- واشنگتن پُست
روزنامۀ واشنگتن پُست در آستانۀ امضای توافقنامه میان امریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر، به قراردادیهای نظامی ایالات متحده تمرکز کرده است.
روزنامه با این پرسش آغاز میکند که اگر امریکا از افغانستان بیرون شود، آیا قراردادیها در اینکشور میمانند؟
به باور نویسنده، این موضوع تا هنوز معلوم نیست.
در ادامه آمده است: "قراردادیهای نظامی که از سال ۲۰۰۱ میلادی و با آغاز جنگ امریکا در افغانستان، نقش بزرگی داشته اند، بیشتر پنهانی مانده اند."
واشنگتن پُست به گونۀ مثال از اسنادی که چندی پیش در مورد جنگ افغانستان نشر شد مینویسد، در این جنگ ۳۸۱۴ تن از قراردادی های نظامی کشته شده اند اما در مورد آنها گزارشهای زیاد نشر نشده است.
امریکا، کشته شدن حدود ۲۴۰۰ نظامیاش را در جنگ افغانستان تائید میکند.
روزنامه در اینجا مینویسد: "اکثریت از قراردادیهای اردوی ایالات متحده، شهروندان امریکا نیستند و پنتاگون در مورد آنها، عبارت "شهروندان کشورهای سوم" را بهکار میبرد."
انتظار میرود در نتیجۀ توافق میان امریکا و طالبان، هزاران سرباز امریکایی افغانستان را ترک کنند. در حال حاضر حدود سیزده هزار نظامی ایالات متحده در افغانستان حضور دارند.
در مطلب واشنگتن پُست از نگرانیهای یادآوری شده که در صورت خروج نیروهای امریکایی، شاید ماندن قراردادیهای نظامی، به ادامه تشدد و جنگ بیانجامد.
در بخش دیگر مطلب به این هم اشاره شده که در ده سال گذشته، پیشرفتهایی صورت گرفته تا اطمینان حاصل شود که قراردادیهای نظامی بهعوض بینظمیها، برای برقراری امنیت موثر واقع شده اند.
- خلیج تایمز
"صلح در افغانستان راۀ مملو از پراگندگی" عنوان مطلبی است که روزنامۀ خلیج تایمز در مورد تلاشهای صلح و توافقنامه امروز نشر کرده است.
با آنکه به باور بسیاریها، راهها برای صلح افغانستان هموار شده و چند گام تا رسیدن به آن باقی مانده، هفتۀ کاهش خشونتها در افغانستان برای به میان آمدن فضای اعتماد مهم ارزیابی شده است.
خلیج تایمز نوشته که جوانب دخیل در جنگ افغانستان بالای همدیگر اعتماد ندارند و حالا راهها اندکی برای شان هموار شده است.
به باور روزنامه: "بر اساس توافق امریکا و طالبان، هزاران سرباز امریکایی، افغانستان را ترک میکنند و در بدل آن، طالبان ضمانت میدهند که خاک هیچ کشور دیگری، از افغانستان هدف قرار نخواهد گرفت."
همچنان مبادلۀ زندانیان و اسیران جنگی و در نهایت گفتگوها میان حکومت افغانستان و طالبان، به احتمال زیاد آغاز میشود.
روزنامۀ خلیج تایمز از برقراری آتشبس و آغاز پروسۀ سیاسی میان افغانها یادآوری کرده اما نگرانیها را هم برجسته ساخته است.
به باور روزنامه: "نگرانی بزرگ از همین است که هر جانب، خواهان داشتن قدرت و حاکمیت بیشتر است."
در مطلب خلیج تایمز آمده است: "مقامهای افغان و امریکایی هراس دارند که شاید طالبان بهدنبال بیرون شدن نیروهای امریکایی، برای پیروزی نظامی تلاش کنند."
به باور روزنامه، مشکل دیگر همین است که هزاران جنگجوی طالبان چگونه در جامعه مدغم شوند و یا هم در صفوف نیرو های امنیتی و دفاعی افغانستان سهم داشته باشند؟