سنگ بنای میدان هوایی غیرنظامی دشت گمبیری در ننگرهار در بیستم ماه سرطان گذاشته شد و کار ساخت بخش اول آن پیش از مطالعه امکان سنجی به قرارداد داده شده است.
منبعی که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، به رادیو آزادی گفت: "نخست باید مطالعه امکانسنجی ساخت این میدان تکمیل میشد. پس از آن کار ساختمانی آن باید آغاز میشد، اما پیش از آنکه این روندها تکمیل شود، قرارداد ساخت بخش نخست آن امضا شده است."
مطالعه امکانسنجی، روندی است که مشخص میکند آیا محل اجرای پروژه برای ساخت میدان هوایی مناسب است یا خیر.
اداره هوانوردی ملکی میپذیرد که تمام مطالعات امکانسنجی ساخت میدان هوایی در دشت گمبیری تکمیل نشده، اما میگوید که شرکت تیکنیتال ایتالیایی که مسئولیت امکانسنجی آن را بر عهده گرفته، اطمینان داده که این منطقه برای ایجاد میدان هوایی مناسب است.
محمدقاسم وفاییزاده، رئیس این اداره به رادیو آزادی گفت که نگرانی در مورد ایجاد موانع سر راه کار ساخت این میدان هوایی وجود ندارد: "تاکنون روند امکانسنجی با تمام جزئیات آن که زمینه را برای تکمیل دیزاین آن نیز فراهم میکند، نشده است، اما برای گزینش منطقه تمام مطالعات صورت گرفته است."
اداره هوانوردی ملکی میگوید شرکت ایتالیایی "تیکنیتال" به ارزش یک میلیون دالر امریکایی مطالعه امکانسنجی این پروژه را آغاز کرده است. ما تلاش کردیم که در این باره دیدگاه این شرکت ایتالیایی را نیز در پیوند به مطالعات امکانسنجی این میدان داشته باشیم، اما موفق نشدیم.
از سوی دیگر باشندگان محل میگویند که چند روز پس از افتتاح پروژه میدان هوایی، نه تنها کار ساخت آن متوقف شده، بلکه جایی که برای ساخت این میدان مشخص شده بود چهار هزار جریب زمین پیش و به جای دیگری انتقال داده شده است.
عبدالرحمان معاون و ملک عبدالرحمان باشندگان منطقه گمبیری به رادیو آزادی گفتند: "کار ساخت آن در روز دوم متوقف شد. من در فیسبوک خود نیز این را نوشتم، اما معاون والی گفت که مردم همینطور آوازه میکنند، اما کار آن از روز دوم تا کنون متوقف است."
"مقداری کار شده، اما پس از عید هیچ کاری صورت نگرفته است."
با این همه محمدقاسم وفاییزاده، رئیس اداره هوانوردی ملکی نیز میپذیرد که کار ساختمانی میدان هوایی ننگرهار ادامه دارد، اما بنابر برخی مشکلات محل پروژه تغییر داده شده است: "اینجا دو مشکل داشتیم. اول اینکه برخی مخالف بودند و پروژه به تأخیر افتاد. دوم اینکه گفته شد یک برنامه آبرسانی ملی که حدود ۳۱ هزار هکتار زمین را آبیاری میکند، مساحت ۶۰۰ هکتار را در بر میگیرد. از همین رو اداره ملی آبرسانی که پیشتر با آن در این باره مشوره شده بود، آمد و خواستار تغییر محل فعلی این زمین شد."
بخش اول قرارداد احداث میدان هوایی ننگرهار از جمله ساخت دیوار محافظتی، حصار و برجهای امنیتی، با هزینه ۶.۷۹ میلیون افغانی به شرکت افغان گلوبل اپریشن قرارداد شده است.
مقامات میگویند که این میدان هوایی ۴۶ میلیون دالر هزینه خواهد داشت و در سه سال به گونه کامل ساخته خواهد شد.
از این پروژه انتقاد شده که میدان هوایی ننگرهار در منطقهای ساخته میشود که پیش از این در آن جا شبکه برنامه آبرسانی ساخته میشد که باید عملی میشد اما اکنون در همانجا پروژۀ دیگری که ساخت میدان هوایی است در حال عملی شدن است.