همزمان با اظهارات مقامهای امریکایی در مورد پذیرفتنی نبودن وضعیت جاری سیاسی در افغانستان، چهار تن از چهرههای مطرح سیاسی این کشور میگویند که آنها تلاش میکنند تا محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله به یک تفاهم سیاسی دست یابند.
در اعلامیهای مشترکی که از سوی عبدرب رسول سیاف، حامد کرزی، محمد یونس قانونی و محمد کریم خلیلی پخش شده، از آقای غنی خواسته شده که از تعیینات مقامهای حکومتی برای مدتی "صرف نظر" کند.
در این اعلامیه از آقای عبدالله نیز خواسته شده که معیاد در نظر گرفته شده برای رسیدن به تفاهم را تمدید کند.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی رئیس جمهوری میگوید که آقای غنی رهبری شورای عالی صلح را برای آقای عبدالله و عضویت در کابینه را براساس توانایی، برای اعضای تیم او پیشنهاد کردهاست.
او تاکید میکند که رئیس جمهور غنی براساس تعهدی که در مراسم تحلیف کرده بود، کار تعیین اعضای کابینه را آغاز کردهاست: "مراسم تحلیف برگزار شده و رئیس جمهوری در آن مراسم با ملت تعهد کرد که پس از دو هفته کابینه جدید را تشکیل میدهد. این از صلاحیتهای رئیس جمهوری است و موضوع وابسته به جنجالهای سیاسی نیست."
این در حالیست که محمد اشرف غنی، محمد حنیف اتمر را به عنوان سرپرست و نامزد وزیر وزارت خارجه، عبدالهادی ارغندیوال را به عنوان سرپرست و نامزد وزیر وزارت مالیه و طاهر زهیر را به عنوان سرپرست و نامزد وزیر وزارت اطلاعات و فرهنگ تعیین کردهاست.
همچنین ایوب سالنگی بهصفت معین مالی و اداری ارگانهای محلی، داوود سلطانزوی به عنوان شاروال کابل و عبدالوحید قتالی به حیث والی هرات معرفی شدهاند.
از سوی هم الیس ولز سرپرست معینیت وزارت خارجه امریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی در صفحه توییترش نوشته است که ادامه وضعیت کنونی نمیتواند برای حامیان بینالمللی افغانستان قابل قبول باشد.
او تأکید کرده که کمکهای بینالمللی نیازمند مشارکت با یک حکومت همهشمول است و همه باید رهبران افغان را برای ساختن یک چارچوب حکومتداری، حسابده قرار دهیم.
پیش از این وزارت خارجه امریکا نیز در اعلامیهیی خود گفته بود که واشنگتن به دلیل ناتوانی رهبران افغانستان روی توافق به یک حکومت همهشمول کمکش به این کشور را یک میلیارد دالر کاهش میدهد.
در این حال امید میثم معاون سخنگوی عبدالله عبدالله میگوید که با توجه به نگرانیها در سطح ملی و بینالمللی برای دریافت راه حل سیاسی تلاشها جریان دارد.
آقای میثم گفت: "افغانستان در یک شرایط بسیار ویژه قرار گرفته است. مردم افغانستان، بزرگان این کشور و همکاران بینالمللی ما نگرانی دارند. ما با در نظر داشت نگرانیهایی که مطرح است تلاش کردیم تا یک راه حل سیاسی دریافت شود تا ما این مرحله را موفقانه عبور کنیم."
عبدرب رسول سیاف، حامد کرزی، محمد یونس قانونی و محمد کریم خلیلی به عنوان میانجی برای حل بحران برآمده از انتخابات آستین بر زدهاند.
با آن که تا هنوز این تلاشها به نتیجه نهایی نرسیدهاست، اما چهرههای میانجی در اعلامیهای اخیر خود ضمن این که بر آغاز هر چه زودتر گفتوگوهای صلح تأکید کرده، گفتهاند که در این زمینه پیشرفتهای وجود دارد.