رهبران کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا در چهارمین روز مذاکراتشان در بروکسل با بستهای کمکهای اقتصادی به ارزش ۷۵۰ میلیارد یورو معادل (۸۶۰ میلیارد دلار) در پاسخ به همهگیری ویروس کرونا، توافق کردند.
این تصمیم در حالی اتخاذ شد که بحثهای شدید بین کشورهای عضو در مورد شیوۀ توزیع این پول صورت گرفت.
رهبران اتحادیه اروپا توافق کرده اند که این پول به شکل قرضه و کمکهای بلاعوض در اختیار کشورهایی قرار داده شود که از بیماری کووید۱۹ بیشترین صدمه را دیده اند.
آنها همچنان در مورد بودجه بیسابقۀ اتحادیه اروپا به ارزش ۱.۱ تریلیون یورو برای هفت سال آینده توافق کردند.
چارلز مایکل رئیس شورای اتحادیۀ اروپا موافقت روی این بستۀ کمکها را یک "توافق" دانسته، اما امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه آن را " روز تاریخی برای اروپا" خوانده است.
براساس پیشنهاد چارلز مایکل از این بستۀ ۷۵۰ میلیارد یورو کمکهای اقتصادی، ۳۹۰ میلیارد به شکل کمکهای بلاعوض و ۳۶۰ میلیارد یورو آن بطور قرضه در اختیار کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار داده خواهد شد.
در این اجلاس هالند خواستار "ویتو" در مورد کمک به کشورهای شده بود که از تطبیق اصلاحات اقتصادی در کشورهایشان خودداری کرده اند.
در اجلاس یک مانع دیگر نیز از میان برداشته شد.
پولند و هنگری موافقت کردند که یک میکانیزم نظارت از حاکمیت قانون با این بستۀ کمکها ضمیمه شود. این شرایط به وضعیت آزادی بیان و استقلال قوۀ قضائیه در آن کشورها اشاره میکند.
بر اساس این برنامه، در صورت تشخیص تخطی از حاکمیت قانون، آزادی بیان و استقلال قوۀ قضائیه، کمیسیون اروپایی تدابیر لازم را در مورد پیشنهاد میکند که به اکثریت آرا باید تصویب شود.
هنگری و پولند به خاطر نگرانیهای موجود در زمینۀ آزادی مطبوعات و محدودیت آزادی استقلال قوۀ قضائیه در آن کشورها با "مادۀ هفتم" تدابیر اتحادیه اروپا مواجه اند که میتواند از حق رأیدهی آنها جلوگیری کند، ولی احتمال آن اندک است، چون تصویب آن به حمایت کامل کشورهای عضو نیاز دارد.
بر اساس ارقام پوهنتون جانز هاپکینز ایالات متحدۀ امریکا، تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا در سراسر جهان از ۱۴ میلیون و ۷۰۰ تن بیشتر شده و در نتیجۀ ابتلا به آن بیش از ۶۱۰ هزار تن نیز جانهایشان را از دست داده اند.