وزارت دولت در امور صلح افغانستان در پی اظهارات وزیر خارجه امریکا در باره نقش ایران در مورد صلح افغانستان، خواستار تقویت اجماع کشورهای منطقه و جامعه بینالمللی برای برقراری صلح در این کشور شده است.
پس از آن که مایک پومپیو، وزیر خارجۀ امریکا گفت که ایران روند گفتوگوهای صلح افغانستان را زیانمند خواهد ساخت، وزارت دولت در امور صلح افغانستان میگوید که نه تنها کشورهای منطقه بلکه جامعۀ جهانی باید اجماع آنها در پیوند به صلح افغانستان نگهدارند.
ناجیه انوری، سخنگوی این وزارت به روز چهارشنبه (۱۸ جدی) به رادیوی آزادی گفت: "توقع تمام افغانها این است که کشورهای همسایه و جامعۀ جهانی نه تنها که اجماعشان در پیوند به روند صلح افغانستان نگهدارند، بلکه نقششان را در راستای تقویت این اجماع بازی کنند تا این که روند صلح افغانستان به نتیجه برسد و ما به صلح برسیم."
بانو انوری تأکید میکند که روند صلح افغانستان سبب تأمین ثبات در منطقه و جهان خواهد شد.
مایک پومپیو، وزیر خارجۀ امریکا دیروز سهشنبه در نشست خبریای همچنین به خبرنگاران گفته بود که ایران به گونۀ فعالانه از گروههای مختلف در افغانستان حمایت میکند.
ایران پیش از این نیز به حمایت از گروه طالبان در افغانستان و دیگر گروههای تروریستی در خاور میانه متهم شده بود.
رادیو آزادی تلاش کرد دیدگاه گروه طالبان را نیز در پیوند به این موضوع داشته باشد، اما سخنگویان این گروه به پرسش رادیو آزادی در این باره پاسخ ندادند.
اما ملا سلام راکتی، از مقامهای پیشین گروه طالبان در گفتوگویی با رادیو آزادی تأیید کرد که این گروه با ایران رابطه دارد.
به گفتۀ او، طالبان با کشورهایی ارتباط دارند که در روند صلح افغانستان دخیل هستند.
آقای راکتی میافزاید که با این وجود تنشهای اخیر میان ایران و امریکا بر روند گفتوگوهای صلح افغانستان تاثیر منفی نخواهد گذاشت: "هر گونه تنش و اختلاف نظر میان ایران و امریکا در بین خود آنها است. موضوع گفتوگوهای صلح میان امریکا و طالبان جدا از این موضوع است. تنش اخیر میان امریکا و ایران روی روند مذاکرات صلح افغانستان تأثیر منفی نمیگذارد، چون که طالبان یک گروه جدا و مستقل است و امریکا یک قدرت جدا است."
اما یاسر احمدزی، رئیس بخش واشنگتن انستیتوت صلح افغانستان میگوید که ایران رابطۀ نزدیکی با گروه طالبان دارد و ایران میتواند که بر این گروه فشار وارد کند تا در روند صلح افغانستان مانع ایجاد کند.
آقای احمدزی با این وجود تأکید میکند که اگر همکاران جهانی افغانستان اجازه ندهند و در روند صلح افغانستان صادقانه همکاری کنند، هیچ موضوعی بر روند صلح افغانستان تأثیر منفی نمیگذارد.
او گفت: "این که این گونه مسایل روی روند صلح افغانستان تاثیر منفی میگذارد یا نه؟ این به همکاران جهانی افغانستان بستگی دارد. اگر آنان بخواهند صلح افغانستان از این مسایل به دور نگهداشته شود، میتوانند، اما اگر آنان اجازه دهند، مسایل کوچکی میتواند که روی این موضوع تاثیر منفی بگذارد."
این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که امریکا روز جمعۀ گذشته قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را در یک حملۀ هوایی در نزدیکی میدان هوایی بغداد، پایتخت عراق کشت.
این موضوع سبب تنش تازهای میان امریکا و ایران شد.
پیش از این معاون دوم رئیس جمهور افغانستان نگرانی کرده بود که تنش جدید میان این دو کشور روی روند صلح افغانستان تاثیر منفی نگذارد.