سید وحید قتالی والی هرات میگوید که پس از برداشتن قیود روزگردی به دلیل شیوع ویروس کرونا، تلاش خواهند کرد که دوباره چرخه صنعت و تجارت هرات به حرکت بیافتد.
هرات در غرب افغانستان با داشتن ظرفیتهای بزرگ اقتصادی و تجارتی بیشترین ضربه به خاطر شیوع ویروس کرونا را دیده است. قرنطینه شدن هرات، مشکل در تامین مواد خام و نبود بازار باعث رکود ۳۰ درصد کارخانههای تولیدی در شهرک صنعتی این ولایت شده است.
حمیدالله خادم، رئیس اتاق تجارت و سرمایه گذاری هرات میگوید که هم اکنون دشواریها در بخش صنعت تا حدودی از میان برداشته شده است: "۳۰ درصد کل کارخانهها و ۳۰ درصد کارگرانی که در این کارخانهها کار میکردند، بیکار شده بودند و خوشبختانه همزمان با رفع محدودیتهای رفت و برگشت در شهرها به خصوص از لحاظ ترانسپورت زمینی پس این حالت به حالت عادی در آمده است."
بیش از ۳۰۰ کارخانه تولیدی در شهرک صنعتی هرات فعالیت دارند و بیشتر کارخانه داران به دلیل شیوع ویروس کرونا متقبل زیانهای هنگفت مالی شدهاند. نقیب الله اتمر و فیض احمد تاتار، دو تن از صنعتگران هرات از حکومت میخواهند که در قسمت کاهش مالیه به دلیل شیوع ویروس کرونا با آنها همکاری کند: "ما در روزهای قرنطین در حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ هزار دالر ضرر کردیم، فعلاً خوب شد که قرنطین هیچی شد و ۳۰ الی ۴۰ درصد کار و بار ما الحمدالله بهتر شده و روز به روز کار و بار ما پیشرفت میکند."
"حدود سه ماه میشود که کار ما از بین رفته، حالی دولت میتواند که کمکی داشته باشد، در اخذ مالیات و در قسمت بل برق میتواند که با ما همکاری داشته باشد."
شیوع ویروس کرونا هم چنین به صادرات هرات نیز ضربه سنگین وارد کرده است.
بیشتر صادرات اقلام زراعتی، مالداری و صنایع دستی به دلیل مسدود بودن مرزهای کشورهای همسایه صورت نگرفته است.
رفیع رحمانی، آمر اجرائیه اتاق تجارت و سرمایه گذاری هرات میگوید که طی سه ماه اخیر در حدود دو میلیون دالر صادرات هرات کاهش یافته است: "سه ماه که کارکرد خود را در جریان کرونا مقایسه کنیم با سال قبل، ما در حدود دو میلیون دالر کاهش داشتیم. به مبلغ ۱۱ میلیون و ۷۸۶ هزار دالر ارزش خود محصولات بوده و مقداری که صادر کردیم، ۱۲۵۱۳ تُن."
اصناف و پیشه واران هرات نیز با پوشیدن ماسک و حفظ فاصله جسمی کار و بارشان را از سر گرفتهاند.
۴۸ هزار واحد صنفی در هرات وجود دارد و اصناف و پیشه وران نیز در دوره قرنطین به دلیل کووید-۱۹ خسارات هنگفتی متقبل شدهاند.
عبدالودود فیض زاده رئیس اصناف و پیشه واران هرات در این مورد گفت: "وضعیت اصناف و پیشه واران در زمان قرنطین که ما یک ماه مغازهها و دکانها مسدود کردیم، حالی بهتر شده. از نظر روحی و از نظر اقتصادی کماکان مردم حالی که چیزی که نیاز دارند از بازار خریداری میکنند و نسبت به دوران قرنطین به مراتب بهتر است."
مقامهای محلی هرات میگویند که قرنطینه شدن هرات زیانهای هنگفت به تاجران و مردم وارد کرده است. سید وحید قتالی والی هرات اطمینان میدهد که از هیچ تلاشی در راستای رشد دوباره صنعت و تجارت دریغ نخواهد کرد: "من باید چرخه انکشاف هرات را دوباره به راه بندازم و تمام مجالس من اولویت با سکتور صنعت و زراعت است. پیام خود را به مردم دادهایم که با کرونا زندگی کنیم و خود را از کرونا حفظ کنیم و ما باید زندگی خود را دوباره شروع کنیم، مثل باقی مردم دنیا."
هرات به عنوان قطب اقتصادی افغانستان مشهور است. موجودیت شهرک صنعتی، هم مرز بودن با کشورهای ایران و ترکمنستان و حضور گسترده تاجران و صنعتگران اهمیت اقتصادی این ولایت را بلند برده است. تاکنون از میزان دقیق زیان هنگفت اقتصادی به دلیل شیوع کووید-۱۹ در هرات مشخص نیست، اما جبران این زیانها برای هراتیان زمانبر خواهد بود.