روزنامههای چاپ امروز کابل بیشتر به تحلیل و بررسی مذاکرات صلح و افزایش حمله به خبرنگاران و فعالان مدنی را کردهاند.
- هشت صبح
هشت صبح در سرمقاله خود با اشاره به انتخابات امریکا نوشته شده که پس از پیروزی جو بایدن نامزد حزب دموکرات، مخالفتها با روند جاری صلح افغانستان بیشتر شده است. روزنامه افزوده که زمان امتیازدهی بدون حساب و کتاب به طالبان به پایان رسیده و طالبان نیت دولت و مردم افغانستان را در ک نکردند.
سرمقالهنویس هشت صبح همچنین باور دارد که پس از شکست دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا در انتخابات این کشور، مقامات افغان حالا در این مورد صحبت میکنند و هر یک با پروسه صلح که از سوی ترامپ آغاز شده بود، مخالفت میکند.
به باور نویسنده، از صحبتهای محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و معاونانش چنین برداشت میشود که حکومت افغانستان تحت فشار آقای ترامپ زندانیان گروه طالبان را رها کرد که به تعبیر نویسنده، ممکن است بعد از آن تغییر در پروسه صلح به وجود میآمد.
- صبح کابل:
صبح کابل با اشاره به مذاکرات صلح دوحه، اظهارات اخیر عبدالله عبدالله شورای عالی مصالحه ملی افغانستان را بررسی کرده است. به باور روزنام، از سخنان اخیر مقامات افغان معلوم میشود که آنان با ادامه گفتگوهای صلح مخالف هستند و حتی از برگشت دوباره هیئت مذاکرهکننده صلح صحبت میشود.
روزنامه افزوده است شاید این نوعی فشار سیاسی باشد که بر طالبان وارد میشود، اما به باور نویسنده، پس از کامیابی آقای بایدن در انتخابات امریکا، در مجموع نظریات عوض شده است. صبح کابل از حکومت انتقاد کرده که "صداقت و قاطعیت ندارد" و این امر باعث شده که روند صلح با مشکل مواجه شود.
- هیواد:
و روزنامه دولتی هیواد در سرمقاله خود نوشته پس از کشته شدن الیاس داعی، خبرنگار رادیو آزادی در هلمند، امرالله صالح معاون اول رئیس جمهوری هشدار داده است که "دشمن" قصد دارد که کارمندان رسانهها، فعالان مدنی، خانوادههای آنان و همکاران دیگرشان را هدف قرار دهد.
روزنامه افزوده که چنین حملات تروریستی حملات اول و آخر نیست، بلکه به تعبیر نویسنده در سالهای گذشته هم چنین حملات ادامه داشت و تلفات وسیعی هم در پی داشت. به نظر این روزنامه دولتی، همه آن حملات "جنایات ضد بشریت" است، اما باز هم جهان در برابر آن خاموش است.
نویسنده هیواد از حکومت افغانستان، نهادهای حمایت از رسانهها و ادارات بینالمللیکه تا خطری که متوجه خبرنگاران و اعضای جامعه مدنی است، آن را بیاهمیت فکر نکنند، بلکه علیه آن قدمهای جدی بردارند، در غیرآن چنین حملات بر فعالان نتایج ناگواری در پی خواهد داشت.