خبر ها
مجلس نمایندگان امریکا در مورد استیضاح ترمپ قطعنامهای تصویب کرد
مجلس نمایندگان امریکا قطعنامهای را تصویب کرد که به اساس آن راه به مرحلۀ دیگرِ تحقیقات دربارۀ استیضاح رئيسجمهور دونالد ترمپ باز میشود.
رایگیری در این مورد به روز پنجشنبه (سی و یکم اکتوبر) صورت گرفت.
۲۳۲ عضو مجلس نمایندگان به این قطعنامه رایموافق و ۱۹۶ تن دیگررای مخالف دادند.
تمام اعضای جمهوریخواه و دو عضو دیموکرات مجلس، رای مخالف داده اند.
ننسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان امریکا، پیش از تصویب این قطعنامه در نشست خبری در واشنگتن گفت:"ما این جا آمده ایم که کار را انجام دهیم و آیندۀ بهتر را به اطفال ما و امریکا به ارمغان آوریم."
او افزود: "ما سوگند یاد کردهایم که از قانون اساسی حفاظت و دفاع کنیم و این چیزی است که نمیتوانیم نادیده بگیریم. زمانیکه کردار رئیس جمهور نشان میدهد که در مورد آن به تحقیق و بررسی نیاز است از آن نمیتوان چشم پوشی کرد."
خانم پلوسی در ۲۴ سپتمبر خواستار تحقیقات در خصوص استیضاح رئیس جمهور ترمپ شد.
رایگیری دیروز نخستین حمایت رسمی از این درخواست او به حساب میآید.
تحقیقات در بارۀ استیضاح دونالد ترمپ، روی این موضوع متمرکز است که آیا او بر رئیس جمهور اوکراین برای انجام تحقیقات در مورد "جوبایدن" و پسرش "هنتر" فشار آورده است یا نه؟
به گفتۀ دیموکراتها، اگر ترمپ این کار را کرده باشد از قدرت خود سوء استفاده کرده.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
سازمان ملل خواستار اقدام فوری طالبان برای پایان خشونت علیه زنان شد
سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی منع خشونت علیه زنان از مقامهای حاکم در افغانستان خواسته است که فوراً اقداماتی را برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران انجام دهند.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در بیانیهای امروز دوشنبه ۲۵ نوامبر از این مقامها همچنان خواسته است که روند سیستماتیک تضعیف حقوق زنان و آزادیهای اساسی آنان را معکوس کنند.
طالبان در گذشته گفتهاند که به رعایت حقوق زنان و دختران در چهارچوب شریعت اسلامی متعهد اند.
در بیانیۀ یوناما به نقل از روزا اوتنبایوا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل متحد در افغانستان، آمده است که به اقدام فوری برای تأمین عدالت و پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان نیاز است.
امروز ۲۵ ماه نوامبر روز جهانی محو خشونت علیه زنان است. همزمان با این روز، کمپاین جهانی ۱۶ روزه برای مبارزه با خشونت مبتنی بر جنسیت آغاز شده که هدف آن جلوگیری از همه موارد تبعیض علیه زنان در سراسر جهان است.
در همین حال، سازمان عفو بینالملل میگوید که در جریان این کمپاین توجه را به تخطیهای جاری حقوق زنان در افغانستان جلب خواهد کرد و صداهای زنان و دختران افغان و مدافعان حقوق بشری را انعکاس خواهد داد.
این نهاد در پستی در شبکۀ ایکس (توئیتر سابق) امروز افزود که در این جریان به گسترش تقاضای جهانیاش برای پاسخگو قرار گرفتن طالبان نیز ادامه میدهد.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای زیادی بر زنان و دختران در این کشور اعمال شده است.
ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، مسدود شدن پوهنتونها به روی دختران، منع زنان از کار در بسیاری از ادارات دولتی و مؤسسات داخلی و خارجی غیر دولتی، و بسته شدن حمامها و آرایشگاههای زنانه بخشی از این محدودیتها اند.
طیارۀ باربری خصوصی آلمانی در ویلنیوس لیتوانیا سقوط کرد
یک طیارۀ باربری مربوط به شرکت جرمنی DHL در نزدیک میدان هوایی ویلنیوس پایتخت لیتوانیا اوائل امروز دوشنبه ۵ قوس سقوط کرد.
سخنگویان میدان هوایی و پولیس به خبرگزاری رویترز گفتهاند که در این رویداد یک تن جان باخته است و سه تن دیگر زخمی شدهاند.
شماری زیاد مأموران پولیس و امبولانس در نزدیک محل رویداد دیده شده و چندین جادۀ بزرگ در این ساحه مسدود شدهاند.
یک سخنگوی مرکز دولتی مدیریت بحران گفته، این طیاره که از شهر لایپزیگ جرمنی پرواز کرده بود، بر یک خانه سقوط کرده است.
به گفتۀ او، همه ساکنان این خانه زنده ماندهاند.
این طیاره نوع بوئینگ ۷۳۷-۴۰۰ حوالی ساعت ۰۳:۳۰ صبح زود امروز سقوط کرده و مقامها گفتهاند که علت رویداد زیر بررسی است.
علی لاریجانی: تهران پاسخ حملات اسرائیل را خواهد داد
یک مشاور بلندپایۀ آیتالله علی خامنهای، رهبر ارشد ایران، میگوید که تهران مشغول آمادگی برای پاسخ دادن به اسرائیل است.
به گزارش رویترز، علی لاریجانی این سخن را در مصاحبهای گفت که خبرگزاری تسنیم ایران روز یکشنبه (۴ قوس) منتشر کرد.
طیارههای جنگی اسرائیل در ماه عقرب حملاتی را به برخی از اهداف در ایران انجام دادند.
این حملات چند هفته پس از آن صورت گرفت که ایران تقریباً ۲۰۰ راکت به اسرائیل شلیک کرد.
ایران گفته است که حملات راکتی را در پاسخ به کشتهشدن رهبران گروه حزبالله لبنان و گروه فلسطینی حماس انجام داده است.
حزبالله و حماس که از حمایت ایران برخوردارند، توسط ایالات متحده بهعنوان سازمانهای تروریستی شناخته میشوند. اتحادیۀ اروپا نیز حماس را بهعنوان سازمان تروریستی میشناسد، اما فقط شاخۀ نظامی حزبالله را شامل فهرست سیاه کرده است.
تیم کریکت زیر ۱۹ سال افغانستان فردا به مصاف پاکستان میرود
قرار است بازی نهایی پرهیجان رقابتهای سهجانبه بین تیمهای ملی کریکت زیر ۱۹ سال افغانستان و پاکستان فردا سهشنبه، ۶ قوس، در شهر دبی برگزار شود.
سید نسیم سادات، سخنگوی بورد کریکت افغانستان، به رادیو آزادی گفت که ملیپوشان کریکت زیر ۱۹ سال این کشور با آمادگی کامل در بازی نهایی به مصاف بازیکنان پاکستان میروند.
او افزود:
«خوشبختانه تیم زیر ۱۹ سال افغانستان در بازی نهایی در مقابل تیم پاکستان قرار دارد. تیم ما در رقابتهای سهجانبه خوب درخشید و دستاوردهای خوبی داشت. انشاءالله آمادگی کامل دارد تا در بازی نهایی در برابر پاکستان بازی خوبی انجام دهد و این جام را هم به نام افغانستان کند.»
تیم کریکت زیر ۱۹ سال افغانستان در رقابتهای سهجانبه، یک برد و یک شکست در برابر پاکستان و دو برد مقابل امارات متحده عربی را به ثبت رسانده است.
افغانستان در دومین بازی ۵۰ اووره در برابر امارات متحده عربی با تفاوت ۸ ویکیت روز یکشنبه، ۴ قوس، برنده شد.
این رقابتهای سهجانبه به هدف آمادگی برای جام ملتهای زیر ۱۹ سال آسیا راهاندازی شده است. انتظار میرود که بازیهای این جام روز شنبه، ۱۰ قوس، در امارات متحدۀ عربی آغاز شود.
گروههای مدافع حقوق زنان خواستار رفع محدودیتهای زنان در افغانستان شدند
برخی از گروههای مدافع حقوق زنان، از جمله جنبش «نیروهای مترقی افغانستان»، به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زنان خواستار رفع محدودیتها بر زنان و دختران در این کشور شدهاند.
این جنبش در اعلامیهای میگوید که این روز در حالی فرا میرسد که زنان افغانستان در «تاریکترین و وحشتناکترین» وضعیت زندگی میکنند و از ابتداییترین حقوق خود محروماند.
در این اعلامیه خواسته شده است که محدودیتها بر زنان و دختران در افغانستان، از جمله محدودیتهای آموزشی و شغلی، برداشته شوند.
از سوی دیگر، جنبش آزادی زنان موسوم به «فانوس» در اعلامیهای از جامعۀ جهانی خواسته است که بر طالبان فشار وارد کنند تا این گروه حقوق اساسی زنان افغان، از جمله حق تحصیل، کار و آزادی آنان را رعایت کند.
امروز دوشنبه، ۲۵ ماه نوامبر، روز جهانی محو خشونت علیه زنان است. همزمان با این روز، کمپاین جهانی ۱۶ روزه برای مبارزه با خشونت مبتنی بر جنسیت آغاز شده است که هدف آن جلوگیری از همه موارد تبعیض علیه زنان در سراسر جهان است.
طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران این کشور وضع کردهاند.
منع دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب، مسدود شدن پوهنتونها به روی دختران، منع زنان از کار در بسیاری از ادارات دولتی و موسسات داخلی و خارجی غیردولتی، و مسدود شدن حمامها و آرایشگاههای زنانه از جملۀ این محدودیتها هستند.
سازمان جهانی صحت مرکز ۵۰ بستره برای درمان معتادان در بلخ افتتاح کرد
سازمان جهانی صحت از افتتاح یک مرکز ۵۰ بستره برای درمان زنان و کودکان معتاد به مواد مخدر در ولایت بلخ خبر میدهد.
دفتر این سازمان در افغانستان در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) روز یکشنبه، ۴ قوس، نوشت که حنان بلخی، مسئول منطقوی سازمان جهانی صحت، در سفر به افغانستان این مرکز را افتتاح کرد.
در ادامه گفته شده که ۶۲۰ زن و ۱۲۰ کودک معتاد به مواد مخدر ظرف ده ماه آینده در این مرکز درمان خواهند شد.
دفتر سازمان جهانی صحت در افغانستان افزوده است که این مرکز برای افرادی که در حال مبارزه با اعتیاد هستند، حمایتهای اساسی را فراهم میکند.
وزارت داخلۀ طالبان در ماه سرطان امسال گفته بود که بیش از ۱۱۵ هزار معتاد به مواد مخدر در نزدیک به سه سال گذشته از سراسر افغانستان جمعآوری و درمان شدهاند.
در این حال نگرانیهایی وجود دارد که بسیاری از معتادان پس از ترک مواد مخدر به دلیل نبود فرصتهای کاری دوباره به اعتیاد رو میآورند.
کمپاین سهروزۀ واکسین پولیو در ۱۱ ولایت افغانستان آغاز شد
کمپاین تطبیق واکسین پولیو یا فلج کودکان امروز دوشنبه (۵ قوس) در ۱۱ ولایت افغانستان آغاز شد.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ طالبان، در پیام تصویری روز یکشنبه گفت که در جریان این کمپاین سهروزه، پنج میلیون و سهصد هزار کودک زیر پنجسال واکسین خواهند شد.
او افزود:
«خواست ما از بزرگان قومی، علمای کرام و بزرگان خانوادهها این است که با واکسیناتوران همکار باشند تا بتوانیم با تطبیق خوب واکسین پولیو از این بیماری جلوگیری کنیم.»
از مدتی به اینسو، کمپاینهای واکسین پولیو در افغانستان خانهبهخانه تطبیق نمیشوند و کودکان در اماکن عامه از جمله مساجد واکسین میشوند.
در ماه عقرب، کمپاین تطبیق واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان راهاندازی شده بود.
سازمان جهانی صحت اخیراً گفت که ۲۳ مورد مثبت پولیو در سال جاری ۲۰۲۴ میلادی در افغانستان ثبت شده است.
پولیو بیماری ویروسی و ساری است که تداوی ندارد و فقط واکسین میتواند کودکان را از آن در امان نگهدارد. این ویروس نخاع یا رشتۀ مهم عصبی در میان ستون فقرات را هدف قرار میدهد و باعث فلج بدن میشود.
افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهاناند که هنوز موفق به محو پولیو نشدهاند.
در پاکستان، امسال ۵۵ واقعۀ مثبت پولیو به ثبت رسیده است.
گوتریش: خشونت علیه زنان، بیماری همهگیر و شرم بشریت است
انتونیو گوتریش، سرمنشی سازمان ملل متحد، میگوید خشونت علیه زنان و دختران یک بیماری همهگیر است که باعث شرم بشریت شده است.
وی امروز به مناسبت آغاز هفتۀ محو خشونت علیه زنان در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود نوشته است که هیچ کشور و جامعهای نیست که تحت تأثیر این معضل قرار نگرفته باشد.
گوتریش افزوده است که اوضاع به سوی بدتر شدن روان است.
سرمنشی سازمان ملل متحد خواستار اقدام فوری برای عدالت و پاسخگویی شده است. وی همچنان گفته که برای پایاندادن به خشونت علیه زنان و دختران در همهجا باید با هم متحد شویم.
امروز دوشنبه، ۲۵ نوامبر، نخستین روز آغاز کمپاین ۱۶ روزۀ محو خشونت علیه زنان است.
این روز در حالی فرا میرسد که زنان در افغانستان با محدودیتهای فزایندهای از سوی طالبان روبرو هستند.
در بیش از سه سال حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندارند. طالبان دروازههای پوهنتونها را به روی زنان و دختران بستهاند، زنان را از رفتن به پارکهای تفریحی منع کردهاند و در بیشتر ادارههای دولتی و تمامی موسسات غیردولتی زنان اجازۀ کار را نیز ندارند.
این رفتارهای طالبان واکنشهای گستردۀ کشورهای جهان، نهادهای حقوق بشری و زنان افغان را در داخل و خارج از کشور به همراه داشته است، اما طالبان هیچ تغییری در سیاستهای سختگیرانۀ خود نیاوردهاند.
اکسیوس: اسرائیل و لبنان به توافق آتشبس نزدیک شدهاند
وبسایت اکسیوس در گزارشی که روز دوشنبه، ۵ قوس، منتشر کرده، به نقل از دو مقام ارشد اسرائیلی و دو مقام امریکایی نوشته است که اسرائیل و لبنان در آستانۀ توافق آتشبس هستند.
به نوشتۀ اکسیوس، پیشنویس توافق آتشبس شامل یک کمیتۀ نظارتی به رهبری ایالات متحده است که بر اجرای آتشبس و رسیدگی به تخلفات نظارت خواهد کرد.
واشنگتن پذیرفته است که تضمیننامهای به اسرائیل بدهد مبنی بر اینکه ایالات متحده از اقدام نظامی اسرائیل علیه تهدیدهای قریبالوقوع از خاک لبنان و اقداماتی مانند حضور نظامی دوبارۀ حزبالله در نزدیکی مرز حمایت خواهد کرد.
حزبالله از سوی امریکا بهعنوان یک گروه تروریستی شناخته شده است و اتحادیۀ اروپا شاخۀ نظامی آن را در لست سیاه قرار داده است، نه شاخۀ سیاسی آن را. حزبالله یک گروه سیاسی و نظامی است که بخش سیاسی آن در پارلمان لبنان کرسیهایی نیز دارد.
براساس پیشنویس این توافقنامه، اقدام نظامی اسرائیل باید پس از مشورت با امریکا و در صورتی که اردوی لبنان با آن تهدید مقابله نکند، انجام شود.
مقامهای لبنان، اسرائیل و امریکا هنوز واکنشی به گزارش اکسیوس نشان ندادهاند.
قتل خاخام اسرائیلی در امارات؛ امریکا و اسرائیل به دنبال عوامل قتل او هستند
به دنبال پیدا شدن جسد خاخام زوی کوگان، یک شهروند اسرائیلی-مولداویایی که در امارات متحده عربی ناپدید شده بود، ایران هرگونه ارتباط در این قتل را رد کرد و امریکا نیز از همکاری نزدیک با اسرائیل و امارات در پیگیری این موضوع خبر داد.
به گزارش رادیوفردا، بخش ایران رادیو اروپای آزاد-رادیو آزادی، شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید، در بیانیهای که صبح دوشنبه، ۵ قوس، منتشر شد، قتل خاخام زوی کوگان در امارات را به شدت محکوم کرد.
در این بیانیه گفته شده که ایالات متحده در هماهنگی نزدیک با مقامات اسرائیل و امارات متحده عربی کار میکند. در بیانیه جزئیات بیشتری در این باره ارائه نشده است.
پیش از این، رسانههای اسرائیلی گزارش داده بودند که نهادهای اطلاعاتی این کشور احتمال میدهند که عوامل قتل زوی کوگان چند شهروند ازبکستانی باشند که ایران آنها را اجیر کرده بود.
خاخام دو تابعیتی با پاسپورت مولداویایی خود وارد امارات شده و در این کشور اقامت داشته است.
قتل این خاخام اسرائیلی در اوج تنش نظامی میان اسرائیل و ایران و در حالی که گروههای نیابتی تهران بیش از ۱۳ ماه است درگیر جنگ در لبنان و غزه با ارتش اسرائیل هستند، رخ داده است.
اسرائیل روز یکشنبه بار دیگر به شهروندان این کشور توصیه کرد که از سفرهای غیرضروری به امارات اجتناب کنند و در صورتی که در حال حاضر در آنجا هستند، تردد خود را به حداقل برسانند.