موسسۀ نجات کودکان در گزارشی گفته است که در جنگهای ۱۸سالۀ امریکا در افغانستان، کودکان این کشور بیشترین آسیب را دیده اند.
این موسسه با نشر گزارشی گفته است که تنها بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ میلادی ۱۲۵۰۰ کودک در افغانستان کشته و زخمی شده اند.
در این گزارش با شماری از کودکانی که اعضای خانوادههای شانرا از دست داده است نیز گفتوگو شده است.
هفتم اکتوبر برابر است با هژدهمین سال حملۀ امریکا بر افغانستان.
در این میان کودکانی هم هستند که درگیریهای سالهای پسین، سرپرست خانوادههایشان را از آنان گرفته اند.
این کودکان اکنون با دستفروشی در جادههای کابل لقمه نانی بهدست میآورند.
از این میان مومنه دختر خردسالی است که بهگفتۀ خودش "جنگ در ولایت کندز پدرش را از او گرفته است."
او اکنون با خانواده اش به کابل آمده و در کنار این که در پرورشگاه آشیانه درس میخواند، ساعتها را در جادههای کابل دستفروشی میکند. او گفت: "در کندز جنگ شد. پدرم را هم از دست دادم، پدرم در جنگ میان نیروهای دولتی و طالبان کشته شد و خودم حالا برای فراهم ساختن نفقۀ فامیل در جادهها قلمفروشی میکنم"
رحیمالله پسر ده سالۀ دیگریاست که به پرورشگاه آشیانه، برای فراگیری آموزش آمده است.
او نیز همانند مومنه درد از دستدادن پدر را میکشد و با رویاهای کودکانهاش انتظار صلح و آرامش را میکشد. او گفت: "پدرم دهقان بود سرزمین کارمیکرد که در نتیجۀ جنگ بین نیروهای امنیتی و طالبان کشته شد. جنگ ما را از درس محروم ساخته است و میخواهیم تا صلح بیاید و ما در فضای امن درس بخوانیم "
با این حال موسسۀ نجات اطفال در کابل با نشر گزارش گفته است که روزانه میلیونها کودک از جنگ و انفجار در ترس بسر میبرند.
در این گزارش همچنان گفته شده است که در این سال ها ۳.۷ میلیون کودک از حق آموزش و پرورش محروم شده اند که ۶۰ درصد آنرا دختران تشکیل میدهند.
مریم عطایی سخنگوی این موسسه در این باره به رادیو آزادی گفت: "متاسفانه هر کودک که در هژده سال گذشته تولد و بزرگ شده است، به جز از جنگ چیز دیگری را ندیده است. نگرانی ما این است که کودکان که متاسفانه در جنگ زخمی میشوند و همچنان کودکانی که از مناطق شان بیجا میشوند از حق اساسی شان که تعلیم و تربیه است محروم میشوند و مجبور میشوند به جادهها برآمده و کار کنند."
این نهاد پشتیبان کودکان از طرفهای درگیر میخواهد تا به زندهگی غیرنظامیان به ویژه کودکان توجه کنند و تلاش نمایند تا از آسیب رسانیدن به آنان جلوگیری نمایند.
نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا در هفتم اکتوبر سال ۲۰۰۱ میلادی پس از حملههای مرگبار گروه القاعده بر برجهای تجارت جهانی در نیویارک و دو شهر دیگر امریکا برای شکست گروه القاعده به افغانستان حمله کرد.