و سهلانگاری قوانین ایمنی میدانند.
تصاویر پخششده در تلویزیونهای هند، ستونهایی از دود سیاه را نشان داده که به آسمان بلند میشدند.
ویوِک وِنکاتاسوامی، وزیر کار این ایالت گفت که زخمیها تحت درمان قرار دارند و آنها در حال برسی علت این انفجار اند.
کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هشدار داده است که بحران اقلیم، حق زندگی و دیگر حقوق اساسی انسانها را تهدید میکند

در حالی که موج گرمای شدید جنوب اروپا را فرا گرفته، ولکر تورک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در نشست شورای حقوق بشر گفت: افزایش دما، سیلابها، خشکسالی و آتشسوزیهای گسترده، حقوق ما به زندگی، صحت و محیط زیست سالم را به خطر انداخته است.
به گزارش خبر گزاری فرانس پرس، او شرکتهای تولید سوخت فسیلی را به نشر اطلاعات گمراهکننده متهم کرد و گفت که این شرکتها با پنهانکردن واقعیتها، سودهای کلان میبرند.
او خواستار حسابگیری از افرادی و شرکتهایی شد که از آسیب رساندن به محیط زیست نفع بردهاند.
بریتانیا، فرانسه و جرمنی تهدید علیه رافائل گروسی رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، را محکوم کردند

این واکنش پس از آن صورت گرفت که یک روزنامه تندرو ایرانی گروسی را به جاسوسی برای اسرائیل متهم کرده و خواهان محاکمه و اعدام او شده بود.
مقامهای رسمی ایران تا کنون بهصورت علنی از این مقاله حمایت نکردهاند. امیر سعید ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل، گفته است که هیچ تهدیدی علیه گروسی وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این سه کشور اروپایی از ایران خواستهاند همکاریاش با آژانس را از سر گیرد و امنیت کارکنان آن را تضمین کند.
در همین حال، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است نمیتوان انتظار داشت که امنیت بازرسان تأمین شود، آنهم پس از حملات اخیر اسرائیل و امریکا بر تأسیسات هستهای ایران.