لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۲

از انتخابات تا مراسم تحلیف دوگانه؛ نگاهی به رویدادهای مهم سیاسی افغانستان در سال ۱۳۹۸


افغانستان در سال ۱۳۹۸
افغانستان در سال ۱۳۹۸

از انتخابات تا مراسم تحلیف دوگانه؛ نگاهی به رویدادهای مهم سیاسی افغانستان در سال ۱۳۹

هر چند انتخابات ولسی جرگۀ افغانستان به تاریخ ۲۸ میزان سال ۱۳۹۷ خورشیدی برگزار شد، اما نتایج نهایی آن با حدود ۷ ماه تأخیر در ۲۵ ماه ثور ۱۳۹۸ اعلام شد.

این انتخابات با جنجال‌های زیادی از جمله اتهام تقلب گسترده همراه بود و به همین دلیل هم نتایج آن با تأخیر و به گونۀ تدریجی اعلام شد.

پس از آن برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان کمیشنران جدیدی با تأیید نامزدان ریاست جمهوری برای کمیسیون‌های انتخاباتی برگزیده شدند.

باوجود انتقادها و نگرانی‌ها زیاد سر انجام کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان توانست که انتخابات ریاست جمهوری را به تاریخ ششم میزان سال ۱۳۹۸ برگزار کند.

آنچه انتخابات ریاست جمهوری ششم میزان ۱۳۹۸ را از چهار انتخابات قبلی ریاست جمهوری متمایز می‌سازد، استفاده از دستگاه‌های بیومتریک بود.

میزان مشارکت در این انتخابات نزدیک به یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن بود.

هرچند کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان گفته بود که مشکلات پیش‌آمده در انتخابات ولسی جرگه، در انتخابات ریاست جمهوری تکرار نخواهد شد، اما دیده شد که در روز انتخابات مشکلاتی در فهرست رای دهندگان موجود بود و نیز دستگاه‌های بیومتریک در برخی محلات کار نمی‌داد.

به جز از دسته‌ای انتخاباتی محمد اشرف غنی بقیه تیم‌های انتخاباتی کمیسیون انتخابات را متهم کردند که تعداد زیاد رای‌های فاقد معلومات بیومتریک را وارد سیستم کرده است.

از این میان طرفداران دسته‌های انتخاباتی عبدالله عبدالله و گلبدین حکمتیار بر ضد آنچه تقلب از سوی کمیسیون انتخابات خواندند، چندین بار در کابل و شماری از ولایت‌ها مظاهره کردند.

گردهمایی هواداران دسته انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله در ولایت تخار
گردهمایی هواداران دسته انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله در ولایت تخار

طرفداران دسته‌ای انتخاباتی آقای عبدالله به کمیسیون انتخابات اجازه ندادند تا بازشماری آرا در ولایت‌های بغلان، فاریاب، بدخشان، جوزجان، سرپل، تخار و پنجشیر آغاز شود.

یکی از پا فشاری‌های بسیاری از دسته‌های انتخاباتی به شمول عبدالله عبدالله این بود که باید پیش از بازشماری و اعلام نتایج ابتدایی، ۳۰۰ هزار رای را که آنها "باطل و تقلبی" می‌خواندند، از دور خارج شوند.

قرار بود نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری در ۲۷ میزان اعلام شود اما دو بار زمان این اعلام به تعویق افتاد.

سر انجام کمیسیون مستقل انتخابات این نتایج را در ۲۲ دسمبر اعلام کرد.

کمیسیون مستقل انتخابات بعد از انتظار پنج ماهه مردم (۲۹ دلو) نتایج نهایی انتخابات را اعلام کرد که براساس آن محمد اشرف غنی با برنده شدن حدود ۵۰.۶۴ درصد آرا پیروز شد.

حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات: "کمیسیون مستقل انتخابات به تأسی از صراحت حکم مندرج مادۀ ۶۱ قانون اساسی کشور (افغانستان) محترم محمد اشرف غنی را که ۵۰.۶۴ درصد آرای رای‌دهندگان کشور را کسب کرده است، به عنوان رئیس جمهور منتخب کشور اعلام می‌دارد."

آقای عبدالله نتایج اعلام شده از سوی کمیسیون انتخابات را "کودتا علیه دموکراسی" خوانده و تیم خودش را برنده اعلان کرد. وی گفت که با تیم انتخاباتی‌اش حکومت همه‌شمول را تشکیل می‌دهد.

با آن که مراسم تحلیف محمداشرف غنی، به‌عنوان رئیس جمهوری افغانستان بنابر خواست زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان چند روز به تعویق افتاد، اما وی سرانجام به تاریخ ۱۹ حوت سال ۱۳۹۸ مراسم تحلیف‌اش را در ارگ ریاست جمهوری برگزار کرد.

همزمان با آقای غنی، عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی وی نیز در چند قدمی ارگ ریاست جمهوری در قصر سپیدار مراسم تحلیف انجام داد.

اشرف غنی و عبدالله عبدالله مراسم تحلیف را به‌جا آوردند

روند صلح افغانستان در سال ۱۳۹۸ امریکا پس از حضور ۱۹ ساله در افغانستان، سرانجام در تلاش این شد که یک راه حل سیاسی برای پایان بحران افغانستان دریابد.

ظاهراً نخستین دور گفت‌وگوها میان امریکا و طالبان در اواسط سال ۱۳۹۷ خورشیدی در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد.

در نهایت، امریکا، طالبان و دولت افغانستان اعلام کردند که بر سر کاهش یک هفته‌ای خشونت‌ها توافق کرده اند و هفتۀ کاهش خشونت‌ها روز ۳ حوت ۱۳۹۸ آغاز شد.
مقام‌های امریکایی اعلام کردند که در صورت موفقیت هفتۀ کاهش خشونت‌ها توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان امضا خواهد شد.

سرانجام به تاریخ دهم حوت نمایندگان بیش از ۳۰ کشور در دوحه، پایتخت در مراسم امضای توافقنامۀ صلح میان امریکا و طالبان اشتراک کردند.

مراسم امضای توافقنامه میان نمایندهای امریکا و طالبان در دوحه
مراسم امضای توافقنامه میان نمایندهای امریکا و طالبان در دوحه

این نشست در حضور مایک پمپیو وزیر خارجه امریکا، به نمایندگی از امریکا زلمی خلیل‌زاد و به نمایندگی از طالبان ملا برادر این توافق‌نامه را امضا کردند. پس از آن، انتظار می‌رود که گفت‌وگوهای صلح میان این گروه و دولت افغانستان آغاز شود که البته تا کنون به دلیل اختلاف نظر بر سر چگونگی رهایی زندانیان و همچنان ترکیب هیئت مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان، به تعویق افتاده است. از سوی دیگر، اجرای مراسم دوگانه تحلیف غنی و عبدلله و اختلاف میان سیاسیون کابل مزید بر علت شده است.

XS
SM
MD
LG