روند صلح و مسائل مرتبط با جنگ در افغانستان، از موضوعهای اصلی مورد بحث روزنامههای چاپ امروز کابل است.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح در سرمقاله خود با عنوان "طالبان باید تمایلشان به صلح را ثابت سازند" نوشته که قرار است گفتوگوهای میانافغانی تا چند هفته دیگر با حضور نمایندگان حکومت و طالبان آغاز شود، اما به نظر میرسد که گروه طالبان هنوز آمادگی قطعی برای برقراری صلح در کشور ندارد.
به باور روزنامه، حکومت دو ماه پیش، هیئت مذاکره کننده صلح را تعیین کرد، اما هیئت مذاکره کننده طالبان هنوز مشخص نشده است.
به نوشته هشت صبح، افزایش خشونتها در کشور، سند دیگری است که شک و تردید تحلیلگران سیاسی از عدم تمایل طالبان برای رسیدن به صلح را افزایش میدهد.
روزنامه افزوده که برداشت کلی این است که طالبان در حال وقتکُشی هستند و تلاش میکنند تا انتخابات ریاستجمهوری امریکا، زمان بخرند. این گروه ظاهراً معتقد است که با خروج کامل نیروهای بینالمللی، چه در جبهه جنگ و چه در جبهه دیپلوماسی، میتواند اوضاع را به سود خود مدیریت کند.
- هیواد
روزنامه دولتی هیواد در سرمقاله خود به بررسی فعالیتهای گروههای "تروریستی" پرداخته و مدعی شده که شبهنظامیان پاکستانی تحت پوشش طالبان، داعش و دیگر گروههای دهشتافگن، در جنگ رودررو در افغانستان دخیل هستند و مانع فعالیت پروژههای توسعهای و تأسیسات بنیادی میشوند. چنین ادعایی را مقامهای پاکستانی بارها رد کردهاند.
به نوشته هیواد، اداره امنیت ملی افغانستان در شش ماه گذشته ۱۳ جاسوس پاکستانی را بازداشت کرده است. روزنامه به نقل از مسئولین این اداره نوشته که از میان این ۱۳ جاسوس پاکستانی، شماری از آنان از ۵ تا ۷ سال در افغانستان جاسوسی کردهاند.
روزنامه افزوده که نه تنها پاکستان، بلکه کشورهای دیگری مانند ایران و روسیه نیز طریق جاسوسها و شبهنظامیان خود در جنگ برضد نظام و مردم افغانستان دخیل هستند. به باور نویسنده، این امر باعث شده که تلاشهای صلح در افغانستان به نتیجه نرسد و صلاحیت طالبان برای آتشبس و پایان جنگ زیر سؤال برود.
- مسیر
روزنامه مسیر در عنوان سرمقاله خود با طرح این پرسش که آیا "افغانستان پارلمان دارد؟"، نوشته که رئیس جمهور مشغول تعیین نامزدهای وزارت و معرفی آنها به عنوان سرپرست وزارتخانهها است، اما اصلاً در باره اختیارات پارلمان برای بررسی صلاحیتهای این وزیران نیست.
نویسنده تعیین مقامهای جدید را نگرانکننده خوانده و افزوده که سمتهای دولتی به کسانی داده میشود که پیشینه "فساد و غلامی" دارند و حتی به نوشته روزنامه شماری از آنان اکنون هم در سارنوالی دوسیه دارند.
روزنامه مسیر میافزاید اکنون هم این نگرانی وجود دارد که این افراد در پارلمان هم به دلیل موجودیت فساد و روابط سیاسی رأی تأیید به دست آورند.
مسیر افزوده که ولسی جرگه افزون بر موضوع صلح و جنگ افغانستان، در سایر مسایل ملی و بزرگ کشور نه صدا بلند میکند و نه هم موضع میگیرد. به نوشته روزنامه، ولسی جرگه طوری برخورد میکند که گویا این همه موضوعات به آن هیچ ربطی ندارد.